İl Tarım Müdürlüğünden Zehirli Ispanak Açıklaması

İl Tarım Müdürlüğünden Zehirli Ispanak Açıklaması

Geçtiğimiz günlerde bir çok kişi ıspanak tüketerek zehirlenmişti.

Emre GürEditör
Odak modu

Geçtiğimiz günlerde bir çok kişi ıspanak tüketerek zehirlenmişti.

Zehirlenmeler sonrasında sağlık bakanlığı harekete geçmişti. Yapılan araştırmalar sonucunda zehirlenen kişilerden ve satın aldıkları işletmelerden temin edilen ıspanak numunelerinde akut zehirlenmeye sebep olacak bir maddeye rastlanılmadığı belirtildi.

Ancak ıspanağın temin edildiği tarlalarda yapılan incelemelerde, tarlanın kenarlarında bulunan Datura Stramonium (Şeytan Elması) ve Atropa Belladonna (Güzel Avrat Otu) otu karışmış olabileceği ihtimali üzerinde durulmakta.

İl tarım müdürlüğünün yaptığı açıklama söyle;

“Nitrat ve nitrit kalıntısı yönünden yapılan analizlerde herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. Ispanağın içeresinde tespit edilen yabancı otların zehirlenmeye neden olabileceği şüphesi üzerine laboratuvarlarımızda yapılan ileri analizlerde yabani otlarda ‘atropin ve scopalamin’ maddeleri tespit edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, ıspanakların satıldığı marketlerden, manavlardan ve sebze meyve hallerinden başlanarak, geri izleme yapılmış ve üretim yerleri tespit edilmiştir. Geri izleme kapsamında sebze meyve hallerinden ve tarlalardan ıspanak numuneleri alınmıştır. Alınan ıspanak numuneleri atropin, scopalamin, pestisit, ağır metal (kurşun, kadmiyum, arsenik), nitrit ve nitrat analizleri yapılmak üzere laboratuvara gönderilmiştir. Alınan numunelerde 620 çeşit pestisit ve herbisit (zirai mücadele ilacı) ile ilgili analiz yapılmıştır. Akut zehirlenmeye neden olacak herhangi bir etken maddeye rastlanmamıştır.”

Ortaya bir çok iddia atıldı.

Zehirlenmelerin nedeni henüz belli değilken ortaya bir çok iddia atıldı. Bu iddialardan biri sebzelerin market reyonlarında daha güzel ve taze gözükmesi için üzerine antifriz sıkıldığı yönündeydi. Sağlık bakanlığı tarafından yapılan testlerde ıspanaklar’da antifriz etken maddelerine rastlanmadığı açıklanmıştır.

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.

Ispanakları yabancı otlardan arındırıp iyice temizledikten sonra tüketiniz.

Gelişmeler oldukça aşağı eklenecektir.

 

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X