Milli Piyade Tüfeği MPT-76

Milli Piyade Tüfeği MPT-76

Milli Piyade Tüfeği MPT-76, yine Milli Piyade Tüfeğimiz MPT-55’ten sonra Türk mühendisleri tarafından üretilmiş olan bir seri tüfektir.

Emre GürEditör
Odak modu
Milli Piyade Tüfeği MPT-76

Milli Piyade Tüfeği MPT-76, yine Milli Piyade Tüfeğimiz MPT-55’ten sonra Türk mühendisleri tarafından üretilmiş olan bir seri tüfektir. Şuan seri üretimde olan bu tüfek az sayıda bile olsa TSK ordusunda aktif bir şekilde kullanılmaktadır.

Tamamen yerli ve milli olan piyade tüfeklerimiz, üretim aşamasından hemen sonra birçok teste tabi tutulmuş ve bu testlerden son derece başarılı bir şekilde geçmiştir. Böylece yerli tüfeğimiz seri üretime alınmıştır. Şuanda güvenlik güçlerimizin en modern tüfeklerinden biri olan MPT-76, seri üretime alınır alınmaz ilk olarak 4500 adet üretilmiş ve sonrasında da üretime devam edilmiştir. Tamamen Türk Savunma Sanayisi tarafından geliştirilen tüfeğimizin son bilgiler ile 40.000 adet üretilerek teslimatının tamamlandığını söyleyebiliriz.

Üretilen MPT-76’lar sayesinde TSK ordusunun silah ve mühimmat ihtiyacı daha çok ülkemiz içerisinde milli imkanlar ile karşılanmaktadır. Bu da dış devletlere bağımlılığımızı ciddi anlamda azaltmaktadır.

MPT-76’nın Testlerdeki Başarısı

Milli Piyade Tüfeği MPT-76, Avrupa standartlarına sahip olan birçok testten geçmiştir. Aslında diğer ülkelerin de ürettikleri silahlara uygulanan bu testler tamamen standartlaşmış testlerdir. Milli Piyade Tüfeği MPT-76, su altında, yoğun tozlu ortamlarda ve çamurlu alanlarda kullanılarak test atışları gerçekleştirilmiştir. Milli piyade tüfeğimiz bu testlerden son derece başarılı bir şekilde geçmiştir.

 

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.

Milli Piyade Tüfeği MPT-76 Özellikleri Nelerdir?

Milli Piyade Tüfeği MPT-76’nın en önemli özelliklerinden biri. Seri atım modunda iken bir dakika içerisinde toplam 700 atım yapabilmektedir. Bunu normal koşullarda denemek mümkün olmasa bile yapılan dayanıklılık testlerinde bu değerlere ulaşılabilmiş ve belgelenmiştir.

12 kademeli ayarlanabilir dipçik sayesinde ciddi bir ergonomik yapıya sahiptir. Bu nedenle de uzun süreli kullanımlarda olumlu sonuçlar elde edilebilmektedir.
Milli Piyade Tüfeği MPT-76, ağırlık olarak diğer yarı otomatik silahlarla hemen hemen aynıdır. Bu silahın boş ağırlığı tam olarak 4 kilo 180 gramdır. Bu değer AK-47 tüfeği ile oldukça yakındır.

MPT-76 tüfeğin yer atışı yapılabilmesi için çatal ayakları bulunmaktadır. Bu ayaklar aynı zamanda ayakta atış yapılırken el tutamacı olarak da kullanılabilmektedir. Bu sayede silah sekmesi ciddi anlamda abzorbe edilebilmiştir.
MPT-76 tüfeğimizin attığı merminin namludan ilk çıkış hızı saniyede 800 m’dir. Bu değer de yine diğer gözde tüfeklerle hemen hemen aynıdır.
Son olarak önemli özelliklerinden biri de üzerinde gece görüşü veya diğer birçok cihaz takılabilmektedir. Bu durum tamamen üzerindeki rayın varlığından kaynaklanmaktadır.

Milli Piyade Tüfeği MPT-76 Teknik Özellikleri Nelerdir?

  • Ağırlık: 4.180 kg (Boş ve aksesuarsız ağırlık)
  • Uzunluk: 920 mm (Dipçik kapalı halde)
  • Mermi Çıkış Hızı: 800 m/s
  • Dipçik: Ayarlanabilir ergonomik dipçik
  • Şarjör kapasitesi: 20 adet
  • Namlu Ömrü: 12.000 adet minimum
  • Etkili menzil: 600 metre
  • Kalibre: 7.62×51 NATO

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X