Dünyanın En Kalabalık 10 Şehri Sıralaması

Dünyanın En Kalabalık 10 Şehri Sıralaması

Dünyanın En Kalabalık 10 Şehrini sizler için listeledik…

Emre GürEditör
Odak modu
Dünyanın En Kalabalık 10 Şehri Sıralaması

Dünyanın en kalabalık 10 şehri konusu sıkça merak edilen konular arasındadır. Çünkü bilindiği üzere dünya nüfusu günden güne artmaktadır. Günümüzde Türkiye’de bile İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerin nüfus yoğunluğu gözle görülecek şekilde fazlalaşmıştır. Televizyon ve sinema sektörü sayesinde de, başka memleketlerin kalabalık şehir görüntüleri yayınlanmaktadır.

Hal böyle olunca, dünya şehirleri listesi içerisinde en kalabalık olanlar merak uyandırır. Dünyada en kalabalık 10 şehir sıralaması yapılarak bu konudaki merak giderilebilir.

Avrupa’nın En Kalabalık Şehri

2021 yılında yapılan bir araştırmaya göre Avrupa’nın en kalabalık şehirleri hakkında bir rapor hazırlanmıştır. Bu rapora göre Avrupa’daki en kalabalık şehir, İstanbul olarak bildirilir. Dünyanın en kalabalık 10 şehri listesinde adı geçmese de İstanbul, Avrupa şehirleri arasında en kalabalık şehir olarak görünür.

16 milyon civarında nüfusa sahip olan İstanbul, oldukça rağbet gören bir şehirdir. Kimisi turist, kimisi işçi, kimisi göçmen olan insanların yaşadığı şehir, kültürel zenginliklerin ve farklı desenlerin buluştuğu bir merkez konumundadır. En kalabalık şehirler Türkiye 2020 araştırmasında da ilk sırada yer alan İstanbul, uzun yıllar bu konumunu koruyacak gibi görünmektedir.

1) Dünyanın En Kalabalık 10 Şehri İçinde Birinci: Tokyo

Dünyanın En Kalabalık 10 Şehri İçinde Birinci: Tokyo

Dünyanın En Kalabalık Şehri Tokyo

Dünyanın en kalabalık 10 şehri 2020 yılındaki verilere göre hesaplanmış ve ilk sırayı Tokyo almıştır. Japonya’nın başkenti olan Tokyo, dünya sıralamasında nüfusu en fazla olan şehir olarak bilinir. Kalabalık sokakları ve caddeleriyle uzun yıllar zirvedeki yerini koruyacağı düşünülmektedir. Tokyo, 37 milyon civarında nüfusa sahiptir.

2) Hindistan’ın En Büyük Şehri: Delhi

Dünyanın ikinci en kalabalık şehri Delhi

Dünyanın ikinci en kalabalık şehri Delhi

Dünyanın en kalabalık şehirleri 2020 yılı verilerine göre ikinci sıra ise, uzun yıllardır konumunu koruyan Delhi’nindir. Dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Hindistan’da yer alan Delhi, yaklaşık 30 milyon nüfusa sahiptir.

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.

3) En Kalabalık Ülke Çin’den: Şangay

Dünyanın üçüncü en kalabalık şehri Şangay

Dünyanın üçüncü en kalabalık şehri Şangay

Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’de yer alan Şangay, 27 milyona yaklaşan nüfusuyla listede üçüncü sıradadır. Çin’in en önemli kentlerinden olan Şangay, bir liman kenti olma özelliğini de taşımaktadır. Nüfus fazlalığının sebebinin genellikle işçi göçlerine bağlı olduğu düşünülür.

4) Turizm ve Ticaretin Zirvesi: Sao Paulo

Dünyanın dördüncü en kalabalık şehri Sao Paulo

Dünyanın dördüncü en kalabalık şehri Sao Paulo

Yaklaşık 22 milyon nüfusa sahip olan Sao Paulo, dünyanın en kalabalık 10 şehri listesinde dördüncü sırada yer alır. Brezilya’nın en işlek şehirlerinden olan Sao Paulo, önemli bir ticaret ve turizm merkezidir. Bu özelliklerinin yanında sanayi sektörü de gelişmiş olan şehir, aldığı göçlerle nüfusunu artırmıştır.

5) Meksika’nın Başkenti: Mexico City

Dünyanın beşinci en kalabalık şehri Mexico City

Dünyanın beşinci en kalabalık şehri Mexico City

Meksika’nın başkenti olan Mexico City, 21 milyondan fazla olan nüfusuyla dünyanın en kalabalık şehirleri 2019 verilerine göre beşinci sıraya yerleşir. Turistik özellikleriyle göz dolduran şehir, milyonlarca insana ev sahipliği etmektedir.

6) Dünyanın 7 Harikasından Birine Sahip Şehir: Kahire

Dünyanın altıncı en kalabalık şehri Kahire

Dünyanın altıncı en kalabalık şehri Kahire

Mısır’ın başkenti Kahire, Arap dünyasının ve Afrika’nın en büyük ve önemli kentlerinin başında gelir. 20 milyon civarında nüfusa sahip olan Kahire, Nil Nehri’ne ev sahipliği etmektedir. Dünyanın 7 harikasından ayakta kalan tek yapıt olan piramitler de Kahire’de bulunur. Turizm yönünden yoğun olan şehir, eğitim amacıyla el-Ezher Üniversitesi’ne gelen öğrenciler sebebiyle de kalabalık bir nüfusa sahiptir.

7) Zenginliğin ve Fakirliğin Uçlarıyla: Mumbai

Dünyanın yedinci en kalabalık şehri Mumbai

Dünyanın yedinci en kalabalık şehri Mumbai

Dünyanın en kalabalık şehirleri 2021 analizlerine göre ise Mumbai, 12 milyonluk nüfusa sahip bir ülke olarak belirlenmiştir. Mumbai, dünyadaki kalabalık ülkelerin başlarında yer alan Hindistan’nın en kalabalık kentlerindendir. Dünyanın en kalabalık şehirleri sıralamasında ise 7. Sırada yer alır. Gelir düzeylerinin oldukça farklı olduğu bilinen bu kentte, çok lüks villalarda yaşayanlar da, karton kutularda yaşayanlar da görülmektedir.

8) Çin Kültürünün Temsilcisi: Pekin

Dünyanın sekizinci en kalabalık şehri Pekin

Dünyanın sekizinci en kalabalık şehri Pekin

20 milyon civarlarındaki nüfusuyla Pekin, Çin’in başkenti ve en kalabalık ikinci kentidir. Turistik açıdan büyük bir öneme sahip şehirde, Çin kültürüne has mutfak dikkat çekmektedir. Pekine yapılan göçlerin büyük çoğunluğunun da işçi göçü olduğu düşünülür.

9) Asya’nın Büyük Değeri: Dakka

Dünyanın dokuzuncu en kalabalık şehri Dakka

Dünyanın dokuzuncu en kalabalık şehri Dakka

Bangladeş’in başkenti Dakka, Asya kıtasının en önemli kentlerindendir. 20 milyon civarındaki nüfusuyla listede 9. Sıraya yerleşmiştir. Önemli bir kültürel mirasa sahip bu şehir, tekstil alanında da oldukça tanınmıştır.

10) Bir Japonya Şehri: Osaka

Dünyanın onuncu en kalabalık şehri Osaka

Dünyanın onuncu en kalabalık şehri Osaka

19 milyon civarındaki nüfusuyla dünyanın en kalabalık 10 şehri listesinde son sırada Osaka yer alır. Japonya’nın en büyük şehirlerinden olan Osaka, geçmişten günümüze kadar Japonya’nın ticaret için en önemli şehri konumundadır. Ayrıca Japon mutfağı açısından da en meşhur şehirlerdendir.

Bonus+ Tarih Kokan Şehir: İstanbul

Türkiye'nin en kalabalık şehri İstanbul

Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul

İstanbul, 15 milyon nüfusu ile dünyanın en kalabalık şehirleri listesinde 22. sırada yer almaktadır.

Dünyanın En Kalabalık 10 Şehri. Kaynakça: Wiki

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X