Mutlaka Okumanız Gereken 10 Psikoloji Romanı

Mutlaka Okumanız Gereken 10 Psikoloji Romanı

Psikoloji romanı okumayı seviyorsanız, mutlaka okumanız gereken bu romanlara bir göz atmanızda fayda var. Psikoloji ve edebiyat arasında her zaman belirgin bir bağ olmuştur. Bu bağ sayesinde psikolojik roman adında bir tür ortaya çıkmıştır.

Emre GürEditör
Odak modu
Mutlaka Okumanız Gereken 10 Psikoloji Romanı

Psikolojik roman nedir? Bireyin iç dünyasının en iyi şekilde okuyucuya yansıtıldığı ve psikoloji bilimiyle etkileşim halindeki romanlardır. Henüz okumadıysanız mutlaka okumanız gereken bu psikolojik romanlar, ruhunuzu derinden etkileyecek şekilde yazılmıştır.

Psikoloji Romanı Sevenlerin Kesinlikle Okuması Gereken Muhteşem Romanlar

Bilinen en iyi psikolojik romanlar, okuyucuyu derinden sarsan ve kendini kitabın içindeymiş gibi hissettiren romanlardır. Bu romanların hepsinin ortak bir yanı vardır. Okuyucu ve roman karakterlerinin iç dünyasının benzeşmesi. Kitaptaki karakterlerle aynı karakterde olmasanız da mutlaka kendinizden bir şeyler bulacağınız kesin. İşte sizin için hazırladığımız 10 muhteşem psikoloji romanı

1. Otomatik Portakal – Anthony Burgess

Otomatik Portakal – Anthony Burgess

Otomatik Portakal – Anthony Burgess / Görüntü: İş Bankası

Otomatik Portakal, özellikle son yıllar okuyucu kitlesi artmış ve popüler olmuş romanlardan biridir. Aynı zamanda dünya klasikleri psikolojik romanlar arasında da yerini alan kitap, pek çok kişiyi tesiri altında bırakmayı başarmıştır. Kitabın genel olarak anlatmaya çalıştığı unsur “insanı insan yapan seçimleri ve iradesidir” diyebiliriz. Yazarın kendine has yorumuyla, seçme şansı elinden alınmış bir toplum hakkında derin eleştiriler okuyacaksınız.

2. Bir Psikiyatristin Gizli Defteri – Gary Small, Gigi Vorgan

Bir Psikiyatristin Gizli Defteri – Gary Small, Gigi Vorgan

Bir Psikiyatristin Gizli Defteri – Gary Small, Gigi Vorgan / Görüntü: Hayal Perest

İnsan ve toplum üzerine yoğunlaşan yazar, oldukça akıcı ve sürükleyici bir anlatımla okuyucuyu içine çekmektedir. Bir psikiyatristin meslek yıllarında karşılaştığı vakaların anlatıldığı bu psikoloji romanı, oldukça merak uyandırıcıdır. Ağır psikolojik terimlerin aksine, olayların bir kesit şeklinde anlatılması nedeniyle herkese hitap eden bir kitaptır. Yazarın kendi mesleki yaşantısında karşılaştığı gerçek hikâyelerin barındığı kitap fazlasıyla etkilenmenize neden olacak.

3. Suç ve Ceza – Fyodor Dostoyevski

Bir Psikiyatristin Gizli Defteri – Gary Small, Gigi Vorgan

Bir Psikiyatristin Gizli Defteri – Gary Small, Gigi Vorgan / Görüntü: Kitaplık Tozları

Dünya edebiyatı psikolojik romanlar denince akıllara ilk gelen kitaplardan biri olan Suç ve Ceza, kült eserlerden biridir. Tüm zamanların en çok okunan kitapları arasında da yerini almış, başarılı bir psikoloji romanı olduğu kabul görmektedir. Romanın ana karakteri Raskolnikov’un iç dünyasına tanıklık etmek istiyorsanız bir an önce okumaya başlamalısınız. Okuduktan sonra okuyucuda derin tesirler yaratan kitabın, muhteşem bir sürükleyiciliği ve kalp atışınızı hızlandırma etkisi vardır.

4. Anayurt Oteli – Yusuf Atılgan

Anayurt Oteli – Yusuf Atılgan

Anayurt Oteli – Yusuf Atılgan / Görüntü: Meryemle.com

Yusuf Atılgan’ın Aylak Adam romanından sonra, adını en fazla duyurmuş romanlarından biridir Anayurt Oteli. Türk edebiyatında psikolojik roman sayılan romanlardan biri olan Anayurt Oteli, farklı konusu ile derin yankı uyandırmıştır. Zebercet adlı ana kahramanın iç dünyası ve psikolojik durumundan yola çıkarak anlatılan olaylar, büyük bir ustalıkla kaleme alınmıştır. Bir otelin yöneticiliğini yapan Zebercet’in iç dünyası, üzerinizde asla unutamayacağınız etkiler bırakacak.

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.

5. Huzur – Ahmet Hamdi Tanpınar

Huzur – Ahmet Hamdi Tanpınar

Huzur – Ahmet Hamdi Tanpınar / Görüntü: Dergâh Yayınları

Bireyin iç dünyasını ele alan bir diğer Türk Edebiyatı yazarı da Ahmet Hamdi Tanpınar’dır. Tanpınar’ın bir psikoloji romanı olan Huzur, özünde Cumhuriyet aydınlarının iç huzursuzluklarını dile getiriyor da denebilir. Okurken çeşitli estetik fikirleri, medeniyet, sosyal meseleler ve manevi unsurlar gibi pek çok fikre yer veren yazar, adeta okuyucunun zihnini zorlamasını ve bir şeyleri sorgulamasını istiyor gibidir.

6. Sol Ayağım – Christy Brown

Sol Ayağım – Christy Brown

Sol Ayağım – Christy Brown / Görüntü: Gencten1okur

Dünya edebiyatı psikolojik romanlar arasında, en fazla okunan romanlardan biri de Christy Brown’ın Sol Ayağım romanıdır. Yazarın kendi yaşamını biyografi tarzında ele aldığı roman çok satan romanlar arasında yer almaktadır. Kitap, doğuştan beyin felci ile dünyaya gelen bir bebeğin, yalnızca sol ayak parmaklarıyla verdiği yaşam mücadelesini anlatmaktadır.

7. Kitle Psikolojisi – Sigmund Freud

Kitle Psikolojisi – Sigmund Freud

Kitle Psikolojisi – Sigmund Freud

Kitle Psikolojisi, psikoloji biliminin alt dallarından biri olan psikanalizin kurucusu olan Freud Tarafından yazılmıştır. Freud’un çalışmalarını topladığı bu psikoloji kitabı, kitle ruhunu anlatmaktadır. Kitle ruhu denilen unsurun bireyin kendi ruhu üzerinde ne kadar etkili olduğundan bahseden Freud, birey ve toplum üzerinde derin analizler yapmaktadır.

8. Hayata Dön – Gülseren Budayıcıoğlu

Hayata Dön – Gülseren Budayıcıoğlu

Hayata Dön – Gülseren Budayıcıoğlu / Görüntü: Gündebikitap

Özellikle son yıllarda yazdığı kitaplarla adını sıklıkla duyduğumuz Gülseren Budayıcıoğlu, bir psikiyatristtir. Mesleki deneyimlerinden yola çıkarak ele aldığı pek çok psikoloji kitabı, anlattığı Hayata Dön adlı eser, psikanaliz neticesinde geçekleşen bir başarı öyküsünü anlatmaktadır.

9. Açlık – Knut Hamsun

Açlık – Knut Hamsun

Açlık – Knut Hamsun / Görüntü: Bluesperisan

Açlık romanı, psikolojik roman özellikleri barındıran ve yazarı dünya çapında bir üne kavuşturan eserdir. Norveçli yazar kitabında, yazar olmak için çabalayan ve bu sevdanın peşinden giderek açlıkla mücadele eden bir gencin öyküsünü anlatmaktadır. Okurken duygulanmadan edemeyeceğiniz bu psikoloji kitabı, dünya edebiyatı adına bir başyapıt niteliğindedir.

10. Türk Edebiyatının İlk Psikoloji Romanı: Eylül – Mehmet Rauf

Eylül – Mehmet Rauf

Eylül – Mehmet Rauf / Görüntü: Demetinkitaponerileri

Son olarak Türk Edebiyatında psikolojik romanın ilk örneği olan Eylül, Mehmet Rauf’un en bilinen romanıdır. Roman ilk olarak Serveti Fünun dergisinde tefrika edilmiştir. Dönemin ilk psikolojik romanı Eylül; sadakat, aşk ve evlilik üçgenden yola çıkarak, bireyin iç dünyasını ele almaktadır. Bir psikoloji romanı olarak, edebiyatımızda bir ilke imza atan Eylül, aynı zamanda toplumsal roller ve ruhsal çözümlemelere değinen bir romandır.

 

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X