El Chapo Kimdir? Uyuşturucu Baronunun Yakalanışı ve Firarları

El Chapo Kimdir? Uyuşturucu Baronunun Yakalanışı ve Firarları

Son dönemlerin en çok konuşulan isimlerinden biri olan ve Meksika’nın en büyük uyuşturucu baronu olarak bilinen El Chapo kimdir?

Emre GürEditör
Odak modu
uyuşturucu baronu el chapo kimdir

Son dönemlerin en çok konuşulan isimlerinden biri olan ve Meksika’nın en büyük uyuşturucu baronu olarak bilinen El Chapo, kendisi hapiste olsa da Meksika’ya korku salmaya devam ediyor. Son dönemlerde oğlunun tutuklanmasının ardından savaş alanına dönen Meksika’da etkisi hala devam eden baronun hayatı hakkında merak ettiklerinizi bu yazıda bulabilirsiniz.

“El Chapo” Joaquin Guzman’ın Doğumu ve İlk Gençlik Yılları

Meksika’nın ve hatta dünyanın en acımasız ve güçlü uyuşturucu baronu olarak bilinen Joaquin Guzman, Meksika’nın La Tuna şehrinde bir kasabada dünyaya gözlerini açmıştır. Küçük bir kasabada yedi çocuklu bir ailenin çocuğu olarak büyüyen Guzman’ın babası da kenevir yetiştiriyordu. Çocuk yaşından beri uyuşturucu dünyası ile yakın ilişkileri bulunan Guzman’ın çocuk yaşta aile içi şiddete de maruz kaldığı belirtilen detaylar arasında yer alıyor.

Babası tarafından annesi ve kardeşleri de devamlı şiddet gören Guzman, annesini ve kardeşlerini babasından korumak için defalarca dayak yemeyi göze almıştı. Öyle ki hala annesine karşı derin bir bağ besleyen baronun yalnızca annesinin fikirlerine değer verdiği de biliniyor.
Henüz 15 yaşında iken kuzenleri ile birlikte uyuşturucu yetiştirmeye başlayan Guzman, bu alanda profesyonellik kazandığında “bücür” anlamına gelen El Chapo ismini alır.

Seksenli yılların başında uyuşturucu sektöründe yavaş yavaş kendi belli etmeye başlayan genç adam, dönemin en büyük kartellerinden Fabian Ochoa ile tanışır. Kolombiya ile Amerika arasındaki uyuşturucu köprüsünün kurulmasında Ochoa ile birlikte önemli bir yer edinen Guzman, uyuşturucu sektörünün en önemli isimlerinden biri haline gelmeye başlar.

El-Chapo - Baron'un-yükselişi

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.

Baron’un Yükselişi

El Chapo, zamanla bu alanda yerini sağlamlaştırır ve kazandığı paralar neticesinde pek çok paravan şirket kurmaya başlar. Bunun yanı sıra emniyet güçlerini de rüşvet vererek susturabilen Guzman’ı artık durduracak hiçbir şey yoktur. Amerika’da Reagan döneminde başlatılan uyuşturucu ile mücadele hareketi Guzman’ın işine oldukça yaramıştır. Sessiz ve dikkat çekmeden ilerleyen uyuşturucu baronu, kartel boşluğunu zamanla doldurmaya başlayacaktır.

Güç boşluğundan faydalanmak isteyen ve tüm rakipleri saf dışı bırakılan Guzman, artık kendini beli etmeye başlar. Dönemin diğer ünlü ailesi olan Arelano Felix ailesi ile anlaşmazlığa düşen Guzman’ın en yakın dostu Lopez de bu anlaşmazlık sonucunda öldürülür. Lopez’in ölümü Guzman için bir dönüm noktası olur ve birkaç sene evvel hiç tanınmayan baron kısa sürede bir numaralı aranan isimler arasında yerini alır.

El Chapo ve Adamları

Guzman ve adamları Meksika Katolik Kilisesi’nin Kardinali Ocampo’yu öldürdükleri düşüncesiyle her yerde aranmaya başlar. Fakat günümüzde de hala esrarını koruyan bu suikastı Guzman’ın mı yoksa Guzman’ın düşmanı Felix ailesinin mi işlediği henüz bilinmemektedir. İşlenen cinayetin detayları ortaya çıktığında ise asıl hedefin Kardinal olmadığı, Kardinal’in iki aile arasında çıkan çapraz ateş sonucu kazara öldüğü ortaya atılmıştır.

El Chapo’nun Yakalnışı ve Firarları

El Chapo, tüm bu olaylar neticesinde Meksika’dan kaçarak Guatemala’ya sığınmayı hedeflemiştir. Fakat amacına ulaşmadan sınırda yakalanan Guzman, ülkesine geri gönderilmiştir. Meksika’da katı kurallara sahip oan bir devlet hapishanesine yerleştirilen Guzman’ın herhangi biri ile iletişime geçmesi de yasaklanmıştı.

El Chapo Cezaevi

Daha sonrasında başka bir cezaevine nakledilen baron, verdiği rüşvetler ile buradaki hücresini normal bir hapishane hücresinden kat be kat lüks hale getirmiştir. Bu hücrede 6 sene kalan Guzman, 2001 yılında hala açıklanamayan bir plan dahilinde bu hapishaneden firarını gerçekleştirir.

El Chapo Yakalanma anı ve firarları

Cezaevinden firarı hakkında çeşitli teoriler ortaya atılan ve cezaevi yönetimine büyük paralar aktardığı iddia edilen uyuşturucu baronu, firarınsan sonra faaliyetlerini daha da genişletir. Dünyanın hemen hemen her kıtasında faaliyetlere başlayan Guzman, bu sayede dünyanın en büyük uyuşturucu karteline sahip olmuştur.

El Chapo’nun kaçmak için kullandığı tünel

El Chapo’nun kaçmak için kullandığı 1300 metre uzunluğundaki tünele adamları tarafından kurulan düzenek görevlileri şaşkına çevirdi.

El Chapo'nun kaçmak için kullandığı tünel

El Chapo Yakalandı

El Chapo, 2014 yılında yeniden yakalanır ve yine cezaevine gönderilir fakat burada da yalnızca bir sene kaldıktan sonra yeniden firar eder. İkinci firarının ardından 2016 yılında yeniden yakalanan ve ABD’ye teslim edilen Guzman, şu anda hapishanede cezasını çekmektedir. Baron’un kartel faaliyetlerini oğulları ve adamları vasıtası ile hala yürüttüğü de neredeyse kesindir.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X