Alzheimer’ın Erken Teşhisi Teknolojiyle Geliyor

Alzheimer’ın Erken Teşhisi Teknolojiyle Geliyor

Alzheimer kişinin ilerleyen yaşlarında ortaya çıkan ve dünyada birçok insanın maruz kaldığı önemli bir hastalık türüdür.

Emre GürEditör
Odak modu
Alzheimer Hakkında Yeni Bulgular

Alzheimer kişinin ilerleyen yaşlarında ortaya çıkan ve dünyada birçok insanın maruz kaldığı önemli bir hastalık türüdür. Alzheimer üzerine 2019 sonunda yapılan araştırmalar ise bizlere, tüm teknoloji ve bilim dünyasına ışık olacak niteliktedir. California Üniversitesi araştırmacıları yaptıkları araştırmalarda, Alzheimer hakkında yeni bulgulara ulaşmıştır. Sağlığa yönelik teknolojik araştırmaların ışığında, hastalık hakkında ortaya koyulan yeni bulgular, erken teşhis koşullarını da yanlarında getiriyor.

Alzheimer Hakkında Yeni Bulgular

Bilim insanları 2019 yılının son aylarında yapmaya başladıkları teknolojik ve sağlık temelli araştırmalar ile Alzheimer’in beyinde insanları uyanık tutmaya ve günlük hayatlarını devam ettirmelerine yardımcı olan komuta merkezinin işlevini yerine getirememesi sebebiyle oluştuğunun, bulgularına ulaşmışlardır. Bu bulguda önemli olan ayrıntı ise, beyinde yer alan bu kısmın, hastalığın saldırısı sebebi ile işlevini yitirir hale gelmesidir.

Alzheimer hastalığının, beynin bu bölümüne ne zaman saldırmaya başladığının tespit edilebilmesi ve sağlık teknolojisi yardımı ile görülebilmesi, hastalığın beyne saldırı aşamasında erken teşhis edilebilmesine olanak sağlayacaktır.

Alzheimer Hakkında Tüm Bilinenler Değişti

2019 yılının son aylarına kadar yapılmış olan araştırmalarda, uykusuzluğun Alzheimer hastalığının belirtileri arasında yer aldığı biliniyordu. 2019 yılının son aylarında yapılan ve günümüz tarihinde hala devam eden teknolojik araştırmaların ışığında elde edilen bulgular ise şu şekilde sıralandırılıyor:

  • Alzheimer hastalığının belirtisi, hastalığın beyinde uyanık kalmaya yardımcı olan bölüme saldırı gerçekleştirmesi olarak tanımlanmıştır.
  • Bu hastalığa sahip olan kişilerde görülen uyku problemleri ise bir belirti değil, hastalığın bir sonucudur.

Bu yeni tanımlamaya göre, hastaların uyku problemlerini yaşamaya başladığı evre, erken teşhis ve tedavi için geç kalınan bir dönemi ifade ediyor. Uykusuzluk probleminin başlaması ile birlikte hastalık, ilerleme evresine giriyor. Bu bulgu hastalığa karşı olan tüm bakış açısını ve tedavi yöntemlerini yeniden düzenleyeceğe benziyor.

Alzheimer Hakkında Tüm Bilinenler Değişti

Alzheimer İçin Yeni Bulgular Nasıl Keşfedildi

Bulguların keşfi, California Üniversitesi nöropatolog Lea Grinberg tarafından toplanan bir ekip ile yapılan araştırma sonucu ortaya konmuştur. Ekibin eriştiği bulgular ise şu şekilde sıralanmakta:

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.
  • Alzheimer hastalığına yakalanan katılımcılar sayesinde, hastalık üzerinde araştırma yapılmıştır.
  • Yapılan araştırmada, beynin hipotalamus bölümünün incelemesi gerçekleşmiştir.
  • Bu bölümde, sinir hücreleri içerisinde aynı anda karışık yapı ile toplanmış birçok tau proteinine rastlanmıştır.

Bu bölümde rastlanılan, tau proteini ise uykusuzluk ve yorgunluğun oluşmasına neden olmaktadır. Proteinin beynin bu bölümünü nasıl etkilediğini, sağlık teknolojisi ile gözlemleyen araştırmacılar, bu durumun gözlemlenebilmesinin, hastalığın erken teşhisine yönelik yardım sağlayacağını açıklamışlardır.

İlerleyen zamanlarda, insanlar üzerinde yapılacak olan periyodik kontroller sayesinde, beynin bu bölümü incelenerek Alzheimer hastalığı öncesi teşhis, proteinin hareketlerinin incelenmesi ile gerçekleştirilecektir. Bilim ve teknolojinin bizleri getirdiği bu noktada, Alzheimer, kanser gibi hastalıkların erken teşhis yöntemlerine ilişkin çığır açıcı gelişmeler yaşanmaktadır.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X