Deprem Nedir?

Deprem Nedir?

Deprem, dünya yüzeyinin sallanmasıdır. Depremler aşırı derecede şiddetli olabilir. Dünya’nın tektonik plakalarının anormal hareketlerinden kaynaklanırlar.

Emre GürEditör
Odak modu
Deprem Nedir

Deprem, dünya yüzeyinin sallanmasıdır. Depremler aşırı derecede şiddetli olabilir. Dünya’nın tektonik plakalarının anormal hareketlerinden kaynaklanırlar.

Depremleri araştıran bilim dalına sismoloji denir. Depremler genellikle oldukça kısadır, ancak tekrarlayabilir. Tektonik plakalardaki ani gerilim salınımı, Dünya’da dolaşan enerji dalgaları gönderir. Sismoloji, depremlerin nedenini, sıklığını, türünü ve boyutunu inceler.

Büyük depremler ve küçük depremler vardır. Büyük depremler binaları yıkıp ölüm ve yaralanmalara neden olabilir. Depremler sismograflardan gözlemler kullanılarak ölçülür. Bir depremin büyüklüğü ve titremenin yoğunluğu genellikle “Richter” ölçeğinde rapor edilir. Richter Ölçeği 1935 yılında C. F. Richter tarafından icat edildi.

Okyanusun altındaki bir deprem bir tsunamiye neden olabilir. Bu, sıradan depremler kadar ölüm ve yıkıma neden olabilir. Heyelanlara da neden olabilir. Depremler Dünya’nın kaya döngüsünün bir parçasıdır. Etkileri bir sismometre ile ölçülebilir. Deprem kaynaklı titreşimleri tespit eder. Bu hareketleri bir sismografın üzerine koyar. Bir depremin gücü veya büyüklüğü, Richter ölçeği kullanılarak ölçülür.

Richter ölçeği 0-9 arasındadır. Şimdiye kadar ölçülen en büyük değer 9.5’tir.

Bilim adamları önceden bir deprem göremezler. Fay hatlarına yakın yerler gibi sadece depremlerin nerede olabileceğini tahmin edebilirler.

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.

Not: Saat ve konum belirterek deprem olacak haberlerini ciddiye alıp arkadaşlarınızla paylaşmayınız.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X