En Yaygın Fobiler (8 Fobi)

En Yaygın Fobiler (8 Fobi)

Emre GürEditör
Odak modu
En Yaygın Fobiler (8 Fobi)

En yaygın fobiler nelerdir?

Sizi en çok korkutan nedir? Birçok insanın kendine özgü korkuları vardır. Bu korkular bazen çok önemsiz gibi görünse de bu korkularla yaşamaya çalışan birçok insan vardır. Peki bu korkulara neden olan en yaygın fobiler nelerdir?

Fobi Nedir? Fobi Çeşitleri Nelerdir?

Fobi, bir duruma ya da nesneye karşı hissedilen korkunun günlük yaşantıyı olumsuz olarak etkileyecek kadar ciddi boyutlara ulaşmasıdır. Fobiler anksiyete ve panik atak krizlerine neden olabilecek kadar güçlü korkulardır. Bu nedenle yaşam kalitesini de oldukça fazla etkileyebilen bir durumdur.

Canlılar tehlike olarak gördükleri ortamlardan, kişilerden, nesnelerden içgüdüsel olarak kaçınır ve uzak durmayı tercih ederler. Korku hissi de böyle durumlarda ortaya çıkar. Ancak fobileri olan kişiler tehlike olarak gördükleri ortamdan ya da nesneden uzaklaşmasına rağmen sakinleşemezler ve bu durum anksiyete ve panik atak krizlerine neden olmaktadır.

Bununla birlikte en çok merak edilen ve karıştırılan konulardan bir tanesi hobi ve fobi nedir? Birbirlerine benzer kavramlar gibi görünseler de hobi ve fobi örnekleri birbirlerinden oldukça farklı konulardır. Fobi ya da fobiler kişilerin huyu, takıntısı ya da herhangi bir özelliği olarak görüldüğünden tedavi amaçlı, uzman kişilere başvuran kişi sayısı çok azdır. En yaygın fobiler şöyledir:

1. Akrofobi

Akrofobi - En yaygın fobiler

Akrofobi – En yaygın fobiler

Akrofobi, yükseklik korkusudur. Bu fobiye sahip kişiler yüksek yerlerden kaçınırlar çünkü korkarlar. Birçok insanda görülebilen en yaygın fobilerden biridir. Ancak günlük yaşantıyı direkt olarak olumsuz etkileyebilecek bir fobi değildir. Buna rağmen korkuların şiddeti ve seviyesi kişiye göre değişkenlik gösterebildiğinden alanında uzman kişilerden yardım almak ve kokruları kontrol altına almak oldukça önemlidir.

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.

2. Sosyal Fobi

Sosyal Fobi Anksiyete - En yaygın fobiler

Sosyal Fobi Anksiyete – En yaygın fobiler

Sosyal fobi, aynı zamanda sosyal anksiyete bozukluğu olarak da bilinmektedir. Sosyal fobiye sahip kişiler günlük, normal ilişkilerinde bile gözlem altına alınmak, yargılanmak ve eleştirilmekten çekindikleri için yoğun anksiyete krizleri yaşarlar, korku ve utanç duyarlar. Günlük hayatta yeni birisiyle tanışmak, iş görüşmesine gitmek gibi basit gerginliklere neden olabilecek durumlar sosyal anksiyete bozukluğu yaşayan kişilerde yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilecek, hayatın olağan akışını bozabilecek kadar ciddi problemlere neden olabilmektedir.

Sosyal fobi, göz ardı edilmemesi gereken, fark edildiği anda tedaviye başlanması çok önemli bir durumdur. Aksi halde tedaviden olumlu sonuçlar almak oldukça zorlaşacaktır. Öncelikle kişiyi strese sokan, endişelenmesine neden olan durumlar belirlenmeli ve tedaviye başlanmalıdır. Psikoterapi ve ilaç tedavisi uygulanan en yaygın yöntemlerden birisidir.

3. Klostrofobi

Klostrofobi - En yaygın fobiler

Klostrofobi – En yaygın fobiler

Klostrofobi, kapalı alanda kalma korkusudur ve en yaygın görülen fobi türlerinden bir tanesidir. Bu kişiler kapalı ya da kilitli bir alanda kaldıklarında yoğun endişe, korku ve stres hissederler. Bu durumda duyguları kontrol etmek oldukça zordur. Bulundukları alandan çıkamama, bulundukları alanda güvende hissetmeme gibi korkuları vardır. Sürekli olmamakla birlikte günlük yaşantıyı olumsuz etkileyebilecek bir durumdur. Bu nedenle, endişelerin çıkış noktası ve tetikleyebilecek etkenler belirlenerek bir uzmandan yardım almak önemli ve gereklidir.

4. Entomofobi

Entomofobi - En yaygın fobiler

Entomofobi – En yaygın fobiler

Entomofobi, böceklerden korkma durumudur. Bu kişiler böceklere karşı fazla duyarlıdır. Genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan bu durum, böceklerden korkma ve tiksinme halidir.  Entomofobiye sahip kişiler böcekleri görmeden sadece adını duyduklarında bile endişe ve korku hissedebilirler.

Hissettikleri büyük endişe ve korku, kendilerini kısıtlamaya kadar gidebilecek boyutlardadır. Yani yaşam kalitesini doğrudan olumsuz etkileyebilecektir. Bu nedenle bir an önce alanında uzman kişilere başvurulmalıdır. Uygulanan tedavinin amacı, doğru yöntemler uygulayarak hastalığın belirtilerini azaltmak ve hastanın rahatlamasını sağlamaktır.

5. Sinofobi

Sinofobi - En yaygın fobiler

Sinofobi – En yaygın fobiler

Sinofobi, köpeklere duyulan aşırı korkuyu ifade etmek için kullanılan kavramdır. Köpekler ani bir hareket yaptığında ya da havladığında korkmak normal bir tepkidir. Ancak sinofobiye sahip kişiler köpeklerden sürekli korkan kişilerdir. Sinofobi, böcek korkusundan sonra fobiler arasında en sık rastlanan türdür. Bu kişiler köpekleri gördüklerinde aşırı korku hissederler, bulundukları ortama giremezler ve kendilerini korumak için aşırı tavırlar sergileyebilirler.

6. Pteromerhan Fobi

Pteromerhan - En yaygın fobiler

Pteromerhan – En yaygın fobiler

Pteromerhan fobi, uçağa binme/uçuş korkusudur. Yükseklik korkusu ile karıştırılmaktadır. Bu fobide asıl hissedilen uçakların yüksekten uçması değil, kaza yapması korkusudur. Artan uçak kazaları bu korkulara neden olmaktadır. Diğer fobilere kıyasla daha az karşılaşılan bir türdür.

7. Astrafobi

Astrafobi - En yaygın fobiler

Astrafobi – En yaygın fobiler

Astrafobi, gök gürültüsü ve şimşek korkusu olarak bilinmektedir. Her yaş grubunda görülebilmesine rağmen çocuklarda daha sık rastlanmaktadır. Diğer fobi türlerinden farklı olarak hayvanlarda da görülebilmektedir. Fırtınada dışarda olmak, kötü hava koşulları gibi nedenler çoğu insan için can sıkıcı bir durumdur. Ancak astrafobiye sahip kişiler için gök gürültüsü, fırtına gibi korkular önüne geçilemez boyutlara ulaşabilmektedir.

Astrafobisi olan kişiler henüz fırtına başlamadan bile korkularını kontrol edemeyecek hale gelebilirler. Ancak her şeye rağmen tedavi edilebilecek bir durumdur. Bu nedenle bir an önce alanında uzman kişilerden yardım almak oldukça önemlidir.

8. Agorafobi

Agorafobi - En yaygın fobiler

Agorafobi – En yaygın fobiler

Agorafobi, alan korkusu olarak bilinmektedir. Bu durumda kişiler bir alana sıkışmış gibi hissedebilirler. Bunun yanı sıra utanılacak duruma düşme hissi, bulunduğu ortamdan çıkamama korkusuyla gelen anksiyete atakları ile kendisini göstermektedir. Kişilerin hissettikleri korku ve panik had safhadadır ve kontrol edilemeyecek boyutlarda olabilir. Bu haldeyken kimsenin kendilerine yardımcı olamayacağına inanırlar. Daha çok panik bozuklukla birlikte görülmektedir, belirtileri örtüşse de panik bozukluk daha yoğun ataklar halinde ortaya çıkmaktadır.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X