Koronavirüs “Covid 19” Hakkında Bilmek İsteyeceğiniz Detaylar

Koronavirüs “Covid 19” Hakkında Bilmek İsteyeceğiniz Detaylar

Dünyamız yepyeni bir virüs salgını olan koronavirüs covid 19 tehdidi ile karşı kaşıya.

Emre GürEditör
Odak modu
coronavrüs hakkında bilgi

Dünyamız yepyeni bir virüs salgını olan koronavirüs covid 19 tehdidi ile karşı kaşıya. İlk olarak 30 Aralık 2019 tarihinde duyurulan bu virüs çeşidi, her geçen gün onlarca cana mal oluyor. İlk etapta Wuhan virüsü olarak adlandırılan bu ölümcül virüsün ne yazık ki aşısı henüz bulunamadı. Hayvandan insana bulaştığı yönünde iddialar da bulunan bu yeni virüsü gelin daha yakından tanıyalım. Bu yazımızda koronavirüs nedir ve düşündüğünüz kadar ölümcül müdür sorularına yanıt bulabilirsiniz.

Koronavirüs Covid 19 Hakkında Bilmek İsteyeceğiniz Detaylar

Koronavirüs Nedir?

Koronavirüs nedir sorusunun cevabı aslında oldukça karmaşık. İlk önce bu virüs çeşidinin aslında tek bir virüse verilen bir isim olmadığını bilmek gerekiyor. Buna göre “corona” adı ile belirtilen bu tür aslında bir virüs ailesidir. 2002 yılında yine Çin’de ortaya çıkan SARS ve 2012 yılında yayılan MERS salgınları da bu virüs ailesinden geliyor.

2019 yılının sonlarında ortaya çıkan ve başta Çin olmak üzere pek çok ülkeye yayılan yeni virüs çeşidi de işte bu aile içerisinde yer alıyor. “Corona” sözcüğü İspanyolca dilinde “taç” anlamına gelen bir sözcüktür. Virüs ailesine elektronik mikroskop ile bakıldığında da virüslerin taç şekline benzediği ortaya çıkmıştır. Bundan dolayı da bu aileye corona adının verilmesi uygun görülmüştür.

Koronavirüs Nedir

Virüse Yakalananlar Hangi Belirtileri Gösteriyor?

Koronavirüs covid 19, insan vücuduna girdiğinde ilk etapta klasik bir soğuk algınlığı belirtilerini gösteriyor. Boğazda yanma, nefes darlığı ve ateş bu belirtilerin başında geliyor. Virüs vücutta ilk olarak yüksek ateş belirtisi ile kendini belli ediyor. Virüsün kış aylarında ortaya çıkması ile belirtileri genellikle grip ve soğuk algınlığı teşhislerine sebep olmuştu. Daha sonra yapılan tetkikler sonucunda bunun yeni bir virüs türü olduğu ortaya çıktı.

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamalarda virüsün zamanla organ yetmezliğine yol açtığı bilgisi veriliyor. Yani soğuk algınlığı belirtileri ile başlayan hastalık zamanla böbrek yetmezliğine kadar varabiliyor. İşte ölümler de organ yetmezliği sebebi ile yaşanıyor.

Virüs Kesin Olarak Ölümcül Mü

Virüs Kesin Olarak Ölümcül Mü?

İlk etapta Wuhan virüsü olarak adlandırılan virüs yüzünden şu zamana kadar pek çok insan yaşamını yitirdi. Ölümler, günden güne artarken virüs için kesin bir çözüm henüz bulunmuyor. Virüsün bulaşma hızı oldukça yüksek olduğundan ölümlerde her geçen gün daha fazla artış yaşanacağı da ön görülüyor.

Daha önce yine Çin’de meydana gelen bir başka salgın olan SARS, yeni virüsün gölgesinde kaldı. Hayatını kaybedenlerin sayısı SARS felaketindekileri geçerek tüm dünyayı harekete geçirmiş oldu. Henüz tedavi yöntemleri olmadığı için de virüsün şu an itibariyle kesinlikle ölümcül olduğu biliniyor.

Virüs Nereden ve Nasıl Yayıldı

Virüs Nereden ve Nasıl Yayıldı?

Virüsün Çin’in Wuhan kentinde bulunan bir balık pazarından yayıldığı iddia ediliyor. Balık pazarında ise pek çok egzotik hayvan çeşidinin satıldığı söyleniyor. Yani yapılan ilk tetkikler sonucunda virüsün balık pazarında satılan bir hayvandan insana geçtiği tahmin ediliyor. Tüm bu açıklamalar neticesinde Wuhan balık pazarı süresiz olarak kapatıldı.

Virüsün bulaştığı yönündeki iddialardan biri de Çin’de yapılan ve şifalı olduğuna inanılan yarasa çorbasıdır. SARS virüsünün de yarasalardan insana bulaştığı yönünde pek çok iddia bulunmaktadır.

yarasa-corbasi

Koronavirüs covid 19, yalnızca hayvanlardan değil, insandan insana da bulaşan bir virüs olduğu için bu denli hızlı yayılma göstermiştir. Virüsün solunum yolu ile bulaştığı bilinirken objelere temas yolu ile bulaştığı yönünde de açıklamalar yapılmıştır. Virüsü taşıyan kişilerin de henüz belirtilere sahip olmadan bile virüsü bir başkasına bulaştırdığı ortaya çıkmıştır.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X