Bu yazıda mobbing hakkında bilmek isteyeceğiniz her şeyi bulabilirsiniz.
İçindekiler
Çalışma ortamlarında çok sık rastlanan ve hemen hemen her çalışanın iş hayatı boyunca bir kez olsa maruz kaldığı bir durum olan mobbing, gerekli önlemler alındığında önlenebilir. Ofis zorbalığı olarak da bilinen bu durum bir tür psikolojik şiddettir. Genellikler tehdit, alay, küçük görme, toplum önünde küçük düşürme durumlarının görülmesiyle anlaşılan bu duruma yönelik önlemler alınmalı ve bunu uygulayan kişiler cezalandırılmalıdır. Bu yazıda mobbing hakkında bilmek isteyeceğiniz her şeyi bulabilirsiniz.
Mobbing, genelde ofis ortamında ya da diğer çalışma alanlarında çalışana yönelik oluşturulan zorbalık durumudur. Bu kelime zorbalık, taciz, kabadayılık ve bir kişiyi sindirme anlamlarını taşımaktadır. Bu tip tavırları uygulayan kişiler çalışanın çalışma arkadaşları ya da patronu olabilir. Hemen hemen her iş alanında rastlanılan bir durum olan mobbing, çalışının görevlerine yerine getirmesine engel olmaya ve iş ortamında kendini huzursuz ve güvensiz hissetmesine neden olmaktadır.
Ofis zorbalığına uğrayan kişiler arasında gençler ve kadınlar çoğunluktadır. Toplumsal algılar yüzünden genç kişilerin işlerini doğru yapamadıkları düşünülmektedir. Kadınlar için de en büyük tehdidi erkek çalışanlar oluşturmaktadır.
Mobbing eylemlerinin tümü etkilenen kişi için rahatsız edici özellikler taşımaktadır. En belirgin zorbalık türleri arasında çalışanı tecrit etme, hakkında asılsız söylentiler yayma, görmezden gelme, lakap takma, işini yapmasına engel olma, istifaya zorlama, sabote etme, çeşitli yollarla taciz etme durumları sayılabilir.
Bir çalışanın çalışma motivasyonunun kırılması, tehdit ve uygunsuz içerikli cümleler de ofis zorbalığının en belirgin özelliklerinin başında gelmektedir.
Mobbing eylemleri karşısında çalışanın bazı önlemler alması gerekiyor. Bu duruma maruz kalan çalışanlar Alo 170 hattını arayarak durumu şikayet edebilirler. Bunun yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına durumu anlatan dilekçe de yazılabilir ya da Kamu Görevlileri Etik Kurulu’na başvurulabilir.
Mobbing durumuna maruz kalan kişi bu durumu kanıtlayan deliller ve tanıklar toplamaya başlamalıdır. Çalışanın dava açması durumunda bu somut deliller büyük önem taşıyacaktır. Bu yüzden kamera kayıtları, duruma bağlı kullanılan ilaçların reçeteleri, raporlar, iş yerinden tanıklar, e-mailler kanıt olarak incelenmeli ve toplanmalıdır.
Diğer haberler