Yağ Bezesi Nedir? Nasıl Oluşur? Belirtileri Nelerdir?

Yağ Bezesi Nedir? Nasıl Oluşur? Belirtileri Nelerdir?

Emre GürEditör
Odak modu
Yağ Bezesi Nedir? Nasıl Oluşur? Belirtileri Nelerdir?

Yağ bezesi çoğu kişi de görülebilen bir durumdur. Vücudun alt bölümünde görülen bu bezeler farklı boyutlarda olabiliyor. En merak edilen vücut problemlerinden bir tanesi olan bezeler bazı durumlarda vücutta aniden ortaya çıkabiliyor. Peki, yağ bezesi nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Yağ Bezesi Nedir?

Yağ bezesi vücutta yer alan yağ hücrelerinin oldukça büyümesi sonucunda oluşan iyi huylu türden kitlelerdir. Vücudun yağ hücresinin yer aldığı herhangi bir kısmında görülebilir. Oluşumunda belli bir yaş ortalaması olmadığı gibi her yaşta görülebilir. Ama çocuklarda bu durum daha nadir görülür. Vücudun her yerinde görülebilen bu bezeler genel olarak sırt, boyun, bacak, karın, omuz ve kollar üzerinde daha çok görülür.

Oluşum Nedenleri?

Bezelerin oluşması pek çok nedene bağlı olarak gelişir. Bu gelişimi etkileyen nedenler ise şu şekildedir;

  • Obezite.
  • Genetik olan yatkınlık.
  • Cildin bir şekilde darbe alması.
  • Sağlıksız beslenme düzeni.
  • Yüksek trigliserit problemi.
  • Yüksek kolesterol düzeyleri.
  • İleri yaş.
  • Şeker hastalığı.
  • İnsülin direnci.
  • Karaciğer rahatsızlıkları.

Bu durumlar yağ bezesi oluşum nedenleri olarak ön plana çıkarlar.

Belirtileri Nelerdir?

Bu oluşum cildin alt kısmında görülür. Oldukça yumuşak bir yapıya sahip olduğu için dokunulduğu vakit hissedilebilir. Oluşan bezeler dokunulduğu zaman acı vermez fakat nerede oluştuklarına bağlı olarak bu durum farklılık gösterir.

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.

Teşhisi Nasıl Gerçekleşir?

Doktor tarafından gerçekleştirilen muayene esnasında teşhis gerçekleşmelidir. Pek çok vakıa karşısında doktorlar, oluşan bezeleri kolayca teşhis edebiliyorlar. Fakat nadiren ultrason vasıtasıyla bazı bölgelerde oluşan bezelere teşhis koyabilirler.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Genellikle oluşan bu bezeleri aldırmaya ihtiyaç duyulmaz. Ama bazı özel durumlarda hasta ya da doktor isteği üzerine alınabilir. Bunun en önemli nedeni ise vücutta oluşan kitlenin yağ bezesi olup olmadığını belirlemektir. Her zaman büyümekte olan bir beze var ise, sinirlere baskı uygulayarak ya da bağırsak tıkanıklığına neden olarak çeşitli semptomlara neden olabilir. Böylece hasta, bezeyi aldırmak isteyebilir. Genellikle yağ bezesi tedavisi esnasında lokal anestezi yöntemi uygulanır ve operasyon tamamlanır.

Kansere Neden Olur Mu?

Vücutta oluşan bezelerin (lipomların) kansere dönüşmesi oldukça nadir rastlanan bir durumdur. Liposarkom ise yağ hücrelerinin kanserli biçimde olan tümörlerine denir. Bu durum lipomalardan kaynaklı değildir. Ancak bu bezeler farklılık gösterebilir ya da yeni kitleler görüldüğünde muhakkak uzman bir doktora danışılması gerekir.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X