GPT 3 Nedir?

GPT 3 Nedir?

Emre GürEditör
Odak modu
GPT-3 Modeli Nedir?

GPT 3 Nedir? GPT 3, Elon Musk ve Sam Altman tarafından yürütülen bir yapay zeka projesidir. Yazılım teknolojilerinde ve birçok tasarım türünde kullanıma geçecek olan GPT-3 Modeli çok az sayıdaki beta kullanıcı tarafından kullanılabiliyor. Bu model pek çok endüstride de kullanım alanına sahip. GPT-3 Modeli sayesinde pek çok işlem kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. Elon Musk ve Sam Altman tarafından kurulun OpenAI tarafından finansmanı sağlanan bu model özellikle son birkaç yıldır yapay zeka teknolojileri üzerinde yoğunlaşmış bir durumda.

GPT 3 Nedir?

GPT 3 teknolojisinin Türkçe karşılığı Üretken Ön İşlemeli Dönüştürücü şeklindedir. Bu sisteme bu adın verilmesi pek çok açıdan önemlidir. Bu sistem birçok anlamda doğal dil işleme özelliğine sahip. Bir kompozisyonu, şiiri ya da makaleyi bu sistem içerisinde öngörülü bir biçimde oluşturmanız mümkün. Bunun anlamı ise insanlardaki gibi sinir ağları vasıtasıyla kelimeler arasında anlam kurabilmesidir. Bu sistem bir kelimenin ardından neyin geleceğini tahmin etmekle de kalmayıp aynı zamanda birçok komutu da yerine getirebilme özelliğine sahiptir.

GPT-3 ve Yapabilecekleri

GPT 3 ve Yapabilecekleri

GPT 3 sistemi yapay zeka alanında büyük bir işi başarmış somut bir üründür. Bu ürün pek çok komutu algılayabilmekte, sorunları çözebilmekte ve kelimeler arasındaki bağlantıları çözümleyebilmektedir.

Bu açıdan bakıldığında insanların bir sözcük ya da cümleden yola çıkarak düşünceler üretmesi ya da konuşma yapabilmesi gibi bir işlevi çok rahatlıkla yerine getirebiliyor.

GPT 3 içerisinde bulunan bilgi işleme algoritması sayesinde insanların internet ortamında bulunan tüm içeriklerine erişmesi mümkün olabiliyor. Bu durumla birlikte bir sorun ya problemin çözümü sırasında bu içeriklerin her birisinde süzgeçler kullanır. Böylece de hem yanıtlar oluşturma konusunda hem de bir metni sürdürme konusunda üstün performans gösterir.

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.

GPT 3 Modeli bu performans sırasında bir istatistiksel yöntem kullanarak hangi kalıpların ve cevapların daha uygun olacağını istatistiksel olarak test ediyor. Bu yapay zeka teknolojisi sistemine yapmak istediğiniz işlemi bir dize metin olarak girdiğinizde hızlı bir biçimde isteğinizi önünüze getirecektir.

Bu konudaki örneklerin bir kısmı ve GPT 3 nedir, sorusunun cevabının büyük bir kısmı için https://www.youtube.com/watch?v=r2dQgdktUJg adresini ziyaret edebilirsiniz. Bu videoda GPT 3 yapay zeka sisteminin size sunabileceği bir metinle karşılaşacaksınız.

GPT-3 kullanan bir üniversite öğrencisi

GPT 3 Kullanan Üniversite Öğrencisi

GPT 3 teknolojisi çok az bir insan tarafından kullanılsa da bir üniversite öğrencisi tarafından kullanılmış olması insanlar arasında korku yarattı. Üniversite öğrencisi bu sistemi sahte bir blog sitesi hazırlamakta kullandı. Blog içeriklerini GPT 3 sistemi ile hazırlayan üniversite öğrencisi pek çok insanı bu teknikle kandırdı. Bu yapay zeka ürünü tarafından hazırlanan yazıların her biri tam anlamıyla insan elinden çıkmış yazılar gibiydi. Bu içeriğin detaylarına https://webrazzi.com/2020/08/17/gpt3-blog-hacker-news/ adresinde bulmanız mümkündür.

Yapay Zeka Teknolojisi ve Zor Sorunlardaki İşlevi

Bir yapay zeka teknolojisi olan GPT 3 birçok sorunla kendi başına kalarak işin içinden çıkıyor. Özgünlük ve yaratıcılık isteyen pek çok işi halletme özelliği bulunuyor. Bu özellikler arasında şunlar sıralanabilir:

  • Aforizma Yaratabilme Yeteneği: Bu özellik ile pek çok özlü söz üretimi yapıyor. Bu sözlerin ise bir sınırı yok. Her yenileme sonrası yeni bir sözle karşılaşmanız mümkün.
  • Taklit Edebilme Yeteneği: GPT 3 içerik genişliği sayesinde pek çok şairi ya da yazarı taklit edebilme özelliğine sahip. Tüm içerikleri işlemleyen bu yapay zeka ürünü yazar ya da şairin üslubunu kullanabiliyor.
  • Yeni Tasarımlar Oluşturma: Bu teknoloji veri tabanında yer alan bilgiler sayesinde tüm tasarımları tarayarak sizin istediğiniz özellikteki yeni bir tasarımı ortaya çıkarabiliyor.
  • Röportaj Yapabilme: Bu yapay zeka ürünü birçok ismi taklit etmekle kalmaz, onlar gibi davranıp onların sözlerini üretir. Arjantin’deki bir bilgisayar mühendisinin sistemden Einsten gibi davranmasını isteyerek röportaj yapması ilginç örneklerden birisidir. Bu durumda sistem sadece Einstein içerikleriyle değil Einstein kimliğiyle de davranabiliyor.

Yapay Zeka Teknolojisi ve Zor Sorunlardaki İşlevi

Yapay Zeka ve Gelişen Sistemler

Bir yapay zeka ürünü olan GPT 3 tüm bunları özverili bir biçimde yerine getirebiliyor. Bununla birlikte sizin komutlarınızın içeriğinde olan bir duruma üzülemez ya da mutlu olamaz. Birçok oyunda ve uygulamada başarı sağlasa bile farkındalık ve bilinçli davranıştan uzaktır. Bu sebeple de empeti yeteneği yoktur. Sanattan ve güzellikten zevk alma kabiliyeti yoktur. O nedenle tüm bu yenilikler insan gelişimi ve devamlılığı için kullanılmalıdır.

Bu yazımızda GPT 3 Nedir? sorusuna cevap vermeye çalıştık. Yazımızı paylaşıp bize destek olabilirsin.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X