Sık Karşılaşılan Böbrek Taşı Hastalığı Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sık Karşılaşılan Böbrek Taşı Hastalığı Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Emre GürEditör
Odak modu
Sık Karşılaşılan Böbrek Taşı Hastalığı Neden Olur Tedavisi Nasıl Yapılır

Günümüzün en büyük problemlerinden biri olan böbrek taşı rahatsızlığı hemen hemen her yaşta görülebilmektedir. Her yaşta görülebilen bu rahatsızlık nedeniyle bireyler oldukça sancılı zamanlardan geçmektedir. Basit bir problem gibi görülen bu rahatsızlık, tedavi edilmediğinde sonu ölüme varabilen sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Peki böbrek taşı nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? Birçok kişi tarafından merak edilen tüm bu sorularını yanıtını gelin detaylı bir şekilde birlikte inceleyelim.

Böbrek Taşı Nedir?

Böbrek taşı, çeşitli mineral dokularının birleşmesi sonucu oluşmaktadır. Farklı nedenlerden ötürü birleşen ve oluşan bu taşlar kişilerin yaşamını olumsuz şekilde etkileyebilmektedir. Oldukça sancılı ve ağrılı bir süreç olan böbrek taşları, tedavi edilmediğinde böbrek kaybına ve hatta sonu ölüme varabilen ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Peki böbrek taşı neden olur? Böbrek taşlarının oluşumundan hangi faktörler öne çıkmaktadır?

Böbrek Taşı Neden Olur?

  • Yeterli miktarda su içilmemesi nedeniyle kişilerde böbrek taşı problemi oluşabilmektedir.
  • Gündelik yaşam içerisinde yeterli miktarda fiziksel aktivite yapılmaması taşın oluşumunda etkilidir.
  • Aşırı kilolu kişiler bu rahatsızlığa yakalanabilmektedir.
  • Kronik bir şekilde seyir eden bağırsak problemleri, böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlamaktadır.
  • Böbrek içerisinde meydana gelen çeşitli hastalıklar nedeniyle kişide böbrek taşı oluşabilir.
  • Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları nedeniyle böbrek taşları oluşabilmektedir.
  • Yüksek seyir eden diyabet rahatsızlığı bu hastalığın oluşumunda büyük payı vardır.
  • Aşırı miktarda protein ve hayvansal gıdaların tüketilmesi, taş oluşumunu olumsuz şekilde etkileyebilmektedir.

Böbrek Taşı Belirtileri

Böbrek Taşı Belirtileri

Böbrek taşı belirtileri kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Dilerseniz böbrek taşının en belirgin belirtilerini yakından detaylı bir şekilde inceleyelim.

  • Kuşkusuz böbrek taşının en belirgin belirtisi şiddetli ağırılardır. Hatta bazı hastalara göre bu ağrı doğum sancısından daha beter bir şekilde ortaya çıkmaktadır.
  • İdrar miktarından azalma, idrar içerisinde kan görülmesi ve sık sık idrara çıkılması böbrek taşının belirtileri arasında yer almaktadır.
  • İdrarın bulanık veya koyu olması da böbrek taşının bir diğer bilinen belirtisi olarak bilinmektedir.
  • İdrar yaparken ortaya çıkan kokular, taş habercisi olabilir.
  • Mide bulantısı ve kusma son derece sık görülmektedir.
  • Bazı hastalarda oluşan yüksek ateş ve titremede belirtiler arasındaki yerini almaktadır.

Böbrek Taşı Tedavisi Nasıl Planlanır? Nasıl Yapılır?

Böbrek taşı tedavisi, günümüzde son derece kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Taşın büyüklüğü, konumu ve hastanın fiziki koşulları tedavinin planlanması için son derece önemlidir. Genellikle 5 milimetre den daha küçük taşlar kendiliğinden düşerken 5 milimetre den daha büyük taşlar için ise operasyon yapılması gerekmektedir.

Taşın konumuna göre operasyon planlaması yapılmaktadır. Bazı durumlarda kapalı ameliyat yani URS yapılabilirken bazılarında ise açık ameliyat tercih edilebilmektedir. Ameliyat sonrası hastaların büyük bir kısmına ise stent takılmaktadır. Takılan bu stent sayesinde idrar akışı tekrar eski haline dönmektedir. Stentler genellikle 15 ile 30 gün arasında durmaktadır. 30 Günlük sürenin ardından yapılacak mini bir operasyonla stentler çıkarılmaktadır.

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.

Ayrıca ürik asit taşları ve kalsiyum taşları başta olmak üzere birçok taş çeşidine taş kırma operasyonları yapılabilmektedir. Herhangi bir tehlikesi olmayan bu operasyonlar çok kısa sürede tamamlanmakta ve kişiler normal yaşantısına dönmektedir.

Böbrek Taşı Hastalarına Öneriler

Böbrek Taşı Hastalarına Öneriler

Böbrek taşları nedeniyle bireylerin yaşamı olumsuz şekilde etkilenmektedir. Böbrek taşı olan veya olma adayı olan kişilerin mutlaka bol su tüketmesi gerekmektedir.

Beslenme düzenine dikkat edilmesi, protein ağırlıklı gıdaların tüketilmemesi alınabilecek en basit tedbirlerden biridir. Ayrıca bu süre içerisinde mutlaka yürüyüşlerin yapılması son derece önemlidir.

Unutmadan limon suyu böbrek taşı için son derece faydalıdır. Asitli yapısı nedeniyle böbrek içerisinde oluşan partikül oluşumunu engellemektedir. Kişilerin mutlaka yatmadan önce limon suyu içmesi sağlıkları için son derece faydalı olacaktır.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X