Kitap Okumaya Yeni Başlayanlar İçin En İyi Öykü Kitapları (Öneri) 2022

Kitap Okumaya Yeni Başlayanlar İçin En İyi Öykü Kitapları (Öneri) 2022

Emre GürEditör
Odak modu
Kitap Okumaya Yeni Başlayanlar İçin En İyi Öykü Kitapları

Yeni başlayanlar için en iyi öykü kitapları.

Tarihteki en iyi yazarlardan en iyi öykü kitapları okumak istemez misiniz? Bu kitaplar kitap okumayı sevmek ve kitap okuma alışkanlığı kazanmak için yazılmış gibiler. Yeni başlayanlar için uzun ve süslü cümleler yerine; yalın, akıcı dili ve ilgi çekici konularıyla dünyanın en iyi öykü kitapları denebilir. Bu kitaplar sayesinde hem kitap okuma alışkanlığı kazanacaksınız hem de kitap okumak artık daha zevkli bir hale gelecek. Başlangıç için oldukça ideal olan en iyi öykü kitapları, bir an önce okumanız için sizleri bekliyor!

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmanızı Sağlayacak En İyi Öykü Kitapları Listesi

Kitap okumamak için sürekli bahane üreten insanların ortak cümleleri “zamanım yok” ya da “sıkılıyorum” oluyor. Ancak hazırladığımız listedeki bu en iyi öykü kitapları hem çabucak okunabiliyor hem de konuları bakımından oldukça ilgi çekici.

Bir kitabı bitirmiş olmanın vermiş olduğu hazzı kitap okuyanlar çok iyi bilirler. İşte dünyanın en iyi öykü yazarları sizlere bu hazzı çabucak yaşatıyor. Öyle ki okuduğunuz öykünün tadı damağınızda kalıyor ve hemen yenisine başlamak istiyorsunuz. Bu duyguları yaşamak isteyenler ve kitap okumaya yeni başlayanlar için işte en iyi öykü kitapları listesi!

1.  Stefan Zweig – Satranç

Stefan Zweig – Satranç

Stefan Zweig – Satranç

Başlangıç için okunabilecek en iyi öykü kitapları arasındadır Satranç. Yazarın 1942 yılında Hitler’den kaçarken yazdığı bu muhteşem kitap, aynı zamanda intihar etmeden önce yazdığı son kitaptır. Bu özelliği nedeniyle adeta bir veda mektubu niteliğindedir ve doğrudan Hitler iktidarını hedef alır.

Nazi kurbanı bir adamın satranç sayesinde ayakta kalışını anlatan konusu ise oldukça ilgi çekicidir. Aslında cahil bir adamın dahi olma serüvenini anlatırken, hissettiği sıkıntıları da okuyucuya başarılı bir şekilde aktarır. Kitapta haksızlıklar, şiddet, ayrımcılık, keskin zeka gibi yazarın tüm düşüncelerini bulabilirsiniz. Öykü kitapları öneri isteyenler için ilk akla gelen ve en çok satan kitaplardan biridir.

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.

2. Sait Faik Abasıyanık – Lüzumsuz Adam

Sait Faik Abasıyanık – Lüzumsuz Adam

Sait Faik Abasıyanık – Lüzumsuz Adam

Türk edebiyatının en ünlü öykü yazarlarından olan ve Modern Türk hikayeciliğinin en önemli öncülerinden Sait Faik, muhteşem akıcı diliyle okuyucuyu etkisi altına almayı başarır. Lüzumsuz Adam adlı öykü kitabı Türkiye’de en çok okunan öykü kitapları arasına girmeyi başarmıştır. Dolayısıyla en iyi öykü kitapları arayışında olanların mutlaka okuması gereken kitap, içerisinde 14 ayrı hikayeyi barındırıyor. Olaylardan ve olay örgüsünden çok, çağrışımlar ve hisler üzerine yoğunlaşan yazar, okuyucuyu kısa zamanda tesiri altına alıyor.

3. Sabahattin Ali – Değirmen

Sabahattin Ali – Değirmen

Sabahattin Ali – Değirmen

Kısa öykü yazarları denince akıllara gelen bir diğer isim de hiç şüphesiz Sabahattin Ali’dir. Kürk Mantolu Madonna, Kuyucaklı Yusuf ve İçimizdeki Şeytan romanlarıyla ün kazanmış yazarın ilk öykü kitabıdır. Kitap, adını içerisinde bulunan 16 öyküden biri olan “Değirmen” adlı öyküden alır. Pek çok okuyucu kitabın en can alıcı hikayesinin de “Değirmen” olduğu konusunda ortak fikirdedir. Oldukça ilgi çekici ve okuyucuyu derinden etkilemeyi başaran öyküleriyle kitap, uzun süre hafızalardan çıkmayacak türden.

4. Anton Çehov – Altıncı Koğuş

Anton Çehov – Altıncı Koğuş

Anton Çehov – Altıncı Koğuş

Bilindiği gibi Anton Çehov, Çehov tarzı (durum öyküsü) öykünün öncüsüdür. Bu nedenle kısa öykü örnekleri ve yazarları arayanların mutlaka Çehov öykülerini okuması gerekir. Dünya klasikleri arasında yerini almayı başarmış “Altıncı Koğuş” adı öykü kitabı en iyi öykü kitapları arasındadır. Okuduktan sonra bir süre kendinize gelmekte zorlanacağınız kitabın konusu oldukça ilgi çekicidir. Bir akıl hastanesine kapatılan hasta ve doktor arasında geçen felsefi çatışmalar bütünü bir şeyleri sorgulamanızı sağlayacak.

5. Stefan Zweig – Korku

Stefan Zweig – Korku

Stefan Zweig – Korku

Kısa öykü kitapları arayanlar için, dünyaca ünlü yazar Stefan Zweig’in kitapları oldukça idealdir. Korku kitabı genel olarak korkunun birey üzerinde nasıl bir psikolojik baskı yarattığını anlatıyor. Kitap, gerek akıcılığı gerekse ana karakterin psikolojisindeki değişimlerin doğru aktarılmasıyla en iyi öykü kitapları arasında yerini alıyor. Ayrıca yazarın en çok satan kitapları arasındadır. İnsan psikolojisinin bu denli güzel anlatıldığı ve okuduğunuz zaman uzun süre etkisinden çıkamayacağınız bu kitabı, henüz okumadıysanız hiç vakit kaybetmeden okumaya başlamanızı tavsiye ederiz.

6. Tolstoy – İnsan Neyle Yaşar?

Tolstoy – İnsan Neyle Yaşar?

Tolstoy – İnsan Neyle Yaşar?

Dünyaca ünlü yazar Tolstoy’un, bir nevi dünyanın anlamını kavramaya çalıştığı ve içerisinde derin analizler ve sorgulamalar barındıran öykü kitabıdır. Toplamda 6 öyküden oluşan kitapta yazar, genel olarak okuyucuya yaşamın anlamını sorgulatmıştır. Dünya klasikleri arasında da bulunan kitapta; insan, aile, din, toplum, devlet, yardımlaşma ve sanat gibi pek çok konuya değinilmiştir. Kitabın her bölümünde karakterler bu olgular üzerinden sorgulamamızı sağlamaktadır. Samimi ve yalın bir üslup kullanan yazar, tıpkı ünlü romanlarında olduğu gibi okuyucuya vermek istediğini direkt bir şekilde söylemeyerek, simgeleştirmiştir.

7. Refik Halit Karay – Memleket Hikayeleri

Refik Halit Karay – Memleket Hikayeleri

Refik Halit Karay – Memleket Hikayeleri

Memleket Hikayeleri, Türk edebiyatında Anadolu’nun tüm gerçekleriyle okuyucuya en iyi yansıtıldığı, en iyi gözlemlenmiş en iyi öykü kitapları arasındadır. Anadolu’nun tüm gerçekliği gözler önüne serilmiş ve döneminde oldukça konuşulmuş bir öykü kitabıdır. O zamana kadar Anadolu adeta yok sayılarak İstanbul dışına çıkmayan Türk hikayelerinde farklı bir soluk getirilmiştir. Kitapta geçen olaylar anlattıkları bakımından tamamen dönemin özelliklerini ve olaylarını yansıtır.

8. Gogol – Palto

Gogol – Palto

Gogol – Palto

Dostoyevski bu öykü kitabı için “hepimiz Gogol’un Paltosundan çıktık” demiştir. Bu sözle yazıldığı dönemde, dönemin yazarları için ne kadar etkili olduğu açık bir şekilde görülmektedir. Palto yaklaşık 150 yılı aşkın bir süredir okuyucuyu etkilemeye devam eden en iyi öykü kitapları arasında önde gelenlerdendir. Kitapta, toplumda silik tip olarak düşünülen, işsiz kalmaktan korkan ve maddi sıkıntılar çeken, hor görülen insanların yaşadıkları trajedi oldukça etkileyici bir şekilde yansıtılmıştır. Bir palto sahibi olmak isteyen, ancak işleri yolunda gitmeyen bir adamın sarsıcı öyküsünü mutlaka okumalısınız.

9. Füruzan – Parasız Yatılı

Füruzan – Parasız Yatılı

Füruzan – Parasız Yatılı

Yazarın çağdaş bir klasiği olmuş ve 25 yıldır okunan bir öykü kitabıdır. Zaman zaman okuyucuyu derinden etkileyen bölümleri ve yazarın muhteşem gözlem yeteneği sayesinde toplumun yansıtılma şekliyle sürükleyici bir öykü kitabıdır. Bu özellikleriyle Türk öykücülüğünün en önemli yapıtları arasında yerini almıştır. Kitabın içinde 12 farklı öykü bulunur. Ancak genel olarak anne-kız teması işlenmiştir ve ana karakterler genellikle kadındır. En iyi öykü kitapları arasında yer alan kitapta, ilk üç öykünün ise şiirsel bir ezgisi vardır.

10. Yaşar Kemal – Sarı Sıcak

Yaşar Kemal – Sarı Sıcak

Yaşar Kemal – Sarı Sıcak

Kitaplarında Anadolu’yu ve Anadolu halkını yazan ünlü yazar Yaşar Kemal’in mutlaka okunması gereken öykü kitabıdır. Yokluk, açlık, sefalet, insanların yalnız bırakılması ve buna karşın unutulmuşluğunun etkileyici bir şekilde anlatıldığı “Sarı Sıcak” ta insanların mücadelesi anlatılmaktadır. Yalın fakat çarpıcı anlatımıyla bu hayatta kalma mücadelesi okunmaya değerdir. Sefalet ve sosyal eşitsizlik hakkında oldukça çarpıcı bir hikayenin anlatıldığı bu kitap kuşkusuz en iyi öykü kitapları arasında yer alır.

 

 

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X