Euro NCAP Testleri ve Puanlama Kriterleri

Euro NCAP Testleri ve Puanlama Kriterleri

Emre GürEditör
Odak modu
Euro-NCAP-Testleri-ve-Puanlama-Kriterleri

Euro NCAP Testleri ve puanlama kriterlerinden bahsetmeden önce Euro NCAP’in kuruluşundan bahsedilmelidir. Bu testlerin kuruluş programı Avrupa pazarındaki otomobillerin performanslarının değerlendirilmesi düşüncesiyle 1997 yılında kurulmuştur. Bu kuruluş, Taşımacılık Araştırma Laboratuvarı ve Birleşik Krallık Taşımacılık Departmanı tarafından kurulmuştur.

Euro NCAP’in Araç Sahipleri İçin Faydaları

Euro NCAP, son kullanıcı için yeni araçların güvenirliliğini ve sağlamlığını belirlemek için kullanıcılara bilgi sağlamak amacıyla kurulan Avrupa Yeni Araç Değerlendirme Programıdır. Bu program, ataç alacak kişilerin, ücretini ödeyip aracı satın almadan önce ileride karşılaşacağı çeşitli kazalarda aracın sağlamlığını, içerisindeki yolcuların güvenliğinin tespitini sağlar.

Bu tespit sırasında çeşitli segmentlere ayrılmış otomobillerin kategorize edilerek ve farklı markalar kullanılarak sağlamlık testlerinin yapışmasını sağlar.

Ancak, günümüzde bazı üst düzey satış rakamlarına ulaşan araçlar Euro NCAP standartlarına daha üretim aşamasında uyduklarını kabul ederek, çeşitli modellerini Euro NCAP için bu kuruluşa temin etmemektedir.

Euro NCAP puanlama kriterlerine gelmeden önce, teste konu olan araçların ve teste gönderilmeyen araçların segmentleri ve teste alınıp alınmama bilgisi şu şekildedir:

  1. B segmenti
  2. C segmenti
  3. D segmenti otomobiller ve bu otomobillerin bütün markaları, Euro NCAP testlerine ve puanlama kriterleri göz önünde bulunarak yapılmaktadır.

Euro NCAP Puanlama Kriterleri:

Euro NCAP Puanlama kriterleri, en güvenli otomobilden, en güvensiz otomobile bütün güvenlik kriterleri göz önünde bulundurularak yapılmaktadır. Belirtilen bu güvenlik kriterleri yıldız simgesi kullanılarak sınıflandırılmaktadır. Bu yıldızların maksimum 5 yıldız olması durumunda araçların en güvenli araç olarak adlandırılmaktadır. Bu yıldızların araçların güvenlikleri için ne anlam ifade ettiği aşağıda incelenmiştir:

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.
  • 1 yıldız güvenliğine sahip olan araçlar, sadece çarpışma korumasına sahiptirler.
  • 2 yıldız güvenliğine sahip olan araçlar, çarpışma korumasına ek olarak herhangi bir teknolojik ekipmana sahip değildirler.
  • 3 yıldız güvenliğe sahip olan araçlar, yolcu korumasını ön planda tutan ve çarpışma koruyucusuna sahip; ancak, herhangi bir teknolojik ekipmana sahip olmayan araçlardır.
  • 4 yıldız araçlarda, çarpışma teknolojisi olması şart olmamakla beraber, çarpışma esnasında hem aracı hem de içerisinde bulunan yolcuları korumasına sahipken;
  • 5 yıldıza sahip araçlar ise, tamamen sağlam ve çarpışma esnasında oluşabilecek tüm tehlikeleri teknolojik ekipmanlar ile destekleyerek önlemeye çalışan araçlardır.

Kaynak: teknober.net

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X