Kripto Para Nedir? 2022

Kripto Para Nedir? 2022

Emre GürEditör
Odak modu
Kripto Para Nedir?

Kripto para nedir belki de son günlerde en çok merak edilen sorular arasında yer alıyor. Kripto paranın ne olduğunu ve ne amaçla kullanıldığını pek çok insan araştırıyor. Kriptoloji kullanılarak yapılan kripto paradaki her işlem güvenlik sebebi ile şifrelenmiş bir sanal unsur şeklinde açıklanıyor. Kripto paralar listesinde Bitcoin ve ona bağlı olarak Altcoin kavramları öne çıkıyor.

Bitcoin Nedir

Bitcoin Nedir

Son günlerde sıklıkla duyulan bitcoin, etherium ve farklı Altcoinler kripto para nedir sorusunu gündeme taşıyor. Borsa dâhil tüm finans dünyasını yakından ilgilendiren bu kavramlar günlük hayatta da insanların merak konusu oluyor. Kripto paraların gitgide çoğalması ile günümüzde artık sanal para kavramı konuşulmaya başlanıyor.

Kripto para konusında en önemli örnek Bitcoin oluyor. Açık kaynaklı olup merkezi olmayan Bitcoin ilk 2009 yılında piyasaya sürülmüştür. Kripto paraların arasında ilk olma özelliğinin yanı sıra en popüler olma özelliğini de taşıyor. Bitcoin’in ardından 6.000’i aşkın Altcoin de borsa piyasalarında yerini almıştır.

Kripto Para Nedir?

Kripto Para Nedir Bitcoin

Kripto Para Nedir

Kriptoloji yani şifreleme biliminin kullanılması ile fiziksel karşılığa sahip olmayan kripto paralar, günümüzde ülkelerin devlet başkanlarının bile dikkatini çekiyor. Pek çok dev şirketler kendilerine ait kripto para üretip piyasaya sürüyor.

Çoğu kripto para, herhangi bir otorite ya da merkez tarafından yönetilmiyor bu neden ile daha güvenli bulunuyor. Nakit paraya alternatif olarak tasarlanan kripto para aslında sanal döviz şeklinde adlandırılabiliyor.

Kripto Paraların Çalışma Prensibi Nedir

Kripto para, sanal para olup çalışma prensibi olarak Blockchain sistemine dayanıyor. Sistemdeki her veri denetlenip doğrulanıyor bu şekilde oluşturulan güvenli ortamda aynı zamanda her veri, veri tabanında tutuluyor.

Tıkla, konuyla ilgili düşüncelerini paylaş.

Kripto paralar dijital ortamda cüzdanda tutuluyor. Kripto paralarının fiziksel işlevi olmadığından cüzdanlar da fiziksel değildir. Matematiğe dayalı işleyen kripto para sistemi,  kriptoloji ve matematik dengesine dayanıyor.

Kripto Paraların Tarihi

Bitcoin’in duyulması ve giderek değer kazanması ile kripto para nedir sorusu ve tarihi geçmişi insanlar tarafından merak ediliyor. 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından üretilen Bitcoin, günümüzde en çok bilinen ve yatırım yapılan kripto paralardan biridir. Bitcoin haricinde diğer ortaya çıkan kripto para birimleri altcoin olarak isimlendiriliyor. Altcoin de alternatif paranın kısaltılmış hali oluyor.

Kripto Paraların Güvenliği

Kripto paraların güvenliği konusu en merak edilen sorular arasında bulunuyor. Finansal alandaki her ürün gibi kripto paraların güvenliği de üst düzey olması gerekiyor. Her alanda risk olsa da güvenliği yukarı çıkarmak için kimlik avına dikkat edilmesi, donanım cüzdanı edinilmesi ve güvenli olan internetten giriş yapılmasının yanı sıra parolanın günlük olarak değiştirilmesi gerekir.

Nasıl Kazanılır

Borsa alanında kripto para, yatırımcısına 3 şekilde kazandırıyor. Son zamanlarda popülerleşen al-sat yönteminin yanı sıra sektörde girişimci ya da çalışan şeklinde bulunarak kazanılabiliyor. Son yöntem olarak da pasif şekilde yatırım yapmaktan geçiyor. Al-sat yöntemi ile kazanç sağlamak kolay olmayıp dijital çağın nesli için ikinci yöntem gerçekten fırsat yaratıyor.

Kripto Para Madenciliği Yapmak Yasal Mıdır?

Kripto Para Madenciliği Yapmak Yasal Mıdır?

Kripto Para Madenciliği Yapmak Yasal Mıdır? Kripto para nedir?

Kripto paraların yasal olup olmadığı sıklıkla sorgulanıyor. Bazı ülkeler bu paraların kullanım ve ticaretine izin veriyor olsa da bazı ülkelerde durum belirsiz şekilde duruyor. Kripto para madenciliği ise suç olmayıp illegal bir durum oluşturmuyor.

Kripto Paradan Elde Edilen Kazanç Vergilendirilebilir Mi?

Banka hesabına düzenli para girişi olması durumunda devlet, vergi talep edebiliyor. Maliye Bakanlığının kazancı sorgulaması halinde bu gelir, işlemlerin dökümleri ile kripto para işlemi ya da madenciliğinden elde edildiği doğrulanabiliyor.

Alım Satım İşlemleri Nasıl Yapılır

Kullanıcıların herhangi bir alım ve satım platformuna üyelik gerçekleştirmeleri gerekiyor. Sisteme kayıt sonrası kimlik ve adres bilgileri giriliyor ve ön onayın alınması gerekiyor. Onayı alan kullanıcılar TL şeklinde kripto para işlemlerini gerçekleştiriyor.

Ne İşe Yarar?

Sanal ya da elektronik para olarak da tanımlanan kripto para, herhangi bir fiziksel biçime sahip olmayıp dijital ortamlarda kullanılıyor. Kripto para, değişim aracı şeklinde görev görüyor.

Ticari değeri olan bu paralar bir anlamda gerçek para yerine geçiyor. Kripto para nedir, günlük hayatta paraların sahip olduğu işlevi yerine getirmesinin yanı sıra borsa alanında alım ve satım, yatırım ile para transferi de gerçekleştiriliyor.

En İyi Kripto Para Birimleri

Kripto paraların tanınması ile günümüzde pek çok kripto para bulunuyor; ancak bunların içinde en popüler olanları ve insanların korkmadan yatırım yaptıkları kripto paralar aşağıdaki gibidir:

Bitcoin

Kripto para nedir sorusu Bitcoin’in duyulması ile ortaya çıktı. 2009 yılında çıkan Bitcoin, günümüzde en pahalı ve en bilinen kripto para olup aynı zamanda kripto para borsa alanını başlatmıştır.

Etherium

Bitcoin’e karşı daha yenilikçi bir sistem olan Etherium, en popüler altcoinler listesinde yer alıyor. İşlemlerin hızlı gerçekleşmesi ve madencilik gibi konularda Bitcoin’e kıyasla daha faydalı görülüyor.

Ripple

2012 yılında ortaya çıkan Ripple, merkezi olan ve bankacılık işlemlerinde kullanılan bir altcoin’dir. Bir şirket tarafından yönetilen Ripple, piyasa değeri olarak kripto para birimleri arasında Bitcoin ve Ethereum’dan sonra üçüncü sırada bulunuyor.

Litecoin

2011 yılında piyasaya sürülen coin eski Google çalışanı Charlie Lee tarafından geliştirilmiştir. Kripto para dünyasında Bitcoin ve Ethereum’a rakip konumunda olan Lite, Bitcoin gibi merkezi olmadan işlem görüyor.

Kripto Para Ve Dijital Para Arasındaki Farklar Nedir

Kripto para, çoğunlukla anonim olup herhangi bir merkeze bağlılığı bulunmayan sanal paralardır; ancak dijital para, merkezi bir otorite tarafından çıkartılıyor. Gerçek kimliklerin ibrazı ile dijital para işlemleri gerçekleştirilirken kripto para işlemleri gizli statüde yer alıyor.

Dijital paralar, pek çok ülke tarafından yasal düzenlemelere bağlı olarak düzenleniyor olsa da kripto para sınırlı sayıda ülke tarafından düzenleniyor. Bunların yanı sıra kripto para da dalgalanma daha fazla oluyor.

 

Kripto para nedir?

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Sıradaki

Diğer haberler

X