İçindekiler
Aktif Silindir Teknolojisi nedir? Nasıl çalışır?
Teknolojik gelişmelerle beraber her alanda olduğu gibi otomotiv sektöründe de çok hızlı gelişmeler yaşanıyor.
Bu gelişmelere paralel olarak araçların konforu, motor seçenekleri, güvenlik donanımları ve ekonomiklik seviyeleri artıyor. Her araç kullanıcısının hayali konfor, yüksek performans ve bu özelliklere eşlik eden yakıt ekonomisidir. Çoğu zaman ekonomik olması sebebiyle 8 silindirli ya da 6 silindirli motorlar yerine 4 silindirli motorlar tercih ediliyor. Hatta bu 4 silindirin 2 tanesinin ihtiyaç duyulmadığı durumlarda kapatılarak aracın 2 silindirli olarak kullanılması sağlanarak, daha fazla bir yakıt ekonomisi hedefleniyor.
Daha düşük hacimler ile üretilen araç motorları yüksek torkları sayesinde, performans kaybı yaşatmazken, yakıt konusunda da daha ekonomik oldular. Araçların ekonomik yakıt tüketimine sahip olmaları için yapılan çalışmalar sonucunda, ACT (Active Cylinder Technology) yani aktif silindir yönetimi motorlarda kullanılmaya başlandı. Bu teknoloji ile sağlanan ekonomi ile benzinli motorlar dizel motorların önüne geçmiş durumda.
Sıradan motorlara göre çok daha fazla yakıt tasarrufu sağlayan aktif silindir teknolojisi nedir, çalışma mantığı nedir?
ACT teknolojisinin kullanıldığı motorlarda düşük seviyede bir torka ihtiyaç duyulduğunda, bu sistem devreye girer 2 ve 3 numaralı silindirleri kapatır. Bu sayede buji ateşlemesi ve yakıt enjeksiyonu kesilir ve ortalama olarak %16’ya varan bir yakıt tasarrufu sağlanır.
4 silindirli motora sahip araç, ihtiyaç duyulmadığı durumlarda (yüksek hız / performans gerektirmeyen) devre dışı bırakılan 2 silindir sayesinde, 2 silindirli bir motora sahip araca dönüşerek yakıt ekonomisi sağlar.
Sayısal verilerle ifade edilirse, 16 subaplı bir motor bazen ürettiği maksimum 250 nm torkun 100 nm ve ya daha düşüğüne ihtiyaç duyar. Araç dakikada 1250-4000 devir arasında ve saatte 130 km altında bir sürüş ile kullanıldığında 2 silindir kapatılır. Kapatılan bu iki silindirde ihtiyaç duyulmayan ateşleme ve enjeksiyon kesilerek ekonomi sağlanır.
Devre dışı bırakılan 2 silindire ihtiyaç duyulduğu zaman krank milinin 1,5 turu ile yaklaşık saniyenin 10’da 1’i kadar bir sürede sarsıntısız ve hissedilmeden hareket kazandırılır. Bu sayede sürücü fark etmeden araç yeniden 4 silindiri kullanır hale gelir.
Ne kadar az yakıt tüketimi doğaya o kadar az zarar demektir. Aktif Silindir Teknolojisi hem ekonomi sağlarken hem de doğayı korumak için de bir fırsat sunuyor.
Kaynak: http://www.vwgenuineparts.co.uk/
Kaynak: teknober.net
Diğer haberler