İşlenmiş Gıdaların Zararları 2022

İşlenmiş Gıdaların Zararları 2022

İşlenmiş Gıdaların Zararları? Gıdalarımızın pek çoğu işleme tabi tutulmaktadır. Burada önemli olan mekanik işleme mi yoksa kimyasal işleme mi uğradığıdır. Mekanik işlem olarak; meyvenin kesilmesi, etin kıymaya çevrilmesi örnek verilebilir

Emre GürEditör
Odak modu
İşlenmiş Gıdaların Zararları-min

İşlenmiş Gıdaların Zararları?

Gıdalarımızın pek çoğu işleme tabi tutulmaktadır. Burada önemli olan mekanik işleme mi yoksa kimyasal işleme mi uğradığıdır. Mekanik işlem olarak; meyvenin kesilmesi, etin kıymaya çevrilmesi örnek verilebilir.

Kimyasal İşlenmiş Gıdalar

Kimyasal İçeren Gıdalar

Kimyasal olarak işlenmiş, yabancı maddeler içeren gıdalar işlenmiş gıdalar olarak tanımlanır. Bu tip gıdalar her ne kadar lezzetli gözükse de doğal gıdaların yerini aldığı gibi aynı zamanda da sağlığa zararlıdır. Tüm paketli gıdalar için aynı şeyi söyleyemeyiz. Ancak pek çok paketli gıdaların içerisinde sağlığa zararlı katkı maddeleri bulunmaktadır.

Obezite Ve Bağımlılık Yapıyor

İşlenmiş ürünlerin son yıllarda artışı ile beraber obezite, diyabet, kalp bozuklukları, kanser gibi pek çok hastalıkta artmıştır. Beynimizin hormon salgısını aktif eden bu gıdalar, bu gıdaları tükettiğimizde kendimizi mutlu ve iyi hissetmemize neden olur. Bu da o gıdaya olan bağımlılığımızı artırır.

İşlenmiş Gıdaların Zararlarıkim

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.

İşlenmiş Gıdalarda Doğal Gıdalarda Yer Alan Lif Kaynağı Yoktur

Doğal gıdalarda bulunan karbonhidrat, lif gibi içerikler paketli gıdalarda yerini yapay içeriklere bırakmıştır. Bu tip gıdalarda ilave şeker, fruktoz ve glukoz şurupları kullanılmaktadır. Bilindiği gibi şekerin fazlası insan sağlığına zararlıdır. İnsulin direncini bozarak obeziteye ve çeşitli hastalıklara sebebiyet vermektedir.

İşlenmiş gıdaların doğal gıdalara oranla besin değerleri ve lif düzeyleri düşüktür. Dolaysıyla bu gıdalar kısa süreli tokluk sağlarlar yani sindirimleri hızlı ve kısadır.

Çok Fazla Koruyucu Madde İçeriyorlar

İşlenmiş gıdalar ayrıca koruyucular, tatlandırıcılar, lezzet arttırıcılar, renklendiriciler gibi pek çok kategoride katkı maddeleri içermektedir. Bu maddelerin çoğunluğu üreticiler tarafından doğal olanı temin edilse de ucuz olması, kolay temin edilmesi gibi nedenlerden dolayı yapay olanları temin edilip kullanılmaktadır.

Çok Fazla Trans Yağ İçeriyorlar

Ayrıca işlenmiş gıdalarda trans yağ içeriği yüksektir. Bizim için en tehlikeli sınıfta yer alan trans yağlar zamanla en yaygın ölüm nedeni olan kalp hastalıklarına yol açmaktadır. Sağlığımızı korumanın bir yolu da bu tip işlenmiş gıdalardan olabildiğince uzak durmak ve etiket okuma alışkanlığı kazanmaktır.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X