Siyanür Nedir ve Siyanür Zehirlenmesi

Siyanür Nedir ve Siyanür Zehirlenmesi

Siyanür Nedir? İnternet üzerinden bile sipariş edilebilen ve insan sağlığı için büyük riskler taşıyan bir kimyasal madde olan siyanür, günümüzde özellikle intihar aracı olarak kullanılmasıyla dikkatleri çekmiştir

Emre GürEditör
Odak modu
SİYANÜR NEDİR?

Siyanür Nedir? İnternet üzerinden bile sipariş edilebilen ve insan sağlığı için büyük riskler taşıyan bir kimyasal madde olan siyanür, günümüzde özellikle intihar aracı olarak kullanılmasıyla dikkatleri çekmiştir. Ulaşımı çok kolay olan ve pek çok kişinin aynı anda ölümüne yol açan bu maddenin verdiği zararları ve olası bir zehirlenme belirtilerini sizler için derledik. Bu yazıda siyanür nedir ve siyanür zehirlenmesinin belirtileri nelerdir soruları için kapsamlı cevaplar bulabilirsiniz.

SİYANÜR NEDİR?

Siyanür, bir karbon ve karbona bağlı üç azot atomunu içeren bir kimyasal bileşik türüdür. Normal yaşantımızda da pek çok maddede bulunan bu bileşenin hem zararlı hem de zararlı olmayan türleri de mevcuttur. Doğada da pek çok bitki ve böcek çeşitlerinde yer alan bu maddenin bazı türlerinin tüketilmesi insan sağlığı için herhangi bir tehdit oluşturmaz. Örneğin patates, kiraz, erik ve şeftali gibi bitkilerde siyanür maddesi bulunmaktadır.

Siyanür Nedir ve Siyanür Zehirlenmelerinin Belirtileri Nelerdir?

Siyanür Nedir?

SİYANÜRÜN BULUNDUĞU ORTAMLAR VE ZARARLI SİYANÜR TÜRLERİ

Siyanür, yukarıda da belirttiğimiz gibi doğada dahi pek çok bitki ve hayvanın bünyesinde bulunabiliyor. Bu durumda insanlar istemsiz olarak da bu bileşene maruz kalabiliyor. Bu maddenin en çok bulunduğu yerlerin başında da sigara içilen ortamlar geliyor. Sigara içmek ve pasif olarak sigara dumanını solumak vücuda bu maddenin alımını sağlıyor. Bunun yanı sıra yangın dumanını solumak da bu maddeyi vücuda almaya yol açabiliyor. Özellikle yanan kömür ve plastik gibi maddelerde bulunan siyanür, insan sağlığını tehdit edebiliyor.

Bu maddenin organik ve inorganik olarak iki türü bulunuyor. Her siyanür türü insan sağlığı için büyük tehdit oluşturmuyor. Zehirli grubun başını sodyum siyanid, potasyum siyanid, hidrojen siyanür ve siyanojen klorür çekiyor. Bu grubun yüksek oranda zehirleyici etkisi bulunuyor.

SİYANÜR ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Siyanür resmi

SİYANÜR ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Siyanür zehirlenmesi düşük ve yüksek zehirlenme grubu olarak ikiye ayrılıyor. Düşük zehirlenme vakalarına derhal müdahale edilmesi herhangi bir can kaybına sebep olmuyor. Fakat yüksek zehirlenme grubunda ne yazık ki kurtarılma ihtimali çok yüksek değil. Düşük dozda zehirlenme belirtileri herhangi bir kimyasal zehirlenme ile büyük oranda benzerlik gösteriyor. Düşük dozda zehirlenmede halsizlik, baş dönmesi, odaklanmada zorluk yaşama, yorgunluk hissi ve görme kaybı gibi belirtiler gözlemlenebilir.

Yüksek dozda siyanür zehirlenmesi durumunda ise koma hali, bilinç kaybı, nefes almada zorluk, kan basıncında düşme, karaciğer hasarı gibi belirtiler görülebilir. Bu maddenin vücuda alınması ve solunması durumunda kalpte hasar oluşur. Bu da ani şoka ve ölüme yol açabilir.

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X