Salvador Dali Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Salvador Dali Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Ressam kimliği ile tanınan sürrealizm akımının temsilcisi olan Salvador Dali’nin, merak edilen hayatı hakkındaki bilgileri paylaşacağız. Salvador Dali kimdir? Salvador Dali eserleri neyi ön planda tutmuştur? Başlıklı tüm sorularınızın cevabını vermeye çalışacağız.

MehmetEditör
Odak modu
Salvador Dali Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Salvador Dali kimdir? Sanatta sadece resme değil aynı zamanda heykeltıraşa da ilgi duymuş bir sanatçıdır, Salvador Dali. Salvador Dali sözleri olsun, davranışları olsun her zaman ilgi duyulmuş bir sanatçıdır. Hem davranışları ile hem giyiniş ve stili ile dikkat çekmeyi başarmış Salvador Dali’nin, ilginç hayatı hakkında bilgi kazanalım.

Salvador Dali Kimdir? Hayatı

Salvador Dali Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Salvador Dali Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Sürrealist bir sanatçı olarak bilinen Salvador Dali, dünyanın en ünlü ressamları listesine girmiştir. Salvador Dali 20. Yüzyılın ressamlarından olup, kendisi sürrealizm akımını benimsemiştir. Çocukluk travmalarının bazı duygularını tetiklemesiyle beraber sanata, resme tutunmuş ve dertlerine çareyi resimde aramıştır.

Salvador Dali’nin hayatı tam olarak 11 Mayıs 1904 senesinde İspanya’da başlamıştı. Felipa Domenech ve Salvador Dali İ Cusi, annesi ve babası olup, Dali ise bu çiftin ikinci çocukları olmuştu. Kendisinden tam 3 sene önce doğmuş olan abisi 2 yıl yaşadıktan sonra hastalık yüzünden vefat etmişti. Sanatçımız ismini aslında vefat eden abisinden almıştır.

Salvador Dali Hayatı ve Eserleri

Salvador Dali Hayatı ve Eserleri

Ailesi psikolojik olarak çöküntüye uğramış, çocuklarının küçük yaşta öldüğünü bir türlü sindirememişlerdi. Dali bu olaydan en çok zarara uğrayan kişi olmuştu. Ailesi Salvador Dali’nin yanında abisinden bahsetmekten bıkmıyorlar ve sanki Dali’nin üzerinden abilerini seviyorlardı. Dali ailesinin ikilemi yüzünden kendi kimliğini seçmekte çok zorlanıyor ve kendisini abisinin bir yansıması olarak görüyordu. Yani Salvador Dali kimdir diye soranlara cevap bile veremiyordu.

Salvador Dali’nin eserleri, annesinin dikkatini çekmişti. Annesinin en büyük sorunu ölmüş oğlu ile Dali’yi tek bir beden olarak görmesiydi. Dali’nin bir de kız kardeşi olmuştu, evin tek erkek çocuğu olduğu için herkes onu şımartıyordu.

Dali’nin fark edilen resim yetenğinin ardından annesi onu resim okuluna yazdırdı. Kendini ciddi bir şekilde geliştiren Dali yetişmeye başlamıştı. 1919 senesinde yani 15 yaşında ilk sergisini, Figueres Tiyatrosu alanında açmıştı. Dali kendini geliştirmiş kararlı bir şekilde ilerleyen 23. yaşında, en büyük yardımcısı annesini meme kanserinden kaybetmişti.

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.

Annesinin ölümü ile yıkılan Dali’nin babası, teyzesi ile evlilik yoluna girmişti.

Salvador Dali

Salvador Dali kimdir

Salvador Dali kimdir?

Dali, annesini kaybetmesinin ardından sanata daha da bağlanmıştı. 1922 senesinde Madrid’e giderek okul hayatına kaldığı yerden devam etti. Salvador Dali kimdir sorunuza yavaş yavaş cevap vermiş oluyoruz. Resimlerinin Madrid’de çokça ünlenmesinin en büyük sebebi, yeni oluşan akımları taşımasıydı. Dadaizm ve Kübizm akımlarını benimseyen Dali, sanatta ilerlemesinin yanı sıra birçok sanatçı arkadaşta kazanmaya başlamıştı.

Salvador Dali

Salvador Dali

Dali, okulda disiplin kuruluna aykırı davranışlar yüzünden okuldan uzaklaştırılmıştı. Daha sonradan da anarşist eylemlere dâhil olduğu için tutuklu yargılandı. Okula geri döndüğü yıl Barselona’da ilk kez kişisel sergi açtı. Eleştirmenlerin dikkatini ve ilgisini kazanmayı başarmıştı. Salvador Dali kimdir derseniz en bilinen eserlerinden Belleğin Azmi ile anlatabiliriz.

Salvador Dali Kimdir? Belleğin Azmi

Salvador Dali tabloları arasında en meşhurunu yapmaya hazırlanıyordu. Dali, sanatçılardan Picasso isimli ressama ilgi duyuyordu, Paris’e giderek Picasso ile tanışma fırsatını yakalamıştı. Okuldan kovulan Dali, askerden döndüğünde resim, hayatının hepsini kapsamaktaydı. 1929 senesinde Luis Bunuel ile birlikte kısa film deneyimleri de oldu. Bir Endülüs Köpeği adlı kısa filmi, sürrealist akımını benimsemiş sanat çevresinde ilgiyle karşılanmıştı.

Salvador Dali Belleğin Azmi

Salvador Dali Belleğin Azmi

Kazandığı büyük ünden sonra Paris’e tekrar gitmeye karar veren Dali, çok önemli dostluklar yapacaktı. Resimlerinde de değindiği sürrealist akımının öncülerinden Paul Eluard ve Andre Breton ile tanıştı. Senelerden 1931 olduğunda Dali en meşhur ve ünlü resmini yapacaktı. Belleğin Azmi adlı çalışması çokça ün kazanmayı başarmıştı.

Epeyce geniş ve rahat kumsallı manzaranın üzerinde cep saatlerinin eridiğini resmetmişti. Salvador Dali Belleğin Azmi tablosunda değişmez zaman kavramına karşı kafa tuttuğu şeklinde yorumlanıyordu. Ama Dali açıklamasında, Ağustos ayının sıcak zamanlarında güneşten eriyen peynirden esinlendiğini dile getirdi.

Salvador Dali Eserleri

Salvador Dali’nin ilk doğduğundaki kayıtlı adı, Domingo Felipe Jacinto Dali İ Domenech olmuştu. Salvador Dali’Nin, Gala Dali ile birlikte bir evlilikleri gerçekleşmişti. Dali’nin 2. Dünya Savaşında da eserleri, tabloları mevcuttur. Mistik Manifesto, Nükleer Mistisizm gibi tablolarını 2. Dünya Savaşı eserleri olarak geçmektedir. Günümüzde Salvador Dali maskesi bile bulabilirsiniz.

Salvador Dali Maskesi

Salvador Dali Maskesi

Salvador Dali Maskesi

Salvador Dali Sözleri

  • İnsаnlаr esrаrengizliği sever, işte bu yüzden benim resimlerimi seviyorlаr.
  • Tuhаf değilim. Sаdece normаl değilim.
  • Uyuşturucu kullаnmıyorum. Uyuşturucunun tа kendisiyim.
  • Bаzen öyle günler oluyor ki, аşırı doz memnuniyetten öleceğim sаnıyorum.
  • İlhаmımın sırrı, her zаmаn sır olаrаk kаlmış olmаsıdır.
  • Gerçek bir sаnаtçı ilhаm аlаn değil, bаşkаlаrınа ilhаm verendir.
  • Sürreаlizm yıkıcıdır, аmа yаlnızcа vizyonumuzа sınırlаr koyаn prаngаlаrı yok eder.
  • Bir deliyle benim аrаmdа tek bir fаrk vаr. Deli аklının yerinde olduğunu sаnır. Bense deli olduğumu biliyorum.
  • Hаtаlаr hemen hemen her zаmаn kutsаl bir doğаyа sаhiptir. Aslа onlаrı düzeltmeye çаlışmаyın. Aksine, mаntıklı hаle getirin, enine boyunа аnlаyın. Ondаn sonrа onlаrı süblimleştirmeniz mümkün olаcаk.

Salvador Dali Ne Zaman Ölmüştür?

Resim dışında en çok bilime merak duymuş, ilgilenmiştir. Doğada Rastlantı adında bilim kongrosi düzenleyen Dali hastalığı yüzünden geriden izleyebildi. Bu bilim kongresinden 3 sene sonra 23 Ocak 1989 senesinde gözlerini hayata yumdu.

Salvador Dali ne zaman öldü

Salvador Dali ne zaman öldü

Kalp yetmezliği sonucu vefat eden Dali’nin, başında fizik ve matematik kitapları bulundu. Figuereste bulunan müzenin mahzen kısmına gömüldü. Müzede kendi ismi taşınıyordu. Arkasında ise çok değerli ve özel eserler bıraktı. Hayatı boyunca 1500 üzeri resim ve birçok sanat eseri yaptı.

Her yaptığı işi kendine özel yapan ve hep özgün bir tarzı olan Salvador Dali’yi saygıyla anıyoruz. Salvador Dali kimdir sorunuza umarım yararlı olmuşuzdur.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X