Hamdi Ulukaya ve Chobani Yoğurdun Başarı Hikayesi

Hamdi Ulukaya ve Chobani Yoğurdun Başarı Hikayesi

Yaklaşık 2 milyar doları bulan serveti ile Amerika’nın en popüler girişimcilerinden olan Hamdi Ulukaya, 1972 yılında Erzincan’da dünyaya gelmiştir.

Emre GürEditör
Odak modu
Hamdi Ulukaya Ve Chobani Yoğurdun Başarı Hikayesi

Chobani Yogurt ile büyük bir başarı elde eden Ulukaya, ilk ürününü de 2007 yılında piyasaya sürmüştür. 2007 yılından önce Amerika’da mütevazi ve sakin bir yaşam sürmekte olan Türk girişimci, kısa sürede dünyanın en ünlü gıda markalarından birini oluşturmayı başarmıştır. Gelin Ulukaya’nın gıda alanındaki başarısına daha da yakından bakalım.

AMERİKA’NIN EN ÜNLÜ ON İŞ İNSANINDAN BİRİ

Hamdi Ulukaya, dil eğitimi alma amacı ile gittiği Amerika’da yaşamaya karar vererek çeşitli işlerde çalışıp bu ülkede bir girişimcilik alanı oluşturma hayalleri kuruyordu. Daha önce Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nde eğitim gören Ulukaya, ilk kez dil eğitimi almak için ABD’ye gidiyor. Burada bir süre yaşayan genç girişimci, marketteki yoğurtların hiç de güzel olmadığını fark edince bu işe bir el atmak istiyor.

Hamdi Ulukaya ve chobani yogurtlarının basari hikayesi

Öncesinde satılık bir mandıra ilanına denk gelen Ulukaya, başta aldırış etmese de bir müddet sonra mandırayı satın alıyor ve ilk girişimine burada başlıyor. İşin başında pek çok defa finansör aramak zorunda kalan genç girişimci, mandırayı satın aldıktan tam 5 ay sonra devlet destekli bir girişimcilik fonundan faydalanıyor. İşte bu süreçten sonra Chobani Yogurt zamanla popülerlik kazanarak Ulukaya’yı ABD’nin en iyi iş insanları listesine sokuyor.

AZİM VE BOLCA ÇALIŞMA İLE HER ŞEY MÜMKÜN

Hamdi Ulukaya, girişim hakkında konuşurken en çok da yoğurdun tarifini bulmakta çok zorluk çektiğini dile getiriyor. Tam tamına 18 ay boyunca mükemmel bir tarife ulaşmak adına gece gündüz çalışan Ulukaya, en nihayetinde markalaşacak olan ürününü piyasaya sürüyor.
İlk etapta yalnızca 6 çalışanı bulunan genç girişimcinin zamanla çalışan sayısı 2.000 civarına ulaşıyor.

ABD’deki süper marketlerin de dikkatini çeken bu yeni yoğurt markası benzersiz tarifi sebebiyle de kısa sürede popüler bir gıda ürünü haline geliyor.

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.

chobani-yogurt

Ulukaya, sosyal medyanın da vermiş olduğu destek sayesinde kısa sürede gıda sektörünün en dev isimlerinden biri haline gelmiştir. Pazarlama ve reklam konusunda sosyal meydanın gücüne güvenen girişimci, bloglar ve çeşitli sosyal medya platformları sayesinde ürününün tanıtımını yapabilmiştir.

Ulukaya’yı farklı kılan bir diğer özellik ise çalışanlarına verdiği değer. Kendi servetinin %10’luk kısmını şirketinde çalışan personeller arasında bölüştüren Ulukaya, bu hareketiyle de büyük beğeni toplamıştır.

HAMDİ ULUKAYA’NIN TED KONUŞMASI

Chobani Yoğurt fabrikasının kuruluş hikayesini bir de Hamdi Ulkaya’nın kendisinden dinleyelim (türkçe altyazılı).

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X