Çürük Araç Muayeneden Geçer Mi?

Çürük Araç Muayeneden Geçer Mi?

Araç muayenesi, sürücülerin yaptırması gereken, araçların sağlam, kullanılabilir ve güvenli olduğunu gösteren bir uygulamadır.

Emre GürEditör
Odak modu
Çürük Araç Muayeneden Geçer Mi

Araç muayenesi, sürücülerin yaptırması gereken, araçların sağlam, kullanılabilir ve güvenli olduğunu gösteren bir uygulamadır. Araç muayenesi 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 34. maddesi gereğince zorunlu hale gelmiştir. Bu muayene sadece tek yetkili olan TÜVTÜRK’te yaptırılmaktadır.

Araç Muayenesi Ne Kadar sıklıkla yaptırılmalıdır?

Araç muayenesi, ticari araçlarda yılda 1 defa, normal kişisel araçların 2 yılda bir defa, traktör vs. araçların ise, 3 yılda 1 yapılması zorunludur. Bunun sebebi ise, hem sürücüyü hem de çevresini güvende tutarak oluşabilecek kazaları engellemektir. Aracın muayeneden geçmesi için belirli şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bunların başında aracın motorunun sağlıklı olması ve aracın çalışmasını sağlayan parçaların işlevini kusursuz yerine getirmesi gelmektedir.

Çürük araç diye adlandırılan, hasar oranı yüksek ya da tekrar trafiğe çıkamayacak olan araçların muayeneden geçirilmez. Bu araçlar trafikten men edilir. Eğer bu ihtarlara uymazsa, trafik polisleri tarafından bağlanır. Özellikle motor ve arabanın çalışmasını sağlayan önemli parçalarda düzeltilmeyecek hasarlı araçlara çürük ismi verilir.

Araç Muayenesi Nasıl Yaptırılır

Araç Muayenesi Nasıl Yaptırılır?

Araç Muayenesi yaptırmadan önce kişinin aracının problemli parçalarını yaptırması gerekmedir. Aracın belirli aksesuarlarının araçta eksisiz olması gerekir. Muayene de en çok rastlanılan problemlerin başında aracın içinde bulunması zorunlu olan ilk yardım çantası, yangın söndürme tüpü gibi hayati önem taşıyan ürünlerin olmamasıdır. Son getirilen uygulamaya göre araç muayenesi Bilgisayarlı cihazlardan yapılmaktadır. Ayrıca aracın ceza borcu, ruhsatı vs. gibi resmi evraklı işlemlerin hepsinin tamamlanmış olması gerekir. Bu yüzden aracın parçalarında ya da aksesuarlarda eksik olması durumunda aracınız muayeneden geçmeyecek ve eksikleri tamamlamanız için size belirli bir süre verilecektir

Nasıl Randevu Alınır?

Araç muayenesi yaptırmak için en az 1 ay önceden sıra almak gerekiyor. Sıra alma işlemini internet sitesi üzerinden alabilirsiniz. Eğer internet kullanımı hakkında bilginiz yoksa telefonla arayarak da randevu alabilirsiniz. İnternet üzerinden randevu oluşturmak almak için TÜVTÜRK resmi sitesi üzerinden istenilen bilgiler doldurularak randevu alınabilir. Ayrıca haftanın 6 günü, 08.00-20.00 saatleri arasında hizmet veren 0 850 222 8888 numaralı çağrı merkezinden randevu alabilirsiniz.

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X