Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır? 🎒 2024

Deprem çantası nasıl hazırlanır? Deprem çantasında bulunması gerekenler nelerdir? Deprem çantasının nasıl hazırlandığını öğrenmek için içeriğimizi inceleyiniz.

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır? 🎒 2024
Yayınlama: 26.05.2021
Düzenleme: 29.08.2024 01:29
1
A+
A-

Ülkemizden birçok fay hattının geçmesi depremlerin sık sık yaşanmasına neden olmaktadır. Depremlerin bu kadar sık yaşandığı durumda ilk akla gelen deprem çantası nasıl hazırlanır sorusudur. Doğru bir şekilde hazırlanan deprem çantaları, hayati öneme sahip olmakta ve hayat kurtarmaktadır. Burada önemli olan deprem çantasının nasıl hazırlandığının bilinmesidir.

Deprem Çantası Ne İşe Yarar?

Deprem çantası depremden hemen sonra ihtiyaç olabilecek malzemeleri içermektedir. Bu malzemeler hayati önem taşıyan en önemli maddelerdir. Deprem çantasında yer alan bir yara bandı, deprem esnasında kesilen bir yerin sarılmasında önemli bir etken olmaktadır.

Deprem Nedir?
İlgili YazıDeprem Nedir? 🔥

Deprem Çantası Nerede Durmalı?

Depremin ne zaman hangi dakikada olacağı veya şiddeti önceden bilinememektedir. Bundan dolayı her zaman hazırda kolay bir yerde deprem çantasının bulunması gerekmektedir. Bunun için deprem anında ulaşılabilecek en yakın yerde deprem çantasının bulunması panik anında çantanın kolay bulunmasını sağlayacaktır.

Deprem çantasının bulunması gereken en önemli yerlerden biri evin giriş kapısına yakın olan yerlerdir. Buradan hemen alıp çıkacak şekilde konumlandırılması gerekmektedir.

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?

Deprem Çantasında Neler Olmalı?

Deprem çantası olası durumlarda hayat kurtarmaktadır. Bundan dolayı deprem çantasında yer alacak olan eşyaların da belli başlı temel eşyalar olması gerekmektedir. Deprem çantası, deprem anında alınıp hemen çıkılacağı için taşımasız zor olacak, gereksiz eşyaların çantaya konmaması gerekmektedir.

Deprem çantasında olması gerekenler;

  • Su: Deprem çantasının olmazsa olmazlarından biri sudur. Su evde bulunulan kişi sayısınca herkese yetecek kadar hazırlanarak çantaya konmalıdır.
  • Battaniye: Özellikle kış aylarında olan bir depremse, soğuktan korunmak için battaniye önemli bir eşya olmaktadır. Bulunulan mevsim göz önünde bulundurularak deprem çantasına battaniye konmalıdır.
  • Çadır: Depremden sonra belli bir süre evlere girilememektedir. Bundan dolayı korunaklı olması açısından çadırlar önem taşımaktadır.
  • İlaç: Devamlı kullanılan ilaçlar varsa bunlar son kullanma tarihleri dikkate alınarak deprem çantasında hazır bulundurulmalıdır. Depremden sonra ilacı hemen temin etmek mümkün olamayabilir.
  • Gıdalar: Depremden sonra dışarıda kalınan süre için konserve veya atıştırmalık bir şeylerin deprem çantasında bulundurulması gerekmektedir. Bu şekilde çantaya konulduğu zaman sok kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir. Uzun süre deprem çantasının içerisinde kalan yiyeceğin, son kullanma tarihi geçecektir. Ayrıca çabuk bozulmayacak gıdalar çantaya konmalıdır.
  • Düdük: Deprem anında özellikle göçük altında kalındığı durumlarda düdük hayat kurtaracak bir eşya olmaktadır. Bulunulan yerin kolay tespit edilmesi açısından mutlaka her deprem çantası içerinde düdük bulundurulmalıdır.
  • Çakmak: Olası durumlarda veya ateş yakma ihtiyacı için çakmak da deprem çantasında hazır bulundurulmalıdır.
  • El feneri: Deprem çantası içinde bulunması gereken diğer önemli eşyalardan biri de fenerdir. Deprem anında elektrik kesintisi durumları olabileceğinden her duruma karşı hazır bulundurulmalıdır.
  • Önemli evraklar, belgeler: Bazı önemli bilgileri içeren belgelerin veya fotokopilerinin deprem çantasında hazır olarak bulundurulması gerekmektedir.
  • Para: Deprem anında bulunulan ortamdan hızla uzaklaşılacağı için para almak için gerekli zaman olmayabilir. Bunun için deprem çantası içerinde bulundurulacak bir miktar para önemli belli durumlardaki ihtiyaçların karşılanması için yardımcı olacaktır.
  • Küçük radyo: Deprem sonrasında kolay bir şekilde haberleşmenin olması açısından küçük bir radyonun çanta içerinde bulundurulması gerekmektedir.
  • Pil: El feneri ve radyonun pillerinin bitmesi durumlarında veya farklı bir ihtiyaç anında kullanılmak üzere deprem çantasında pil bulundurmak gerekmektedir.
  • Yara bandı: Deprem çantasında bulundurulması gereken en önemli eşyalardan biri de yara bandıdır. Deprem anında veya depremden kaçarken oluşabilecek yaralanmalarda yara bandı hayat kurtaran bir madde olmaktadır.
  • Makas: Depremden sonra ihtiyaç duyulabilecek çok amaçlı eşyalardan biri de makastır. Birçok durumda ihtiyaç için deprem çantasında makas bulundurulmalıdır.
  • Peçete ve ıslak mendiller: En sık kullanılan ve ihtiyaç olan malzemelerden biri de peçete ve ıslak mendillerdir. İhtiyaç olabilecek kadarı deprem çantasına konulmalıdır.
  • Giysiler: Deprem sonrasında kullanılmak üzere çorap, iç çamaşırı ve içinde bulunulan mevsime uygun kıyafetler deprem çantasında mutlaka hazır olmalıdır.
  • Sabun, dezenfektan: Hijyenik olmak açısından sabun, dezenfektan ve kişisel temizlik malzemelerinin deprem çantasında olması gerekmektedir.

Deprem sonrasında kullanılmak üzere evde evcil hayvan varsa, onlar için de yeteri kadar mama deprem çantasında bulundurulmalıdır. Bebek olan bir ev İse yedek bebek mamasının, bezlerinin ve ihtiyaç olabilecek önemli malzemelerinin hazır bir şekilde deprem çantasında bulundurulması gerekmektedir.

 

Emre Gür - Megazete.com
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.