Joker’in Hastalığı Olarak Bilinen Gülme Hastalığı Psödobulbar Etki 2022

Joker’in Hastalığı Olarak Bilinen Gülme Hastalığı Psödobulbar Etki 2022

2019 yılına damga vurmayı başaran Joker filmi, özellikle baş karakter Arthur’un gülme rahatsızlığı ile dikkat çekmiştir.

Emre GürEditör
Odak modu
Joker'in Hastalığı Olarak Bilinen Gülme Hastalığı Psödobulbar Etki

2019 yılına damga vurmayı başaran Joker filmi, özellikle baş karakter Arthur’un gülme rahatsızlığı ile dikkat çekmiştir. Çizgi roman dünyasının en tuhaf kötü karakterlerinden olan Joker, ani gülme ataklarına yakalanıyor ve bunu bir türlü engelleyemiyor.

Bu rahatsızlık yalnızca bu kötü karaktere has bir özellik değil psödobulbar etki adı verilen ani gülme atakları ve patolojik kahkaha durumu gerçek hayatta da karşımıza çıkıyor. Gelin bu tuhaf rahatsızlığa daha da yakından bakalım.

Psödobulbar Etki Nedir?

Psödobulbar etki, ani kahkaha atma ataklarına verilen bir isimdir. Gerçek hayatta da insanların mustarip olabileceği bir hastalık olan ani kahkaha krizlerine aynı zamanda duygu kontrolsüzlüğü adı da veriliyor.

Joker karakterinden de anlayabileceğiniz üzere bu rahatsızlığa sahip kişiler stres altında ya da üzüntü durumunda durdurulamayan kahkaha krizlerine girebiliyorlar.

Psödobulbar Etki Nedir?

Bazen uygunsuz zamanlarda da ortaya çıkan bu gülme atakları aralıksız 10 dakika boyunca sürebiliyor. Kişinin stres seviyesi ya da mutluluk hali bu gülme ataklarını tetikleyebiliyor ve hastada ani bir duygu bozukluğu meydana geliyor.

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.

Ağlanması gerekirken kahkahalar atan kişiler zaman zaman toplumdan soyutlanabiliyor ve tepki çekebiliyor.

Kahkahanın Yanı Sıra Bazen Ağlama Durumları Da Yaşanabiliriyor

Psödobulbar etki kendisini yalnızca dakikalar boyunca süren kahkahalar ile belli etmeyebiliyor. Bazen ağlama şeklinde de ortaya çıkan bu rahatsızlık ani gelen ağlama krizlerine dönüşebiliyor. Bu tip hastaların depresyona yatkın olması ve toplum tarafından dışlanması da durumu daha fazla tetikleyebiliyor.

KAHKAHANIN YANI SIRA BAZEN AĞLAMA DURUMLARI DA YAŞANABİLİYOR

Genellikle başka bir nörolojik rahatsızlığın da habercisi olabilen bu durum, beyin tümörlerinde, demans ya da Alzheimer gibi rahatsızlıklarda bir semptom olarak da ortaya çıkabiliyor.

Rahatsızlığın genel tedavisi de varsa bu tip nörolojik durumlara göre yapılabiliyor. Bunun yanı sıra tek başına psödobulbar etki tedavisi ne yazık ki bulunmuyor. Bu durumda çevredeki insanları iyi bilgilendirmek ve hastalık hakkında bilgi vermek gerekiyor.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X