Etkili İletişim Teknikleri

Etkili İletişim Teknikleri

Emre GürEditör
Odak modu

Etkili iletişim teknikleri bizim iletişimimizi daha etkili bir hale getirmek için kullanılan tekniklerdir. Birkaç adımda iletişiminizi daha etkili hale getirebilir ve kendinizi daha rahat ifade edebilirsiniz. Etkili iletişimde doğru bilinen davranışlar olduğu gibi bazı hatalar da yer almaktadır. Bu hataları bırakmakta doğru bir iletişim sağlamak için önem arz etmektedir.

İnsanlarla konuşurken bazen bizi anlamadıkları, yanlış anladıklarını ya da karşı tarafa kendimizi tam olarak aktaramadığımızı düşünürüz. Bunun birçok nedeni olabilmektedir. Sağlıklı bir iletişim kurmak için öncelikle iletişim becerilerinin neler olması gerektiğini bilmeliyiz. Onun haricinde iyi bir dinleyici olmalı ve iletişim esnasında yaptığımız hataları terk etmeliyiz.

Doğru bir iletişimin en doğru ipucu kaynağı iki tarafında birbirini doğru anlıyor olmasıdır. Bu sadece konuşma ile değil, aynı zamanda el kol hareketlerimiz ya da yazışma dilimiz içinde geçerlidir. Bu durumların hepsinin anlatmak istediklerimiz ile orantılı bir şekilde ilerlemesi gerekir.

Etkili İletişim Teknikleri ve Yapılan Hatalar

Etkili iletişim teknikleri iletişimimiz boyunca anlatmak istediklerimizi daha sağlıklı bir şekilde aktarmamıza yardımcı olur. Bu teknikler çok basit ve kolay uygulanabilirdir.
İletişim de asıl amaç en kısa yolla kendimizi ifade etmektir ve bunu sorunsuz bir şekilde halletmektir. Ancak saldırgan, ya da savunmacı konuşma tarzı iletişimde karmaşaya sebep olur. Çoğu insan bunları yapıp yapmadığının farkında bile olmayabilir. Ancak bazı durumlar vardır ki bunlar iletişimi geliştirmek yerine olumsuz olarak etkiler. Bunlara biz iletişimde yer alan hatalar deriz. İşte yaptığımız hatalar

  • Konuşurken emir vermek ve emir cümleleri kullanmak
  • Karşı tarafla alay etmek
  • Konuşulan konunun dışına çıkmak ve başka bir şey konuşmak
  • Öğüt vermek ve bunu tekrarlamak ve nutuk çeker gibi konuşmak
  • Karlı tarafı sürekli yargılamak, o kişiyi eleştirel bir dile maruz bırakmak
  • Tehdit ederek rahatsız etmek ve baskı yapmak
  • Lakap takmak ve alay etmek

Anlatacağımız şeyi karşı tarafa bu sorunlar olmadan aktarmak istiyorsak ilk olarak ne anlatmak istediğimize karar vermemiz gerekir. Anlatmak istediklerimizi net bir ifade ile dikkatli bir şekilde sunmalıyız. Kelimelerimizi bir sonraki adımı düşünerek seçmeliyiz.

Etkili İletişim Teknikleri ve Yapılan Hatalar

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.

Etkili İletişim Nasıl Olmalı

Etkili iletişim ilk olarak kişinin kendini fark etmesi ve dil ve iletişim becerilerini kontrol etmesi ile sağlanır. Unutulmamalı ki iletişim düzeltilebilir ve geliştirilebilir.

İlk olarak karşı tarafla etkileşime geçtiğiniz zaman sadece kendinizi odak almayın ve bu işin çift taraflı olduğunu aklınızda bulundurmaya çalışın. Her iki tarafa da söz hakkı tanımayı ihmal etmeyin. Önemli olan uzun uzun konuşmak değil doğru kelimeleri seçerek konuşmak olduğunun farkındalığını yaşayın. Konuşma esnasında karşı tarafında iletişime dahil olmasına fırsat tanıyın.

Gülümsemek

Etkili iletişim teknikleri arasında yerini almış olan gülümsemek kavramı çok önemli ve gereklidir. Konuşma ya da iletişim genel olarak yüz yüze gerçekleşir. Karşı tarafa içten ve samimi bir hava oluşturmak için gerçek bir gülümsemeye ihtiyaç duyulur. Yapmacılıktan ve samimiyetten uzak olan konuşmalar anlamını yitirmekte ve karşı tarafa küstahça gelmektedir. Sahte bir gülümseme karlı tarafın sizi ciddiye almamasına sebep olacaktır.

Canlı bir sima ve güler bir yüz daima enerji saçacaktır ve pozitiftik yayacaktır. Bu da önemli bir beceridir.

İyi Bir Dinleyici Olmak

İyi bir dinleyici olmak doğru iletişim için büyük bir adımdır. Her zaman aktif dinleyici olanların daha başarılı insanlarla etkileşime geçtiğini görürüz. Hem dinlerken karşımızdaki kişiyi daha iyi anlarız ve çözümleriz.

Anlatmak istediklerini daha iyi anlar ve jest ve mimiklerinin anlamını kavramaya çalışırız.

Dikkatinizi karşınızda olan kişiye verin ve karşı tarafın mümkün olduğu kadar sözünü kesmemeye çalışın. Göz teması kurmaktan asla kaçınmayın. Karşı tarafı dinlerken eleştirmeyin, sözünü bitirmesini bekleyin be o esnada başka bir iş ile meşgul olmamaya çalışın. Beden dilinizi kullanın.

Empati Kurmak

Etkili iletişim teknikleri diye bakıldığında empati kurmak es geçilmemelidir. Empati kurmak karşı tarafı anlamak ve kendimizi onun yerine koymak için önemli bir adımdır. O kişinin duygularını ve hislerini anlamamız için bize yol gösterir. Onun ruh halini bilmek doğru iletişim kurmak için büyük bir ipucu olacaktır.
Sağlıklı iletişim kurmak için mümkün olduğunca tüm ipuçları değerlendirilmeli ve hatalar telafi edilmeli, eksiklikler giderilmelidir.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X