Kış Ayları İçin Komposto Tarifleri

Kış Ayları İçin Komposto Tarifleri

Emre GürEditör
Odak modu
Kış Ayları İçin Komposto Tarifleri

Komposto tarifleri.

Namı diğer hoşaf olarak da bilinen soğuk kış aylarında severek tüketebileceğiniz, yemeklerin yanına yakışan oldukça lezzetli kompostoları basit ve pratik tariflerle evlerinizde kolayca hazırlayabilirsiniz. Sağlık açısından da son derece faydalı olan komposto özellikle metabolizmanın daha iyi çalışmasını sağlarken kan yapımına da yardımcı olmaktadır.

Örneğin bulgur pilavının yanında kayısı ve üzüm kompostosunu birlikte tüketmek kan yapan organlar açısından faydalıdır. Dört mevsimi bir arada yaşayabilen ülkemizde zengin iklim çeşitliliğinin nimetlerinden faydalanabilirsiniz. Hem mevsiminde, hem de kurutulmuş olarak tercih edebileceğiniz kayısı, üzüm, vişne, dut, ayva, erik türünden meyvelerin farklı çeşitleri ayrı ayrı ya da bir arada kullanılarak hazırlanan komposto çeşitlerini oda sıcaklığında ya da soğuk olarak yaz kış keyifle tüketebilirsiniz.

Kayısı Kompostosu

Kayısı Kompostosu

Kayısı kompostosu hemen her yaş grubunun tercih ettiği bir komposto çeşididir. Yanına kuru üzüm, incir, erik ve vişne kurusu eklenerek de hazırlanabilir. Kayısı lifli bir meyvedir. İçeriğinde bulunan lifler sayesinde bağırsakların hızlı çalışmasını sağladığı için kabızlık sorunu yaşayanlarda oldukça etkilidir.

Kayısı kompostosu hazırlamak için ihtiyacınız olan 250 – 300 gram kadar kuru kayısı, bir su bardağı şeker ve altı su bardağı kadar sudur. Kompostonuzu kaynatırken kayısıların çekirdeğini çıkartabilir, çekirdeksiz olarak bütün halinde tercih edebilir ya da küçük dilimler halinde doğrayarak pişirebilirsiniz. On dakika kadar orta büyüklükte bir tencerede belirtilen su miktarı içinde kayısıları haşlayın. Sonrasında bir su bardağı şekeri ekleyerek yaklaşık beş dakika daha pişirdikten sonra kompostonuzu soğumaya bırakabilirsiniz.

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.

Erik Kompostosu

Erik Kompostosu

Yaz aylarında severek tükettiğimiz bir başka meyve çeşidi ise eriktir. Kırmızı, sarı, yeşil, bordo, su eriği derken farklı renklerde ve lezzetlerdeki eriklerden de hem mevsiminde hem de kurutulmuş olarak komposto hazırlayabilirsiniz. Başta c vitamini olmak üzere pek çok vitamin grubunu bünyesinde barındıran erik kompostosu oldukça canlı renkleri ve keyif verici tadıyla son derece iştah açıcıdır.

Pilav ve baklagiller başta olmak üzere et ve sebze yemeklerinin yanında tüketebileceğiniz erik kompostosu yazın soğutularak aileniz ve misafirleriniz için hoş bir içecek olarak düşünülebilir. Dört kişilik bir aile için 300- 350 gram kadar erik kurusu, ya da 500 gram kadar taze erik kullanılabilir. Kompostosunu daha az şekerli tercih edenler için bir su bardağından bir parmak eksik toz şeker kullanılabilir. Erik kompostosu için de altı su bardağı su kullanılır. Yaklaşık on beş dakikalık pişirme süresinin son beş dakikasında toz şeker eklenerek soğumaya bırakılır.

Vişne Kompostosu

Vişne Kompostosu

Pasta ve tatlıların vazgeçilmezlerinden olan vişne komposto olarak da sıklıkla tercih edilir. Kendine has mayhoş tadı, diğer meyve türleri ile sağladığı uyum ve yakut kırmızı rengiyle son derece sevilen bir meyve olan vişne sos, reçel, içecek ve komposto olarak tüketilebilir. Vişne kompostosunu hazırlarken kişi adedi önemlidir. Eğer vişne kompostonuzu çok taneli seviyorsanız miktarı artırabilirsiniz ancak bizim size tavsiyemiz yaklaşık 500 gram kadar vişne kullanmanızdır. Vişneler kabarıp rengini bırakıncaya kadar kaynatmalı, altını kapatmaya beş altı dakika kala yaklaşık bir su bardağı şekeri karışıma ilave etmelisiniz. Hemen her komposto türünde mevsim koşulları elverişli ise dolapta birkaç saat beklettikten sonra servis yapmak kompostonun tadını daha iyi alması bakımından önemlidir.

Hazırlayacağınız komposto miktarlarını kişi sayısına göre ayarlamalı ve uzun süre bekletmeden tüketmelisiniz. Unutmayın ki doğal olan yiyecekler ve içecekler çabuk bozulur. Bu konuda israfın önüne geçmek için az az sık sık yapmak daha doğru olacaktır. Özellikle çocukları piyasada bulunan katkı maddeleri meyve sularından korumak, hafif ve sağlıklı bir soğuk geçiş sağlamak için haftada en az bir kere yapmanızı bu güzel kompostolardan hazırlamanızı tavsiye ederiz.

 

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X