Grigori Yakovlevich Perelman Kimdir? Grigori Yakovlevich Perelman’ın Garip Hayat Hikayesi!

Grigori Yakovlevich Perelman Kimdir? Grigori Yakovlevich Perelman’ın Garip Hayat Hikayesi!

Grigori Yakovlevich Perelman kimdir tüm detaylarıyla öğrenmeye hazır mısınız? Dünyanın gelmiş geçmiş en zeki insanı Grigori Yakovlevich kimdir gelin birlikte bakalım…

Emre GürEditör
Odak modu
Grigori Yakovlevich Perelman Kimdir?

Grigori Yakovlevich Perelman, yani namı diğer yeryüzünün en zeki insanı kimdir daha yakından öğrenmek ister misiniz? Hazırsanız bir matematik dâhisi olan Perelman ve onun hiçbir yerde duymadığınız hayat hikayesi…

Grigori Yakovlevich Perelman Kimdir?

Grigori Yakovlevich Perelman Kimdir?

Grigori Yakovlevich Perelman Kimdir?

Grigori Yakovlevich Perelman, Sovyetler Birliği’nin Leningrad (şu an Saint Petersburg, Rusya) şehrinde, 13 Haziran 1966 tarihinde Lyubov ve Yakov çiftinin oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Annesi Lyubov LOVE LABOVNA, meslek okulunda matematik öğretmeniyken 10 yaşında Grigori’nin yeteneğini keşfedince, kendi matematik yüksek lisans kariyerinden vazgeçip  Grigori Yakovlevich Perelman’ı Sergei Rukshin’in özel matematik eğitim programına kayıt ettirmiştir.

Grigori’nin Elena adında bir kız kardeşi vardır şu an da Stockholm’de yaşamakta ve kendisi de St. Petersburg Üniversitesi’nden mezun bir matematikçidir. Grigori sessiz ve utangaç bir çocuk olsada, yaşıtlarından çok daha üstün bir zekaya sahipti ve bu beceresi akranlarından çok kendinden yaşça büyük insanlarla iletişim kurmasına yardımcı olmuştur.

Okul yıllarında Grigori matematik dehası olarak görülerek Rusya’da yapılan tüm matematik yarışmalarından galibiyet ile ayrılmıştır. Annesinin ilk çaldığı keman ise onu klasik müziğe ilgisini başlatmıştır…

Grigori Yakovlevich Perelman

Grigori Yakovlevich Perelman

Özellikle keman ağırlıklı klasik müzik eserlerini dinlerken çok daha hızlı ve etkili düşündüğünü keşfeden Grigori Yakovlevich Perelman, 1982 yılında matematik ekibi olan Sovyet School Children üyesi olarak, Macaristan Uluslararası Matematik Olimpiyatlarına katılmıştır. Olimpiyatlarda verilen tüm görevleri eksiksiz yerine getirerek altın madalya sahibi olmuş ve bugüne kadar da katıldığı yarışmalar ve olimpiyatlar için son de son ödülünü almıştır.

Birçok konu da kusursuz olan Grigori, beden eğitimi dersinde pek başarılı olduğu söylenemez. Tüm gücünü zihnine verdiği için vücudunun geri kalan genelini kullanmakta problem yaşayan Grigori, beyni, kolları ve bacakları onun için yeterli olduğunu düşünüyordu. Geçen yıllar ise, bu düşüncelerin fiziki açısından zararlı olduğunu anlayıp önlemini almaya başlamıştır.

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.

Grigori Yakovlevich Perelman’ın Öğrenim ve Çalışma Hayatı

Grigori Yakovlevich Perelman, Lisans eğitimini Leningrad Devlet Üniversitesi’nde almıştır. Matematik yarışmalarında ki dikkat çeken yeteneğinden ötürü Lenin bursunu kazanmayı başarmış ve 120 Ruble ödülünü almayı başarmıştır. St. Petersburg üniversitenin Matematik ve Mekanik Fakültesinin Sovyet döneminde Rusya’nın en iyi matematikçilerinden biri olduğu da söylenmektedir.

Grigori Yakovlevich Perelman’ın Hayatı

Grigori Yakovlevich Perelman’ın Hayatı

Örnek olarak V. Leontiev’de 1924’te aynı üniversiteden mezun olmuştur. Çalışmalarını tamamladıktan hemen sonra da , Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görülmüş ve bu ödülü almıştır. V. Leontiev, Amerikan ekonomisinin babası olarak görülmektedir. Leningrad Devlet Üniversitesi’nde ki mezuniyetinin ardından, lisansüstü eğitimine devam etmek için Steklov Matematik Enstitüsü’ne kayıt olmuştur. Steklov Matematik Enstitüsü’nü temsil etmek üzere Amerika’ya gitmiştir. Amerika, Rus vatandaşları için özellikle Sovyet döneminde, sınırsız özgürlük durumu olarak algılanmıştır.

ABD’li halkın bir kısmı onu canlı gözleriyle görmeyi, matematiğe yaklaşım tarzını dinlemeyi hayal ediyordu fakat matematikçi Perelman mütevazi yapısından dolayı bu tip gösterilerden uzak durmayı kendi felsefesi olarak benimsemiştir. Tüm öğretmenlere ve matematikçilere çok çalışarak liderlik eden Grigori Yakovlevich Perelman,  Amerika Birleşik Devletleri’nde 6 yıl geçirmiş ve ardından memleketi Rusya’ya dönmüştür.

Söylemeden geçmeyelim, Grigori’nin öğrenim ve çalışma hayatı, askeri görevini arka plana atmasına da sebep olmuştur…

Grigori Perelman’ın Çözdüğü Soru Nedir?

Perelman çözdüğü soru

Perelman çözdüğü soru

 Grigori Yakovlevich Perelman’ın çözdüğü soruya gelelim. Grigori Yakovlevich Perelman, Fransız matematikçi, fizikçi ve filozof Jules-Henri Poincaré’ın 1904 yılında ortaya attığı ve soyadını taşıdığı, dünyanın en büyük 7 problemi arasında yer alan ve 100 yıldır çözülemeyen Poincaré varsayımı çözümünü cevaplandırmıştır.

Jules-Henri Poincare Kimdir?

Jules Henri Poincare Kimdir

Jules Henri Poincare Kimdir

  1. yüzyılın ikinci döneminin en büyük Fransız matematikçi Jules Henri Poincaré, 29 Nisan 1854 Nans’de doğmuştur. Politeknik Okulu’nda öğrenimini tamamlayan Poincare daha sonra Maden Ocakları Birliği’nde mühendis olarak görev almıştır.

1881 yılından ölümü 1912 yılına kadar Sorbonne Üniversitesi’nde profesör olarak eğitimler veren Jules Henri Poincare, ısı, ısının iletilmesi, hidrodinamik, termodinamik, potansiyel kuramı, gök mekaniği gibi matematiksel fizik konuları ile olasılık teorisi gibi matematik konuları aydınlatma da önü olmuştur.

Ayrıca 500 civarı inceleme yazısı, resmi olarak yayımlanmış ve çok karmaşık değişkenli analitik fonksiyonları ile ilk inceleme deneyimini yaşamıştır. Weierstrass ve Riemann gibi cebirsel geometriyle de ilgilenen Poincare, vermiş olduğu dersler dışında, kendisine ait birçok yapıt da bulunmaktadır. Bilim ve Varsayım ve Bilimin Değeri gibi bilim felsefe kitapları da dilimiz Türkçe’ ye çevrilmiştir.

Poincaré Varsayımı

Kapalı iki boyutlu yüzeyler üzerindeki her bir çevrim tek bir noktaya büzüşebiliyorsa, bu yüzey küredir. Poincaré varsayımı, aynı durumun üç boyutta da geçerli olduğunu iddia ediyor. Deliği ve kenarı olmayan üç boyutlu bir cisim sadece küre olabilir ve tüm yüzeyi üç boyutlu Öklid uzayına benzeyen topolojik uzaylar önergesini sunmaktadır.

Poincaré hipotezi

Poincaré hipotezi

Sonu ve boyutu olan kenarsız bir çember düşünün. Bu deliği olmayan çember uzayın içinde kalarak, bir noktaya bükülüyor veya büzülüyorsa, uzay dört boyutlu Öklid uzayın da yer alan üç boyutlu bir küredir. İki boyutlu örneği olarak paket lastiğini elmanın dış yüzeyinde gerilmiş hali, kabuk üstünde herhangi bir noktada gerilebilir veya büzülebilir fakat simitte böyle bir olanak yoktur, paket lastiği simit üstünde gerildikçe yüzeyinde büzülmez, gerildiği şekli ile kalır. Poincaré varsayımı hipotezinin ispatı ile açık evrenin geleceği, evrenin oluşumu ve evrenin içinde ki uzay zaman yüzeyinde görülmeyen madde ve karanlık madde yeni varsayımlar ve teoriler ortaya çıkarmıştır.

Poincaré Varsayımı Çözümü

1 asırdır, matematikçileri çok zorlayan bu problem, Rus matematikçi Grigori Yakovlevich Perelman tarafından 44 yaşında, çizimler şeklinde kamuoyu ile 2002-2003 yıllarında paylaşılmıştır. Resmi olarak doğruluğu da 2006 yılında tasdik olmuştur.

Poincaré Varsayımı Çözümü

Poincaré Varsayımı Çözümü

Renkli çevrimlerin hiçbiri yüzeyden ayrılmadan bir noktaya büzüşemez. –Wikipedia

Poincaré varsayımı çözümü ilk başta 4 yıl gecikmiştir ve bunun nedeni olarak Amerikalı meslektaşlarının gerekli saygıyı duymaması olarak gösterilmiştir. Grigori’nin elde ettiği çözüm, birbirinden bağımsız 3 gruba ayrılmış matematikçiler tarafından kesin ve doğru sonuç ispati açıklaması verildikten sonra Yedi Milenyum problemlerinden çözülen tek problem olmuştur.

1 milyon dolar ödülünü vaat eden Clay Matematik Enstitüsü, Perelman’ı Fields ödülüne layık görmüştür ancak Grigori bu ödülü reddetmiştir. Paranın asla mutluluğu satın alamayacağını düşünen Perelman, çözüme ulaşmanın zaferi, kendisi için paradan daha değerli olduğunu söylemiş ve şöyle eklemiştir:

“Ben ünlü olmak istemiyorum. Teşhir edilecek bir sirk maymunu değilim. Altı üstü bir soru çözdüm ve bu kadar büyütülmesi ilginç.”

Grigori Yakovlevich Perelman Şu An Nerede, Ne Yapıyor?

Grigori Yakovlevich Perelman ve Annesi

Grigori Yakovlevich Perelman ve Annesi

Perelman, St. Petesburg Kupchina’da annesiyle birlikte basından uzak, sakin ve mütevazi bir yaşam sürmektedir. Ailecek tek gelirleri annesinin aldığı emekli maaşıdır. Evlerinin eski, küçük ve böcek istilasında olduğu söylentisi de vardır.

Odasında sadece yatağı, çalışma masası ve sandalyesi olan Grigori Yakovlevich şu an Bekar ve henüz hiç çocuğu yoktur.

Bonus! Grigori Yakovlevich Perelman Kimdir Daha Fazla Bilgi Edinmek İster misiniz?


Grigori Yakovlevich Perelman hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, sizler için çok faydalı bir video linki bırakıyoruz. İyi seyirler dileriz…

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X