Satış Uzmanı Nedir? Sorumlulukları Nelerdir?

Satış Uzmanı Nedir? Sorumlulukları Nelerdir?

Emre GürEditör
Odak modu
Satış Uzmanı Sorumluluklar ve İş Tanımı

Satış uzmanının sorumlulukları şirketin profiline bağlı olarak değişir. Bir şirket finansal hizmetler sağlıyorsa, bu çalışanın bazı sorunları çözmesi gerekir. Bir satış uzmanının genel özellikleri aşağıda ayrıntılı şekilde verilmiştir.

Meslek Geçmişi

Bu meslek ticaret kadar eskidir. Ancak farklı tarihsel aşamalarda, farklı olarak adlandırılmıştır: bir tüccar, bir katip veya bir gezici tüccar. Zamanla, faaliyet alanları genişlemiştir. Elbette, bir satış uzmanının sorumlulukları da yüzyıllar boyunca değişmiştir.

Bugün bu mesleğin çeşitleri vardır. Örneğin: bir uygulama yöneticisi veya bir müşteri hizmetleri yöneticisi. Bu durumda, bir satış uzmanının görevleri, şirketin hizmetlerinin veya ürünlerinin özelliklerine bağlı olarak belirlenir. Birinde, ürünü tüm satış döngüsünü izlemek zorundalar, diğerinde – müşteriye şirkete olan bağlılığını arttırmak yeterlidir.

Satış Uzmanı Meslek Geçmişi

Mobil operatörlerin veya İnternet sağlayıcı temsilcileriyle gözlemlediğimiz ikinci duruma bir örnektir. Genellikle telefonla satış yapar, insanlara şirketin hizmetlerini telefonla sunarlar. Müşteri ilgileniyorsa, satış zaten başka insanlar tarafından yapılıyor: İnternet teknik uzmanlar tarafından yürütülüyor, sözleşme müşteri hizmetleri yöneticileri tarafından yürütülür. Mobil hizmetler söz konusu olduğunda, satış müşterinin seçtiği şirketin herhangi bir servis merkezinde gerçekleştirilir.

Satış Uzmanı Meslek Türleri

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.

Meslek Türleri

Farklı şirketlerde, sorumluluklara bağlı olarak, satış departmanındaki uzmanlar farklı şekilde çağrılır, ancak çalışmanın özü çok farklı değildir. En yaygın iki tiptir:

  • Muhasebe Müdürü

    Bu çalışanların sorumlulukları arasında hedef kitlenin analizi, talebin incelenmesi, müşteri tabanının artırılması için programların geliştirilmesi, çağrıların yapılması, gelen posta ve çağrıların işlenmesi, müşterilerle müzakere edilmesi ve satış döngüsünün tamamlanması bulunmaktadır.

  • Contact Manager

    Genellikle B2B alanında toptan satış veya hizmet tedariki yapan şirketlerde çalışır. Bu durumda, uzman bir satış ofisinin görevleri aynı olacak, sadece hedef kitle farklı olacaktır. Gereksinimler, aşağıda ele aldığımız gereksinimlere benzer.

Satış Uzmanı İş Sorumlulukları

İş Sorumlulukları

Bir satış uzmanının ana sorumlulukları şunlardır:

  1. Piyasanın özelliklerini, eğilimleri ve mevcut durumu hakkında bilgi sahibi olmak,
  2. Şirketin pazardaki konumu hakkında bilgili olmak,
  3. Teklifler, rakiplerin satış stratejileri hakkında bilgi sahibi olmak,
  4. Müşteri şikayetlerinin ele alınması ve çatışma durumlarını çözmek.
  5. Satış planının uygulanmasını yapmak,
  6. Müşterilerle sürekli iletişimde olmak,
  7. Tekrar satışların yapılması,
  8. Müşterilerin görüş, öneri ve isteklerinin incelemek,
  9. Ürünlerin teslimatı ve satışı için ek hamleler yapmak.
  10. Bir ürün veya hizmet hakkında tam bilgi sağlamak.
  11. Satış sürecinin optimizasyonunu yapmak.
    Satış şartları da farklıdır. Bazı ürünler uzman sunumunu gerektirir. Diğer durumlarda, çok şey satış uzmanının bilgisine ve yanıt verebilirliğine bağlı değildir. Örneğin, uçak biletleri veya seyahat paketleri satışının yapılması gibi hizmetler.

Genel Gereksinimler

Bir satış uzmanının görevlerini başarıyla yerine getirmesi için temel bilgi gereklidir. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • İş etiği,
  • Satış psikolojisi, satın alırken davranışsal özellikler,
  • Satış ilkeleri ve teknolojisi,
  • Ürünün tüm özellikleri, rekabetçi ve zayıf yönleri hakkında bilgi,
  • Fiyatlandırma Yöntemleri,
  • Piyasa ekonomisinin temelleri,
  • Tüketici Hakları Yasası,

Büyük şirketlerde, bir satış uzmanının görevleri bu şekilde genişletilir. Gerekirse, satış yöneticisini kolayca değiştirebilmelidirler.

Satış Uzmanı Kişisel Nitelikleri

Kişisel Nitelikleri

Birçoğu iyi satış müdürü olmaya çalışır, ancak herkes başarılı olamaz. Başarılı bir yönetici, farklı kişisel özelliklerin bir kombinasyonudur. Bazıları tecrübe ile edinilebilir. Ancak bir şey değişmeden kalır: yöneticinin ana aracı ve işverenin temel gereksinimi onun sosyalliğidir.

Bu kavramın içeriği:

  • Satış tekniklerinde ustalık

    Çevirim içi müşterilerle iletişim kurarken, iş arkadaşlarından yardım almak ya da düşünmek için zaman yoktur. Dakikalar ve hatta birkaç saniye içinde yöneticinin müşteriyi kazanması ve iletişim kurması gerekir. Bunun için satış teknikleri vardır. Onlara hakim olmak için uygulamaları, hataları analiz etmesi ve kendisini iyileştirmesi gerekir.

 

  • Müzakere yeteneği

    İş dünyasında müzakere herhangi bir işletmenin en önemli yönüdür. Aynı zamanda, iş sorunlarını tartışırken, birçok incelik vardır. İyi bir yönetici bunları üst düzeyde yürütebilmelidir.

 

  • Enerji

    Hemen hemen her modern şirkette şiddetli rekabet koşulları vardır. Gelişim için sadece onlarla eşit olmakla kalmayıp, diğerlerinden iki adım önde olmaları gerekir. Başka bir deyişle, bir müşteriyi çekmek yeterli değildir, onu her zaman tutmanız gerekir. Şirkete olan güven bir satış veya müşteri hizmetleri yöneticisi tarafından oluşturulur. Bu, bir uzmanın yüksek düzeyde enerjiye sahip olmasını gerektiren uzun süreli dostça ilişkiler sürdürme yeteneğini gerektirecektir.

Kariyere nasıl başlanır?

Doğrudan satışlar bugün hiçbir yerde öğretilmiyor, çünkü bu bir dizi önlemden oluşan bir süreçtir. İşe alırken, işverenler başvuru sahibinin profilinde temel eğitimine önem vermemektedir. Gerekirse, satışların önemli olduğu için hemen hemen her şirket kısa personel eğitimi sağlar.

Acemi bir uzmanın etkili çalışması için deneyim ve bilgi gerekecektir. Bu arada, bir satış uzmanının bilmesi gerekenler:

  • Ürün veya hizmetin ayrıntılarını bilmelidir

    Müşteri herhangi bir soru sorarsa, uzmanca cevaplayabilmelidir, böylece müşteri tam olarak ihtiyaç duyduğu şeyin olduğuna ikna olur.

 

  • Rakiplerin teklifleri

    Bu bilgi, ürününüzün avantajlarını vurgulayarak avantajlı bir şekilde bir satış tekniği oluşturmak için kullanışlıdır. Rakiplerin kusurlarına yapılan atıf iş ahlakının ihlali olarak kabul edilir.

 

  • Müşteri türleri

    Bu, özel eğitimde veya şirketin kendisinde öğretilir. Müşteri türlerini bilmek doğru yaklaşımı seçmenize yardımcı olur.
    Maksimum müşteri bilgisine sahip olmak. Açıkça bilgi toplamak da etik ihlali olarak kabul edilir. Ancak bazı yaratıcı şirketler bunu nasıl yapacağını biliyor. Sonunda, şirketin sadakat programları veya düzenli müşteriler için özel bir hizmet sunması kullanışlı olacaktır. Örneğin, oteller özel koşullar hazırlar, dükkanlar bir müşteriyi önemli tarihlerde tebrik edebilir.

Satış Uzmanı Tecrübe Edinme

Maaş

Satış uzmanları, aylık en düşük 2020₺, en yüksek 6250₺ maaş alırlar. Bu durum çalışma ortamına ve iş yerine göre değişiklik götermektedir.

Tecrübe edinme

Satış alanında çalışmak sadece kariyer için değil, aynı zamanda yaşam deneyimi için de mükemmel bir okuldur. Bu yolda uzmanlaşan gençler aynı zamanda yeteneklerine güvenir, farklı insanlarla iletişimde pratik deneyim kazanırlar. Etkili bir şekilde iletişim kurma deneyimi gelecekte her pozisyon için faydalı olacaktır. En başarılı çalışanlar bölüm ve bölüm başkanları olurlar ve aynı anda becerilerini geliştirip uzman olarak büyümezlerse de üst yönetime geçerler.

Satış uzmanları hakkında farklı bilgilere ve açık pozisyonu olan yerlere buradan ulaşabilirsiniz.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X