Dikkat Dağınıklığını (Bozukluğu) Önlemenin Yolları 2022

Dikkat Dağınıklığını (Bozukluğu) Önlemenin Yolları 2022

Emre GürEditör
Odak modu
Dikkat dağınıklığı (Bozukluğu)

Dikkat Dağınıklığını (Bozukluğu) Önlemenin Yolları Nedir?

Günümüzde genç, yaşlı dinlemeden birçok insanın hayat kalitesini olumsuz etkileyen dikkat dağınıklığı hiparaktivite bozukluğu (DEHB),  tedavisi mümkün ve kolay bir rahatsızlıktır. Genellikle çocuk yaşlarda görülmeye başlanan bu rahatsızlık, ileriki yaşlara kadar varlığını sürebilmektedir. Erken tanı ve tedavi yöntemleri rahatsızlığın ilerlememesine ve kişinin hayat kalitesini düzenlemekte yardımcı olmaktadır. Ayrıca kişinin psikolojik problemlere yatkınlığı ya da aileden kalıtımsal psikolojik faktörler taşıyıp taşımadığı iyi analiz edilmelidir.

Dikkat Dağınıklığı Nedir?

Gelecek kaygısı, okul hayatı, aile ve sosyal çevre sorunları bazen dikkatimizi olması gerektiği yerden çekip götürüyor. Dikkat eksikliği ve konsantrasyon sorunları, bazı durumlarda kalıtımsal olarak gözlemlenmektedir. Özellikle çocuk yaşlarda ortaya çıkmaya başlayan dikkat dağınıklığı (Bozukluğu)  belirtileri ve konsantrasyon sorunu, zamanında ebeveynler tarafından fark edilip, uzman yardımı alınmaz ise, yetişkinliğe kadar kişiyi zor durumda bırakabilir.

Dikkat Dağınıklığı Nedir?

Dikkat, tam ‘’şu an’’ da olmak demektir. Tüm farkındalığı tek bir yere odaklamak ve çevresel tüm faktörlerin etki alanından çıkmak için, konsantrasyonu olabildiğince kendi farkındalığınız üzerinde toplamalısınız. Yaşam şartlarının dikkati toplamak için elverişli olması çok önemlidir. Huzursuz bir iş ya da ev ortamı kişiyi dikkat eksikliği konusunda sürekli tetikleyecektir.

Dikkat dağınıklığı tanısı uzman hekimler tarafından konulmaktadır. Tanı konulmadan önce, problemi yaşayan kişinin yakın geçmişine bakılarak herhangi bir ailesel ya da sosyal çevre içerisinde bir problem olup olmadığı, yakın tarihte ani bir anne-baba kaybı, boşanma, ev değişikliği gibi durumlar olup olmadığı konusunda üstünde durulur. Uyku bozuklukları, anksiyete, panik atak gibi sorunları olup olmadığına da detaylıca bakılır.

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.

Tanı konulması için yapılan dikkat dağınıklığı testi, uzmanların bazı tedavi skalaları üzerinde durmasına yardımcı olmuştur.

Dikkat Dağınıklığını (DEHB) Önlemek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Dikkat Dağınıklığı Tanı Skalaları

  • Vanderbilt Skalası (Çocuklarda)
  • Conners Skalası (Çocuklarda)
  • DEHB Ölçme Skalası (Çocuklarda)
  • Conners Erişkin DEHB Ölçme Skalası ( CAARS)
  • Wander Utah Ölçme Skalası
  • Erişkin Kendi Kendine Değerlendirme Skalası ( ASRS)

Ayrıca en sık kullanılan ve kapsamlı bir test olan Moxo testidir.

Dikkat Dağınıklığı Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

Dikkat dağınıklığını kendini unutkanlık ve özellikle çocuklar için ders notlarında düşüklükle belli etmeye başlar. Dikkat eksikliği yaşayan insanlar genellikle bulundukları ortama ve yaptıkları işe konsantre olamaz, konuyla ilgili eksiklikler yaşar. Beklemekte zorlanır ve sıralı işlerde sabırsız davranışlar sergilerler. Yetişkinlerde görülen dikkat eksikliği belirtileri ile küçük çocuklarda görülen arasında farklılıklar olabilir.

Dikkat Dağınıklığı Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda dikkat eksikliği, sürekli evde koşma, atlama, zıplama gibi büyük hareketlerle belli olurken, yetişkinlerde genellikle düzensiz iş prensipleri ve sürekli bir konudan başka konuya geçiş yapmakla belli olur. En büyük belirtilerden birisi olaylara aşırı ve ani tepkiler vermeleridir. Karşısındakinin sürekli lafını keserler, çünkü sabredemezler. Topluma dikkat dağınıklığı farkındalığı verilmelidir.

DEHB Tedavi Yöntemleri

Dikkat dağınıklığı (Bozukluğu) tanısı konan kişinin tedavisine başlanmadan önce, yaş, cinsiyet, kronik rahatsızlıkları dikkate alınır ve tedavi süreci buna göre düzenlenir. Dikkat dağınıklığı tedavisi

İlaçlı ve ilaçsız olmak üzere iki türlü tedavi yöntemi mevcuttur. Hastalığın yanında ek olarak hiparaktivite de mevcut ise, tedavi sürecinde buna bağlı değişimler olacaktır.

İlaçsız tedavi kişinin mental ve fiziksel ağırlıklı bir süreç göreceği tedavi şeklidir. Psikolojik yardım alarak rehabilite edilmesi üzerinde durulur. Bunlara ek olarak hekim gerekli gördüğü takdir de bazı ek ilaçlar da sürece dahil edilebilir.

Ayrıca ilaç ve psikolojik desteğin yanı sıra, özellikle çocuklarda tedavinin en önemli süreci aile içerisinde geçecektir. Dikkat dağınıklığına çözüm arayan ebeveynlerin, durumun farkındalığını kavrayıp geç kalmadan hekime danışmaları önerilir.

Dikkat Dağınıklığını (DEHB) Önlemek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Dikkat dağınıklığı tedavisi için kullanılan ilaç ve psikolojik tedaviler dışında, doğal yollar ve hayatımıza entegre etmemiz gereken sağlıklı bazı alışkanlıklar vardır. Bunlar hem normal yaşamımız hem de özellikle DEHB rahatsızlığı ile mücadele edenler için mutlaka uyulması gereken düzenli tedavi süreçleridir.

  • Düzenli beslenmek. Hazır gıdalar tüketmemek.
  • Düzenli egzersizler ile bedeni hareketlerle yormak.
  • Uyku düzenini korumak. Her gün aynı saatlerde uyuyup, uyanmaya dikkat etmek.
  • Meditasyon yapmak.
  • Yoga yapmak.
  • Pilates yapmak.
  • Doğada yürüyüş yapmak.
  • Negatif enerji yayan insanlardan uzaklaşmak.
  • Her işi sırasıyla yapmak.
  • Ajanda kullanmak.

Yazımızın sonuna geldik. Whatsapp ve sosyal medya hesaplarınızdan paylaşmayı unutmayın. 🙂

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X