Dünyanın ve Türkiye’nin En Zengin İnsanları Listesi 2022

Dünyanın ve Türkiye’nin En Zengin İnsanları Listesi 2022

En zengin insan kimdir? Denilince aklıma ilk, meşhur atasözlerimizden biri geliyor. “Zenginin malı züğürdün çenesini yorar.” Sanırım boşuna dememişler. Her zaman merak konusudur dünyanın en zenginleri. Kimdir, nasıl bir hayata sahiptir, nasıl zengin olmuştur gibi milyon tane soru ile Google’da en çok arattırdığımız zengin insanları listeledik.

Emre GürEditör
Odak modu
En Zengin İnsanlar Listesi

En zengin insanlar

Yüzyıllar önce de bu durum merak konusu olacak ki meşhur atasözümüz ortaya çıkmış. Bugün biz de sizler için 2022 verilerine göre dünyanın ve ülkemizin en zengin iş insanlarını araştırdık. Gelin bu sefer de beraber, biz çenemizi yoralım bakalım kimlermiş zengin iş insanları. Ne iş yapıyorlarmış, ne kadar servetleri varmış? Birlikte öğrenelim.

Dünyanın En Zengin 20 İnsanı

Bloomberg Billionaires İndex’in açıkladığı dünyanın en zengin 20 insanı verilerine göre liste girişimcilik öyküleri ile doludur. Gelin şimdi birlikte bakalım kimmiş bu dünyanın en zenginleri, güncel servetleri ne kadarmış?

20. Samuel Robson Walton

Samuel Robson Walton Serveti

Samuel Robson Walton Serveti

15 ülkede 55 marka ile 8500 mağazayla hizmet sunan Walmart’ın sahibi ve CEO’sudur. Toplam serveti 64,2 milyar dolardır.

19. Jim Walton

Jim Walton Serveti

Jim Walton Serveti

Walton ailesinin küçük oğludur. Walmart’ın CEO’luğunu abisi yaparken, kendisi ise Arvest Banka’sının yöneticisidir. Toplam serveti 64,5 milyar dolardır.

18. Alice Walton

Alice Walton Serveti

Alice Walton Serveti

Walton ailesinin prensesidir. Toplam serveti 64,7 milyar dolardır. Dünyanın en zengin 2. Kadını sayılmaktadır. Walmart’ın yöneticiliğini abisi yapıyor olsa da hisseleri sayesinde büyük bir servete sahip olmuştur.

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.

17. Colin Zheng Huang

Colin Zheng Huang Serveti

Colin Zheng Huang Serveti

Çinli milyarder iş adamıdır. Çin’in en büyük e-ticaret sitelerinden biri olan Pinduoduo’nun kurucusu ve CEO’sudur. Ayrıca Cayman şirketinin de sahibidir. Çin’in en zenginler listesinin 3. kişisidir. Toplam serveti 67,8 milyar dolardır.

16. Carlos Slim

Carlos Slim Serveti

Carlos Slim Serveti

Tek Holding bünyesinde birçok işle uğraşan Grupo Carso’nun sahibidir. Mütevazılığı ile bilinen Slim, oğulları ile şirketini yönetmektedir. Toplam serveti 68,3 milyar dolardır.

15. Ma Huateng

Ma Huateng Serveti

Ma Huateng Serveti

Asya’nın en büyük internet ve teknoloji şirketi Tencent’in kurucusu ve CEO’sudur. Ayrıca Çin’in en büyük anlık mesajlaşma özelliği olan sosyal platformu WeChat’in de kurucudur. Toplam serveti 69,1 milyar dolardır. Böylece dünyanın en zengin insanı listelerinde yer almaktadır.

14. Amancio Ortega

Amancio Ortega Serveti

Amancio Ortega Serveti

İspanyol moda ve tekstil yöneticisidir. Giyim Holding Inditex’in kurucu başkanıdır. İspanya’nın en zengin insanıdır. Şirket bünyesinde Zara, Berskha, Dutti, Oysho gibi markaları bulunmaktadır. Toplam serveti 74,6 milyar dolardır.

13. Francoise Bettencourt Meyers

Francoise Bettencourt Meyers Serveti

Francoise Bettencourt Meyers Serveti

İşte geldik dünyanın en zengin insanı listesinde yer alan en zengin kadına. L’oreal’in tek mirasçısıdır. Annesinin ölümünden sonra tüm mal varlığı, kendisine geçmiştir. Asıl işi yazarlıktır. Ama şu an L’oreal markasının yöneticiliğini yapmaktadır. Toplam serveti 75,4 milyar dolardır.

12. Mukesh Ambani

Mukesh Ambani Serveti

Mukesh Ambani Serveti

Petrol kimya firması olan Reliance Industries’nin yönetim kurulu başkanıdır. Babasından kendisine miras kalmıştır. Ancak sadece enerji şirketi olan bu firmayı dev bir holdinge çevirmiştir. Toplam serveti 78 milyar dolardır.

11. Steve Balmer

Steve Balmer Serveti

Steve Balmer Serveti

Microsoft’un eski yönetim kurulu başkanıdır. Nba Los Angeles Clippes takımının sahibidir. Toplam serveti 80,4 milyar dolardır.

10. Sergey Brin

Sergey Brin Serveti

Sergey Brin Serveti

Dünyanın en zengin insanı listesinde onuncu sırada yer alan Sergey Brin ‘Google’ kurucu ortağıdır. Toplam serveti 88,1 milyar dolardır.

9. Zhong Shanshan

Zhong Shanshan Serveti

Zhong Shanshan Serveti

Çin’in en büyük içecek şirketi Nongfu Spring’i kuran, başkanlık eden ve aşı yatırımcısı olarak bilinen kişidir. Ayrıca Çin ilaç şirketi Wantai’nin de sahibidir. Pandemi döneminde sattıkları testler ile gelirini artırdıkça artırmıştır. Asya’nın en zengin adamı sayılmaktadır. Toplam serveti 89,1 milyar dolardır.

8. Warren Buffet

Warren Buffet Serveti

Warren Buffet Serveti

Amerikalı hisse senedi yatırımcısı ve hayırsever olarak anılan Buffet,  20. yüzyılın en başarılı yatırımcılarından biri olarak sayılıyor. Şu anki toplam serveti, 89,2 milyar dolardır.

7. Larry Ellison

Larry Ellison Serveti

Larry Ellison Serveti

Laryy Ellison, veri tabanı firması Oracle’ın kurucusudur. Toplam serveti, 89,2 milyar dolardır.

6. Larry Page

Larry Page Serveti

Larry Page Serveti

Google’nin kurucusu ve teknolojiye yön veren insan olan Page, Dünyanın en zengin insanı arasında altıncı sırada yer alıyor. Servetinin toplamı 90,8 milyar dolardır.

5. Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg Serveti

Mark Zuckerberg Serveti

Facebook’un kurucusudur. Sosyal medya ağları ile hayatımıza dâhil olmuş en genç girişimcidir. Toplam serveti 98,1 milyar dolardır.

4. Bill Gates

Bill Gates Serveti

Bill Gates Serveti

Girişimci, yazılımcı, iş insanı ve yazar olan Bill Gates dünyanın en zengin insanı listesinde yerini Elon Musk’a kaptırmış ve 4. Sırada listede kendine yer açmıştır. Çalışkanlığı ve azmi ile girişimcilere örnek biri olan Gates,  Microsoft şirketi kurucularındandır. Toplam serveti 122,9 milyar dolardır.

3. Bernard Arnault

Bernard Arnault Serveti

Bernard Arnault Serveti

Dünyanın en büyük lüks eşya şirketi LVMH’nin sahibi olan Arnault, Fransız bir iş adamıdır. Parfüm, tekstil, moda inşaat gibi çeşitli iş kollarından 70’i aşan marka portföyü ile dünyanın en zengin insanı listelerinde kendisine hatırı sayılır bir konum kazandırmıştır. Şu an ki serveti, 153,3 milyar dolardır.

2. Elon Musk

Elon Musk Serveti

Elon Musk Serveti

Mühendis tasarımcı, teknoloji girişimcisi SPACEX’in kurucudur. Aynı zamanda Tesla Inc’in Ceo’su ve Ürün Mimarıdır. Dünyanın en zengin insanı, ekonomi alanında eğitim görmüş fizik alanında da yan dal yapmıştır. Güncel serveti 184,4 milyar dolardır.

1. Jeff Bezos

Jeff Bezos Serveti

Jeff Bezos Serveti / Dünyanın en zengin adamı /En zengin insan

Amazon internet sitesinin kurucusu ve başkanıdır. Kurduğu site sayesinde dünyanın en zengin insanı olmuştur. Toplam serveti 193,4 milyar dolardır.

Türkiye’nin En Zengin 20 İnsanı

Dünyanın zenginleri olurda bizim ülkemizin olmaz mı? En çok kendi ülkemizin zenginlerini merak ederiz. Hatta belirli aileleri dilimizden düşürmeyiz. Bakalım bizim zenginlerimiz kimlermiş, ne işlerle uğraşırlarmış. Ama baştan söyleyeyim biz öyle teknolojiden falan zengin değiliz ya gıdadan yürüyüp gitmişiz ya da inşaat işlerinden. Türkiye’nin en zengin insanı kimmiş hadi sırasıyla bakalım birlikte.

20.  Mehmet Ali Aydınlar

Mehmet Ali Aydınlar Serveti

Mehmet Ali Aydınlar Serveti

Acıbadem sağlık grubunun kurucusu ve başkanıdır. Acıbadem hastaneleri olarak pek çok spor kulübünün sağlık sponsoru olmuştur. Şu an ki serveti 1,3 milyar dolardır.

19. Şefik Yılmaz Dizdar

Şefik Yılmaz Dizdar Serveti

Şefik Yılmaz Dizdar Serveti

Taha Holding’in kurucusu ve başkanıdır. Lc Waikiki’n markasının isim haklarını alarak bünyesinde barındırmıştır. Holding bünyesinde 16 şirket vardır. Şu an ki serveti 1,4 milyar dolardır.

18. Ahmet Çalık

Ahmet Çalık Serveti

Ahmet Çalık Serveti

Çalık Holding yönetim kurulu başkanıdır. Yurt dışına yatırım yapan en büyük 5 Türk şirketinden birisidir. 22 ülkede 25 bin çalışanı vardır. Şu an ki serveti 1,5 milyar dolardır.

17. Hamdi Akın

Hamdi Akın Serveti

Hamdi Akın Serveti

Akfen Holding’in ve Tau Havalimanları Holding’in yönetim kurulu başkanıdır. Yap, işlet, devret modeli ile yaptıkları havalimanları vardır. Şu an ki serveti 1,5 milyar dolardır.

16. Deniz Şahenk

Deniz Şahenk Serveti

Deniz Şahenk Serveti

Doğuş Holding’in kurucusu Ayhan Şahenk’in eşidir. Doğuş Holding’te çeşitli görevlerde bulunmuştur. Şu an ki serveti 1,6 milyar dolardır.

15. Hüsnü Özyeğin

Hüsnü Özyeğin Serveti

Hüsnü Özyeğin Serveti

Fiba Holding’in kurucusu ve yönetim kurulu başkanı hayırsever iş adamıdır. Fiba holding bünyesinde 15 farklı ülkede hizmet vermektedir. Şu an ki serveti 1,8 milyar dolardır.

14. Ali Erdemoğlu

Ali Erdemoğlu Serveti

Ali Erdemoğlu Serveti

Merinos halının yönetim kurulu başkan yardımcısıdır. Erdemoğlu Holding’in yönetim kurulu başkanıdır. Şu an ki serveti 1,8 milyar dolardır.

13. Faruk Eczacıbaşı

Faruk Eczacıbaşı Serveti

Faruk Eczacıbaşı Serveti

Eczacıbaşı Holding’in sahiplerindendir. Yönetim kurulunda başkan yardımcılığı yapmaktadır. Eczacıbaşı SK ve Türkiye Bilişim Vakfının yönetim kurulu başkanıdır. Şu an ki serveti 1,8 milyar dolardır.

12. İpek Kıraç

İpek Kıraç Serveti

İpek Kıraç Serveti

Koç Holding’in yönetim kurulu üyesidir. 2012 yılından bu yana Kıraça Holding’in iştiraklerinden olan Sirena Marine Aş’nin yönetim kurulu üyesi ve CEO’sudur. Şu an ki serveti 1,9 milyar dolardır.

11. Bülent Eczacıbaşı

Bülent Eczacıbaşı Serveti

Bülent Eczacıbaşı Serveti

Eczacıbaşı Holding’in yönetim kurulu başkanıdır. Kimya mühendisidir. Şu an ki serveti 1,9 milyar dolardır.

10. İbrahim Erdemoğlu

İbrahim Erdemoğlu Serveti

İbrahim Erdemoğlu Serveti

Merinos halının kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır. Duvardan duvara halı markası olan Dinarsu’yu da bünyesine katmıştır. Şu an ki serveti 2 milyar dolardır.

9. Mustafa Küçük

Mustafa Küçük Serveti

Mustafa Küçük Serveti

Taha tekstilin kuruluşunu gerçekleştirmiş ve genel müdürlüğünü yapmıştır. Tema Holding’in CEO’sudur. Şu an ki serveti 2,1 milyar dolardır.

8. Nihat Özdemir

Nihat Özdemir Serveti

Nihat Özdemir Serveti

Limak Holding’in yönetim kurulu başkanıdır. Türkiye futbol federasyonunun mevcut başkanıdır. İstanbul Sabiha Gökçen havalimanı hissedarıdır. Şu an ki serveti 2,3 milyar dolardır.

7. Rahmi Koç

Rahmi Koç Serveti

Rahmi Koç Serveti

Vehbi Koç’un oğludur. Koç Holding’in eski başkanıdır. Babası gibi şeref başkanlığını yürütmektedir. Emekliye ayrılıp dünya turuna çıkmıştır. Şu an ki serveti 2,3 milyar dolardır.

6. Sezai Bacaksız

Sezai Bacaksız Serveti

Sezai Bacaksız Serveti

Nihat Özdemir ile birlikte Limak Holding’in kurucu ortağıdır. Limak Holding yönetim kurulu başkan yardımcısıdır. Şu an ki serveti 2,3 milyar dolardır.

5. Semahat Sevim Arsel

Semahat Sevim Arsel Serveti

Semahat Sevim Arsel Serveti

Vehbi Koç’un en büyük çocuğudur. Koç Holding yönetim kurulu üyesidir. 2012 yılında vergi rekortmeni olmuştur. Türkiye’nin en zengin 2. Kadınıdır. Şu an ki serveti 2,3 milyar dolardır.

4. Filiz Şahenk

Filiz Şahenk Serveti

Filiz Şahenk Serveti

Türkiye’nin en zengin kadınıdır. Doğuş Holding’in kurucusu Ayhan Şahenk’in kızıdır. Ayhan Şahenk vakfının başkan vekilidir. “Filiz Makarna’nın” isim annesidir. Şu an ki serveti 2,8 milyar dolardır.

3. Ferit Şahenk

Ferit Şahenk Serveti

Ferit Şahenk Serveti

Doğuş Holding’in ve Garanti bankasının yönetim kurulu başkanıdır. Türkiye’nin en zengin insanı listesine 3.sıradan giriş yapmıştır. Şu an ki serveti 3 milyar dolardır.

2. Erman Ilıcak

Erman Ilıcak Serveti

Erman Ilıcak Serveti

Rönesans Holding’in başkanı ve kurucusudur. 28 ülkede inşaat gayrimenkul, sağlık, enerji ve petrokimya alanlarında hizmet vermektedir. Rönesans Holding dünyanın en büyük uluslararası müteahhit şirketidir. Şu an ki serveti 4,4 milyar dolardır.

1.Murat Ülker

Murat Ülker Serveti

Murat Ülker Serveti / En zengin insan

Gelelim Türkiye’nin en zengin insanı Murat Ülker’e. Yıldız Holding’in yönetim kurulu eski başkanıdır. Görevini yeğenine devretmiştir. Ülker markası ile büyük bir üne ve paraya kavuşmuşlardır. Şu an ki serveti 6,3 milyar dolardır. Dünyanın en zengin insanı olmasa da ülkemizin kralı sayılabilir.

Kaynakça:

https://www.bloomberg.com/billionaires/

https://www.forbes.com/billionaires/

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X