Edebiyatımızı Etkileyen Dünyaca Ünlü Şairler – Tarihe Damga Vuran 10 Şair

Edebiyatımızı Etkileyen Dünyaca Ünlü Şairler – Tarihe Damga Vuran 10 Şair

Tüm zamanların en iyi şiirleriyle tarihe damga vurmuş dünyaca ünlü şairler hakkında neler biliyorsunuz? Adını sıklıkla duyduğumuz ve Türk edebiyatına da etki eden ünlü Fransız şairlerini daha önce hiç duymuş muydunuz? İşte yazdıklarıyla ruhunuzu derinden sarsacak muhteşem şiirleri ile dünyaca ünlü şairler hakkında bilinmesi gereken her şey!

Emre GürEditör
Odak modu
Dünyaca Ünlü Şairler – Tarihe Damga Vuran 10 Şair

Dünyaca Ünlü Şairler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Herkesin hayatında adını bir defa da olsa duyduğu dünyaca ünlü şairler hakkında bilinmesi gereken her şeyi sizler için hazırladık. Okuduktan sonra uzun süre etkisinden çıkamayacağınız en iyi şiirler onların elinden çıktı. İşte en çok okunan ünlü şiirler ve bu muhteşem şiirlerin sahibi dünyaca ünlü şairler hakkında bilinmesi gerekenler!

1. Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe

Amerikalı şair Edgar Allan Poe, dünyaca ünlü şairler arasındadır. Yazdığı şiirler nedeniyle “Yalnız Öncü”, “ Lanetlenmiş Şair” adlarıyla da anılan Amerikalı şair, adından sıklıkla söz ettirmeyi başarmıştır. Şiirlerinde romantizm, postmodernizm, sembolizm ve sürrealizm gibi pek çok akımın tesirini görmek mümkündür.

Onu en iyi şairlerden biri yapan meşhur şiirleri, adeta yaşam öyküsünden izler taşır. Her türlü akımın etkisinde kalarak ortaya çıkardığı nefis şiirler ise hem oldukça farklı, hem de büyüleyici nitelikler taşımaktadır.

2. William Shakespeare

William Shakespeare

William Shakespeare

İngiliz Edebiyatı denince akıllara ilk gelen şair hiç şüphesiz Shakespeare’dir. Peki, ona bu kadar ün kazandıran şiirlerinin özelliği nedir? Bilindiği gibi dünyaca ünlü şairlerin aşk şiirleri, onların ruh derinliklerinin en güzel yansımasıdır. Shakespeare de bunu en iyi yansıtan şairlerden biridir.

Yalnızca şiirleri değil Romeo ve Juliet, Hamlet, Macbeth ve Othello gibi oyunları ile de tanınan İngiliz Şair, tarihi şairler arasında en bilinenlerdendir. İngilizce dilinin en güzel yansımalarını onun şiirlerinde görebilmeniz mümkün. Bu özelliği ile İngiltere’nin ulusal şairi sayılmaktadır.

3. Johann Wofgang von Goethe

Johann Wofgang von Goethe

Johann Wofgang von Goethe

Dünyaca ünlü şairler ve şiirleri söz konusu olduğunda, bir diğeer akla gelen isim Alman şair Goethe’dir. Sanatın hemen hemen her dalıyla ilgilenmiş olan ünlü şair, aynı zamanda büyük bir filozof olarak da bilinmektedir. Bu özelliği nedeniyle ünlü edebiyatçı Kafka, onu hayata dair söylenebilecek her şeyi söyleyen bir insan olarak nitelendirmiştir.

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.

Onun dünya edebiyatı şairleri arasında yer almasının en önemli sebebi, Alman Edebiyatının en büyük temsilcisi olarak kabul edilmesindendir. Zengin ve kültürlü bir ailede doğan Goethe, ölümünün ardından daha fazla ünlenmiştir. Ancak onun ünlenmesinin nedeni yalnızca eserleri ve şiirleri değil, kendine has ve örnek alınası yaşam tarzıdır.

4. Alphonse de Lamartine

Alphonse de Lamartine

Alphonse de Lamartine

Türk edebiyatında özellikle Servet-i Fünun şairlerinin en çok etkilendiği şairlerden biri olan Lamartine, dünyaca ünlü şairler arasındadır. Fransız Edebiyatının önde gelen isimlerinden biri olan Lamartine, yalnızca şair kimliğiyle değil siyasetçi kimliğiyle de anılmaktadır.

Ayrıca Lamartine ile ilgili bilinmesi gereken en önemli özelliklerden biri Türk dostu olmasıdır. Doğu seyahatlerinde Türkiye ilgili gayet sevecen bir gezi yazısı kaleme almıştır.

5. Arthur Rimbaud

Arthur Rimbaud

Arthur Rimbaud

Bilindiği gibi bir dönem Türk Edebiyatının en çok etkilendiği Fransız Edebiyatıdır. Rimbaud da edebiyatçılarımızın oldukça fazla etkilendiği bir Fransız şairdir. Şiirlerinin tesiri bizim edebiyatımız için oldukça önemli olmuş ve onun şiirlerinin etkisiyle pek çok eser kaleme alınmıştır.

Sembolizmin en önemli temsilcilerinden biri olan Rimbaud, yine dünyaca ünlü şairler arasında olan Verlaine ile yakın bir dostluk kurar. Hatta bu dostlukları bir süre sonra eşcinsel birlikteliğe doğru gider. Bu nedenle dışlanır ve pek çok cezaya maruz bırakılırlar. Şiirlerinde yaşamının acı ezgilerini hissetmek mümkündür.

6.  Vladimir Mayakovski

Vladimir Mayakovski

Vladimir Mayakovski

Dünyaca ünlü şairlerin sözler bilindiği gibi onların geniş kitlelere ulaşmasının en önemli yoludur. Mayakovski de bu yönüyle oldukça geniş kitlelere ulaşmayı başarmış ünlü Rus şairidir. Bu yönüyle Türk Edebiyatının en ünlü şairlerinden biri olan Nazım Hikmet’i de etkisi altına alan şair, “Ekim Devriminin Şairi” olarak bilinmektedir.

Nazım Hikmet’in kendisine öğretmen olarak kabul ettiği ve Rusya’da pekişen dostluklarının ardından, Nazım Hikmet kendisinden pek çok şey öğrenmiş ve edebiyatımızda tesirini göstermiştir. Hatta Nazım Hikmet’in hece vezninden ayrılmasının en büyük etkisi Mayakovski sayesinde olmuştur.

7. Charles Baudelaire

Charles Baudelaire

Charles Baudelaire

Yabancı şairler ve sözleri edebiyatımızın gelişmesinde oldukça etkili olmuştur. Yine buna katkı sağlayan şairlerden biri de adını sıklıkla duyduğumuz Fransız şair Baudelaire’dir. Denemeleri ile tanınan şair, modernizmin temsilcilerinden biri olarak bilinmektedir.

Edgar Allan Poe’den oldukça fazla etkilenen şair, onun pek çok şiirini de Fransızcaya çevirmiştir. Şiirlerinde erotik unsurları sıklıkla barındırması nedeniyle, şiirleri fazla ahlaksızca bulunarak bir dönem yayın yasağı getirilmiştir. Ancak değeri öldükten sonra bilinen en önemli şairler arasındadır.

8. Stephane Mallarme

Stephane Mallarme

Stephane Mallarme

Mallarme, özellikle Halit Ziya Uşaklıgil’in eserlerinde de sıklıkla adını geçirdiği ve tesiri altında kaldığı dünyaca ünlü şairler arasında gelmektedir. Pek çok ünlü şairler ve şiirleri Türk edebiyatına katkı sağlamış, gerek biçimsel gerekse tema bakımından değişimine ve gelişimine zemin hazırlamıştır. Mallarme de bu şairlerden biridir.

Sembolizm akımının en önemli temsilcilerinden biri olarak bilinmektedir. Bu nedenle şiirlerinde gizem yaratmayı sever ve gizemli şiirler ortaya çıkarır. Karmaşık bir anlatımı tercih eden yazar, kapalı şiirlerin ustası olarak anılmaktadır. Bu tarz şiirlerin edebiyatımızda en önemli temsilcisi Ahmet Haşim’dir.

9. Friedrich Schiller

Friedrich Schiller

Friedrich Schiller

Yazdığı tiyatro eserleriyle Alman Edebiyatında oldukça önemli bir yeri olan Schiller, oldukça iyi bir şair olarak da bilinir. Şiirlerini öğretici ve doğa temalı yazmaktan fazlasıyla hoşlanır. Diğer bir ünlü şair Goethe ile yakın bir dostluğu olduğu bilinmektedir.

Alman Edebiyatının klasik dönemi Goethe ve Shiller’in yakın dostluğu neticesinde ortaya çıkmıştır. Birbirlerinden etkilenen ve etkileyen bu önemli şairlerin en önemli ortak özellikleri felsefeyle ilgilenmeleridir. Schiller’in Alman Edebiyatına bıraktığı pek çok ölümsüz eser bulunmaktadır.

10.  Dante Alighieri

Dante Alighieri

Dante Alighieri

Adını İtalyan Edebiyatının en meşhur eserlerinden biri olan İlahi Komedya ile yanyana göreceğimiz bu muhteşem şair, şüphesiz dünyaca ünlü şairler arasında en tanınmış olanlarındandır. Cennet, Cehennem ve Araf olarak 3 cilt halinde olan İlahi Komedya, şaire en fazla ün kazandıran eseridir.

Türk Edebiyatının ünlü şairi Cahit Sıtkı Tarancı’nın en meşhur şiiri olan “Otuz Beş Yaş” şiirinde adı geçen Dante, döneminin en ünlü filozoflarındandır.

11.  Dünyaca Ünlü Şairler Bonus: Nazım Hikmet!

Nazım Hikmet

Nazım Hikmet

Dünyaca ünlü Türk şairleri denince akıllara ilk gelenlerden biri Nazım Hikmet’tir. Türk Edebiyatında toplumcu gerçekçi şairlerin temsilcisi olarak bilinmektedir. Eserlerinde yaşam sevinci, bireysellik ve toplumsal konulara değinen şairin şiirleri, döneminde yasaklanmıştır.

Dünyaca ünlü şairler arasında gelen Nazım Hikmet, hayatının bir dönemini hapishanede geçirmiş ve edebi anlamda en büyük gelişmeleri de bu dönemde göstermiştir.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X