Anadolu Mutfağı Aşığı Ömür Akkor Kimdir?

Anadolu Mutfağı Aşığı Ömür Akkor Kimdir?

Dünyaca ünlü yemek kitapları yarışması Gorumand Cookbook Awards’ın sahibi, başarılı aşçı M. Ömür Akkor kimdir? Nerelidir? Eğitim hayatı ve biyografisi

Emre GürEditör
Odak modu
Anadolu Mutfağı Aşığı Ömür Akkor Kimdir?

Ömür Akkor kimdir?

Selçuklu Mutfağı adlı eseriyle dünyaca ünlü yemek kitapları yarışması Gorumand Cookbook Awards’ın sahibi, başarılı aşçı Ömür Akkor kimdir? Yazdığı kitaplar nelerdir? Bu yazımızda sizlere bunlardan bahsedeceğiz.

Ömür Akkor Kimdir?

Ömür Akkor Kimdir?

Muhammed Ömür Akkor, 1975 yılında Kilis’te doğmuştur. 1997 yılından bu yana aşçılık ile uğraşmıştır. İlk olarak Bursa’da Semsek isimli restoranını açmıştır.
Tek yumurta ikizi olan Yunus Emre Akkor da aşçılık yapmaktadır. Babası gazetecilik ve esnaflık yapmış, annesi ise öğretmenlik yapmıştır. Ablası Yüksek Mimar olarak çalışmalar yürütmektedir.

Ömür Akkor’un Eğitim ve İş Hayatı

Ömür Akkor, Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Kültürel Miras ve Turizm Bölümü mezunudur. Doğu Akdeniz Üniversitesi Gastronomi Bölümü’nde “Osmanlı Mutfağı”, “Anadolu Mutfak Tarihi” ve “Türk Mutfağı” dersleri vermektedir.
Daha 22 yaşındayken ikiz kardeşi Yunus Emre Akkor ile Bursa’da Semsek isimli restoranını açmıştır.

Ömür Akkor’un Eğitim ve İş Hayatı

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.

Antep Mutfağı ağırlıklı restoran pide, kebap, salata gibi yemekleriyle Bursa eşrafınca çok ilgi görmüştür. Ancak 8-9 yıl aradan sonra kardeşiyle yaşadığı fikir ayrılığı sebebiyle yollarını ayırmıştır.
2017 yılında Zennup 1844 isimli restoranını iki ortağıyla birlikte Bursa’da açmıştır.

Ömür Akkor TEDx Konuşması

Ömür Akkor Kardeşi Yunus Emre Akkor’la Küs Mü?

İkiz şeflerin takipçileri tarafından en çok merak edilenlerden biri de “Yunus Emre Akkor ile Ömür Akkor küs mü? Ömür Akkor ve ikizi küs mü?” soruları oldu. Doğal olarak kardeşler arasında ufak anlaşmazlıklar yaşanabiliyor ancak bu konuyla ilgili henüz net bir bilgi paylaşılmamıştır.

Bir Yemek Efsanesi Zennup 1844

Bir Yemek Efsanesi Zennup 1844

Kardeşiyle ve ailesiyle birlikte çalıştığı işinden ayrılan Ömür Akkor, Anadolu’yu gezmeye başlamıştır. 2017 yılında oralarda gördüğü, öğrendiği ve keşfettiği tarifleri birleştirerek Zennup 1844 isimli restoranını iki ortağıyla birlikte açmış ve o tarifleri restoranında yapmaya başlamıştır.

Zennup ismi Ömür Akkor’un babaannesinin adıdır. Kazandığı başarılarını, öğrendiklerini ve buraya kadar gelmesini babaannesi sayesinde olduğunu söylemektedir. 1844 ise; Mehmet Kamil’in ilk Türk yemek kitabı olan ‘Melceü’t – Tabbahin’ eserinin o yılda çıkmasına atıfta bulunuyor.

Zennup 1844 Misyonu ve Ortakları

Restoranın Misyonu ve Ortakları

Zennup 1844 restoranının hedefi 13 bin yıllık Anadolu geleneğini ve kültürünü yaşatmak, Türk mutfağını insanlara tanıtmak ve lezzetli yemekler yedirmektir.

Şef Ömür Akkor’un ortakları Şevki Dilmaç ve Cüneyt Aksoy’dur.

Ömür Akkor’un Lezzet Seyahatnamesi

M. Ömür Akkor’un Lezzet Seyahatnamesi

Ünlü şef, Türk mutfağının inceliklerini, yaşantısını bundan 400 yıl sonrasına aktarmak, dünyanın her bir yanına duyurmak için yola çıkmıştır. 15 yıl boyunca Anadolu’nun 81 ilini ev ev, yöre yöre gezmiş, “Türk Mutfağı için 300.000 Kilometre” projesini tamamlamıştır.

Bu seyahatler sonucunda “Ömür Akkor’un Komili Lezzet Seyahatnamesi” isimli seyahatnamesinin ilk cildini 2016, ikinci cildini 2018, üçüncü cildini ise 2019 yılında yayınlamıştır.

Soru Cevap

Ömür Akkor Kitapları

Türk Mutfak Kültürü üzerine yazdığı 18 kitabının yanı sıra görme engelliler için braille alfabesi kullanılarak hazırlanan 3 tane yemek kitabı ve 16 tane çeviri kitabı vardır. Şu ana kadar kitapları 6 ayrı dilde çevrilmiştir. Ayrıca beş kitabıyla beş ayrı ödül almıştır.

Bursa Mutfağı - Ömür Akkor

Bursa Mutfağı – 2009

5 yıl boyunca Bursa’nın tüm ilçe ve köylerinde gezerek, 140 farklı tarifi sadece 6 ay içerisinde düzenleyerek ortaya koyduğu Bursa Mutfağı isimli kitabı dünyanın en ünlü yemek kitapları yarışması olan “Gourmand World Cookbook Awards”ta, “Yerel Mutfak” kategorisinde 2009 yılının en iyi yemek kitabı seçildi.

1239 Selçuklu Mutfağı - Ömür Akkor

1239 Selçuklu Mutfağı – 2012

Türkiye’de edebi özelliği olan ilk yemek kitabıdır. Selçukluların hayatlarına, yaşayışlarına ve o devre ait kurguya da yer veriyor. İçerisinde tam 81 adet yemek tarifi vardır. Bu eser, “Gourmand Cookbook Awards”ta, “Dünyanın En İyi Mutfak Tarihi Kitabı” ödülüne layık görülmüştür. Kitap yoğun ilgi sonucunda tükenmiş ve satışı bitmiştir.

Günümüzde Ömür Akkor, kendi el yazısıyla Selçuklu Mutfağı kitabını tekrar yazmaktadır. El yazması kitabın 2021 yılı içerisinde satışa sunulması bekleniyor.

Osmanlı’dan Günümüze Yumurtalı Tarifler - Ömür Akkor

Osmanlı’dan Günümüze Yumurtalı Tarifler – 2012

Eski kitaplarda yer alan “yumurtalı tarifler” bölümünün ne yazık ki yeni yemek kitaplarında bulunmamasından ötürü, bu tariflerin kaybolmasına razı gelmeyerek yazılmıştır. Yumurtalı tariflerden seçkiler bulunmaktadır. Ayrıca “En İyi Şirket Destekli Mutfak Kitabı” ödülüne layık görüldü.

Mutfaktan Güzel Kokular Geliyor - Ömür Akkor

Mutfaktan Güzel Kokular Geliyor

Görme engelliler için hazırlanan ilk yemek kitabıdır. Braille Alfabesi ile yazılan bu kitabın içinde tam 100 çeşit yemek tarifi bulunuyor. Tarifler, koku ve şekiller ile algılanabilecek şekilde yazılmıştır.

Anadolu’nun Eski Tadı - Ömür Akkor

Anadolu’nun Eski Tadı – 2013

Şef Ömür Akkor tarafından hazırlandı, Hafele ve Franke tarafından 2013 yılında Uludağ Ekonomi Zirvesinde yayınlandı. Kitap içerisinde Anadolu’nun her köşesinden farklı tatları ve kokuları, yemek tariflerini ve ritüelleri derlenmiştir. Ayrıca “2013 Yılının En İyi Kurumsal Yemek Kitabı” ödülüne layık görülmüştür.

Sağlıklı Şekersiz Tatlılar - Ömür Akkor

Sağlıklı Şekersiz Tatlılar – 2014

Her tatlı şeker değildir” mottosuyla yola çıkan şefimiz, halen yapılan ve zaman içinde unutulmuş olan ve içeriğinde beyaz şekerin bulunmadığı “şekersiz tatlılar” tariflerini yayınladı. Bu tatlılar; bal, pekmez, kuru meyveler, meyve suları ve gül suyu gibi tatlarla yapılan tatlılardan oluşuyor.

Türk Mutfağından Pratik Tarifler - Ömür Akkor

Türk Mutfağından Pratik Tarifler – 2014

Hititlerden günümüze gelmiş olan ve birçok uygarlığın mutfağının derinlemesine kapsayan Türk mutfağından pratik, kolay ve hızlı yapılan tarifler yer almaktadır.

Alafranga Yumurta Tarifleri – 2014

Yumurtalı ıspanaklı pizzadan, yumurta dolmasına kadar içerisinde onlarca yumurtalı farklı yemek tarifleri bulunmaktadır. Şefimizin dediğine göre hem nefis hem de çok pratik birçok yumurtalı yemek tarifi için önemli bir kaynaktır.

Osmanlı Mutfağı - Ömür Akkor

Osmanlı Mutfağı – 2014

Ömür Akkor, Osmanlı İmparatorluğunda yaşamış olan, saraylarda ve diğer coğrafyada yaşayan halk tarafından yapılan yemekleri derlemiş ve kitap haline getirmiştir. İçerisinde yüz çeşit tarif bulunmaktadır.

Ömür Akkor’la Mutlu Tarifler

Yemek yapmanın en az “yemek” kadar heyecanlı ve mutlu edici olduğunu savunduğu, sofraları şenlendirecek birçok yemek tarifini bir araya getirdiği koleksiyonluk bir kitaptır.

Ömür Akkor’dan Anadolu Tarifleri

Arkeolojik kazı çalışmalarında da şef olarak görev alan Ömür Akkor’un elinden içerisinde Anadolu’nun baharından çıkan onlarca yemek tarifleri yer almaktadır.

Kahvaltıda Lezzet Pınarı - Ömür Akkor

Kahvaltıda Lezzet Pınarı

Kahvaltı için lezzetler üreten Pınar sponsorluğunda yazılan bu kitap, “güzel bir gün, güzel bir kahvaltıyla başlar” sözleriyle giriş yapmaktadır. İçerisinde birbirinden leziz kahvaltı hazırlamak için birçok pratik tarifler yer almaktadır.

Zennup 1844 - Ömür Akkor

Zennup 1844 – 2020

Bu kitapta Zennup 1844’ün hikayesi, felsefesini ve tarifleri anlatılmaktadır.

https://zennup1844.com/zennup1844-yemek-kitabi/ Buradan kitabı inceleyip satın alabilirsiniz.

Yazımızı arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın 🙂

Abone ol
Bildir
guest
5 Yorum
En Çok Oy
Yeni En eski
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X