Teknoloji Çocukların Geç Konuşmasına Sebep Oluyor!

Teknoloji Çocukların Geç Konuşmasına Sebep Oluyor!

Her geçen gün teknoloji hızla ilerliyor, her zaman iyi şeylere yol açmıyor maalesef.

Emre GürEditör
Odak modu
Teknoloji Çocukların Geç Konuşmasına Sebep Oluyor!

Her geçen gün teknoloji hızla ilerliyor, her zaman iyi şeylere yol açmıyor maalesef, Oyuncakların ve oyunların yerini alan elektronik cihazlar çocukların geç konuşmasını, sosyal hayatlarında başarısız olmasını ve yaşıtlarının yerine getirdiği becerileri yerine getirememelerine yol açıyor.

Erken Yaşta Teknoloji Gelişimi Yavaşlatıyor

Uzman doktorlar bu konuda şunları söylüyor “Aile büyüklerinin maalesef büyük bir kısmı, çocuklarını çok erken yaşta teknoloji ile tanıştırıyor. Bu durum her ne kadar gelişime katkılı gibi görünse de çocuklarda geç konuşma gibi gerçekten büyük sorunlara da yol açabiliyor. Özellikle son zamanlarda çocukların konuşma yaşları 1,5 ve 3 yaş aralığına çıkmış durumda, ebeveynlerin bu durumlara maruz kalmamaları için çok dikkatli olmaları gerekmekte.”

Teknoloji Her Zaman Faydalı Değil

Teknoloji Her Zaman Faydalı Değil

Geç konuşma gibi sorunların temelinde elbet ki her zaman teknoloji bulunmuyor, teknoloji den uzak olarak büyüyen çocuklarda da 3 yaşını geçkin konuşma gecikmesi yaşanabiliyor. Çocuğun yaşıtlarına göre geç konuşmaya başlaması ya da halen konuşmaması gibi durumlarda Ailelerin bir uzamandan yardım alması gerekiyor.

Oyuncakların ve Oyunların yerini alan elektronik cihazlar yüzünden konuşma yaşı 0 – 3 yaş arasında. Tablet, Telefon, Bilgisayar ve Televizyonun hayatımızın her alanına girmesi hem büyükler için hem de çocuklar için ciddi sorunlara yol açıyor. Çocukların gelişimini arttırdığını düşünülen Youtube videoları yüzünden çocuklar birer robot haline geliyor, durum öyle bir hale gelmiş ki çocuklar artık Youtube videoları izlemeden yemeklerini yemiyorlar.

Geç Konuşma Tehlikesi İle Nasıl Mücadele Edilir?

Çocuk ve ergen psikiyatristleri tarafından açıklanan ve geç konuşma problemleri ile ilgili, ebeveynlerin günlük yapması gerekenlerin listesi.
Ebeveynlerin mutlaka çocuklarına kaliteli zamanlar ayırması gerekiyor, işlerinden zaman arttırarak boş zamanlar yaratarak çocuklar ile zaman geçirmelisiniz, onlara değerlerini hissettirmeli klasik oyunlar oynamalı kelime haznesini geliştirmeye çalışmalısınız. Bu davranışlar çocukların gelişiminde oldukça büyük roller oynayacaktır.

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.

Çocukların Tablet, Telefon, Bilgisayar ve Televizyon kullanımları özellikle 0 – 3 yaş arasında oldukça sınırlandırılmalı, bazı ebeveynler çocuklarının durmadıklarını ve bu şekilde yapmadıklarında sakinleşmediklerini dile getirmekte. Onlara bu şekilde istediklerini vererek iyilik değil en büyük zararı etmiş oluyorsunuz.

Erken Yaşta Teknoloji Gelişimi Yavaşlatıyor

Özellikle son zamanlarda moda olan bebeksi konuşmalar oldukça tehlikelidir, çocukların yanlış telaffuz sağladığı kelimeler düzeltilmeli ve asla bebeksi konuşmalar sağlanmamalı. Bebeksi konuşmalar her ne kadar toplum algısı yüzünden şirin bulunsa da çocukların gelişiminde büyük zararlar oluşturuyor.

Yeni konuşmaya başlayan çocuklarda konuşmada yavaşlık ve netsizlik görülebilir, bu gibi durumlarda asla istifinizi bozmadan dikkatli ve önem vererek dinlemeniz gerekiyor. Çocuklara bu konularda özen göstermeniz onların öz güvenlerini geliştirmeleri açısından olukça önemlidir.

Her akşam ya da belirlenen uygun zamanlarda çocuklar ile kitap okunmalıdır, kelime dağarcığı her an geliştirilmeye çalıştırılmalıdır, okunan kitaplar hakkında birlikte sohbet etmelisiniz ya da uygun olanlarını canlandırarak çocuklar görsel ve işitsel hafızalarını da geliştirmeniz gerekiyor.

Çocukların, işaretler ile gösterdiği istekler anında yerine getirmeyin. Onları betimlemesini adını söylemesini isteyin, çocuklar ile birlikte hareket edin ve birlikte isimlerini söyleyerek eylemi gerçekleştirin.
Şarkı, Şiir, Tekerleme gibi etkinlikler ile zaman geçirmek çocukların ses ve söz farkındalığını arttırarak hayat kalitelerini yükseltir.

Çocuklar İle Zaman Geçirmek En Önemli Kilit

Çocuklar İle Zaman Geçirmek En Önemli Kilit

Çocuklar ile zaman geçirmekten asla ödün vermeyin, bir şekilde zaman ayırarak onlara değerli olduklarını hissettirmeniz gerekiyor. Çocuklar değerli olduklarını hisseder ve öz güvenlerinde artışlar olursa yaşam kaliteleri o kadar artar ve ilerleyen yıllarda öz güven sorunları çekmez.
Çocukların başarısı ve dersleri konusunda asla baskı yapılmamalı, ödevlerinin bir sorumluluk olduğunu onlara zor bir dil ile değil tatlı bir dil ile anlatılmalı. Çocukları ile zaman geçiren ebeveynler ile yapılan görüşmelerde çocuklarının çok mutlu olduğu ve öz güven sıkıntısı çekmediği dile getirilmiştir.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X