Türkiye’de görülmesi gereken yerler 2022

Türkiye’de görülmesi gereken yerler 2022

Türkiye’de görülmesi gereken yerler; Türkiye pek çok tarihsel ve kültürel yapıların bulunduğu bir ülkedir. Doğudan batıya nice imparatorluklara başkentlik yapmış ve antik kentlerin varlığı ile yerli veya yabancı turistleri kendine çeken bir ülke olmuştur.

Emre GürEditör
Odak modu
Türkiye'de görülmesi gereken yerler

Türkiye’de görülmesi gereken yerler;

Türkiye pek çok tarihsel ve kültürel yapıların bulunduğu bir ülkedir. Doğudan batıya nice imparatorluklara başkentlik yapmış ve antik kentlerin varlığı ile yerli veya yabancı turistleri kendine çeken bir ülke olmuştur. İstanbul, Antalya ya da İzmir gibi şehirler dışında Anadolu’da da görülmesi gereken birçok yer vardır. Her şehrinde farklı bir tarih farklı bir kültür barındıran Türkiye’de, özellikle tarih ve kültür meraklıları için Türkiye’nin en güzel tarihi yerleri ni aşağı da listeledik:

Tarihi Yarımada

Türkiye’de görülmesi gereken yerler

1. Tarihi Yarımada

İstanbul’un tanınması açısından önemli bir yere sahip olan Tarihi Yarımada Unesco Listesi’nde yer alır. Sene içerisinde pek çok turistin ilgi odağı olan Yerebatan Sarnıcı, Ayasofya, Sultanahmet Camii ve Topkapı Sarayı gibi pek çok tarihi mekân Yarımada alanında bulunur.

Dolmabahçe Sarayı

2. Dolmabahçe Sarayı

Kabataş-Beşiktaş arasında İstanbul’un belki de en güzel yerine kurulmuş olan Dolmabahçe Sarayı, en çok turist çeken yerler arasında bulunur. Görkemli mimari yapısı ve sergi salonları ile 110.000 metrekarelik bir alan yerleşkesi olan yapı, Sultan Abdülmecid tarafından dönemin ünlü mimarlar ailelerinden olan Balyan ailesi tarafından inşa edilmiştir.

Peri Bacaları

Türkiye’de görülmesi gereken yerler

3. Peri Bacaları

Dünyanın 7 harikası dendiğinde Nevşehir ilinde bulunan peri bacaları akla gelir. Peri bacalarının boyları farklılık gösterir ve bu tarihi yer ağırlıklı olarak beyaz ve gri renkler ile doludur. Dünyaca ünlü bu tarihi mekânı görmek için dünyanın dört bir tarafından her sene çok sayıda ziyaretçi geliyor.

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.

Pamukkale

4. Pamukkale

UNESCO Dünya mirası listesinde bulunan Pamukkale, Denizli ilinde bulunur. Hierapolis Antik Kenti’nin içinde yer alan Pamukkale doğal bir oluşumdur ve bu neden ile de ayrıca önem taşır. Pamukkale, beyaz görüntüsü ile ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor. Bölge; Antik Kente ev sahipliği yaptığı gibi içerisinde Antik Havuz, Antik Tiyatro ve Arkeoloji Müzesi de yer alır.

Efes Antik Kenti

Türkiye’de görülmesi gereken yerler

5. Efes Antik Kenti

Ülkemiz Antik Kentler bakımından da oldukça zengindir. Yüzyıllar boyunca farklı imparatorluklara ev sahipliği yapan bu toprakların sahip olduğu Antik Kentlerden biri olan Efes Antik Kenti, İzmir’in Selçuklu ilçesinde bulunur. Efes Antik Kentin tarihi 4 bin yıl öncesine dayandığından muazzam bir tarih barındırır. Kent içerisinde kiliseler, çeşmeler ve mağaralar bulunur. Efes Antik Kenti yabancı turist kadar yerli turistlerinde ilgisini çeken tarihi mekanlar arasında yer alır.

Nemrut

6. Nemrut

Adıyaman‘ın Kahta ilçesinde yer alan dev heykelleri ile bilinen Nemrut, çok fazla aslan ve kartal heykellerine ev sahipliği yapıyor. Kommagene Krallığının Antik Kenti olan ve milli park içerisinde yer alan Nemrut, tarih ile ilgilenenler için ideal bir gezi rotası oluşturuyor.

Ani Harabeleri

Türkiye’de görülmesi gereken yerler

7. Ani Harabeleri

Kars şehrinde bulunan Ani Harabeleri, Ermeni Krallığı tarafından kurulmuş ve Kars şehir merkezine 48 km. uzaklıkta yer alır. Ani Harabeleri, Türkiye-Ermenistan sınırında bulunur. Kuruluşu, M.Ö. 350-300 yıllarına kadar dayanan Ani Harabeleri, Kral Gagik zamanında Arpaçay nehri kenarında inşa edilmiş ve zamanında bölgenin en iyi ticari noktalarından biri olmuştur.

 

Çamlıhemşin

8. Çamlıhemşin

Rize‘nin bir ilçesi olan Çamlıhemşin’in eski adı ” Viçealtı” olarak bilinmekte. Şehrin turizm ihtiyacının neredeyse tamamını karşılayan Çamlıhemşin, aynı zamanda Ayder yaylası, Kavrun yaylası ve Kaçkar dağları gibi doğal güzelliklere de ev sahipliği yapıyor. Mutlaka gidilip görülmesi gereken daha bir çok doğa harikasını içerisinde barındıran Rize, Türkiye’de görülmesi gereken yerler arasında yer almakta.

Şirince

9. Şirince

Efes Antik Kentinin bulunduğu Selçuk ilçesine 8 km. uzaklıkta bulunan Şirince, İzmir ilinde küçük bir köydür. Geçim kaynağı zeytin ve şarap olan köyde üzüm bağları ve zeytinlikler fazlasıyla vardır. Eski bir Rum köyü olan Şirince’nin eski adı da Çirkince’dir zaman içerisinde Şirince ismini alan köy, 19. yüzyıl Anadolu mimarisi tarzı ile inşa edilmiştir. Maya Takvimine göre 21 Aralık tarihinde kıyamet kopacak iddiası köyü bir anda ünlü hale getirir ve birçok turiste kapılarını açar.

Uzungöl

Türkiye’de görülmesi gereken yerler

10. Uzungöl

Karadeniz, hırçın dalgalarının yanı sıra doğası ve yeşilliği ile de ünlü bir bölgedir. Karadenizde Trabzon ilinde yer alan Uzungöl de yeşillikler ile dolu bir yerdir. Yeşilin pek çok tonuna sahip ve rengarenk çiçeklere sahip olan bu yerde ayrıca yayla keyfi de yaşanabilir. Trafikten, gürültü ve kalabalıktan usanan kişiler için ideal bir ortamdır.

Ahtamar Adası

11. Ahtamar Adası

Ahtamar Adası, Türkiye’nin doğusunda bulunan ve üzerinde Ermenilerden kalan kilisesi ile günümüzde varlığını devam ettiren turistik bir bölgedir. Belli zamanlarda hem Türkiye’de yaşayan Ermeni halkın hem de Ermenistan’dan turist çeken ada aynı zamancı yabancı turistlerinde ziyarete geldiği bir yerdir. Van Gölü’nün içinde yer alan ikinci büyük adası olan ve Van’ın Gevaş ilçesinde bulunan Ahtamar Adası, Van şehir merkezine 55 km. uzaklıktadır. Van’a 55 km. uzaklıktadır. Adada bulunan kilise, dönemin Vaspurakan Hanedanlığı hükümdarı Kral I. Gagik tarafından M.S. sonra 915-921 yılları arasında Mimar ve aynı zamanda keşiş olan Manuel’e yaptırılmıştır. O zamanın mimari eserlerin sıkça görülen yonca biçimli haçlar ile kırmızı olan kesme tüf taşları kullanılmıştır.

Bu yazımızda sizler için Türkiye’de görülmesi gereken yerler‘i  listeledik. Sosyal medyada paylaşarak arkadaşlarınızın görmesini  sağlayabilirsiniz.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X